Λιστέρια: Πώς η ακρίβεια αυξάνει τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης!

Λιστέρια: Πώς η ακρίβεια αυξάνει τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης!

Το συνεχόμενα αυξανόμενο κόστος ζωής μπορεί να επηρεάσει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων με τρόπους που δεν φανταζόμασταν. Δυστυχώς, η ακρίβεια έχει ήδη αρχίσει να επηρεάζει και την υγεία μας. Πώς λοιπόν, επηρεάζει το αυξανόμενο κόστος των τροφίμων τον κίνδυνο τροφικών δηλητηριάσεων και τι χρειάζεται να κάνουμε;

Γράφει η Ellen W. Evans, Ερευνήτρια του ZERO2FIVE Food Industry Centre και του Cardiff Metropolitan University

Επιμέλεια: Σοφία Κροκιδά

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας προειδοποιεί ότι η υγεία πολλών Βρετανών θα απειληθεί σοβαρά, αν η κυβέρνηση δεν λάβει περαιτέρω μέτρα προκειμένου να περιορίσει τα αυξανόμενα κόστη στην ενέργεια και μία από τις απειλές που βλέπουν οι επιστήμονες να πλησιάζουν, όχι μόνο στη Μεγάλη Βρετανία αλλά και παγκόσμια είναι η λιστέρια.

Τι είναι η λιστέρια;

Η λιστέρια είναι σοβαρή τροφική δηλητηρίαση που εκδηλώνεται κυρίως από την κατανάλωση ακατάλληλων επεξεργασμένων κρεάτων και από μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Για να εμφανιστούν τα συμπτώματα μπορεί να χρειαστούν 30 ή και περισσότερες μέρες, και περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, κόπωση, ναυτία, εμετούς και διάρροια. Σε ανθρώπους με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα η λιστέρια μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα όπως μηνιγγίτιδα και σήψη.

Παρότι ο αριθμός των ανθρώπων που νοσούν από λιστέρια κάθε χρόνο είναι χαμηλός, η ασθένεια μπορεί να αποβεί ακόμα και θανατηφόρα. Ακόμα και με αντιβίωση, το 20 με 40% των ασθενών πεθαίνουν, οπότε ή έστω και χαμηλή αύξηση της λιστέριας είναι ανησυχητική.

Παράγοντες που προκαλούν λιστέρια και πώς θα προφυλαχτούμε

Η λιστέρια συνδέεται με κατεψυγμένα, έτοιμα προς κατανάλωση φαγητά, όπως το καπνιστό ψάρι, τα έτοιμα κρέατα, τα απαστερίωτα τυριά, οι σαλάτες και τα σάντουιτς.

Για να αποτρέψουμε τον κίνδυνο εμφάνισης λιστέριας θα πρέπει:

  • Το ψυγείο μας να λειτουργεία απαραίτητα από 5 και κάτω βαθμούς Κελσίου
  • Να μην αγνοούμε τις ημερομηνίες λήξης των τροφίμων
  • Να ακολουθούμε τις οδηγίες χρήσης των τροφίμων για μετά το άνοιγμα της συσκευασίας.

Πού οφείλεται ο φόβος για αύξηση της λιστέριας;

Το αυξημένο κόστος τροφίμων και ενέργειας έχει μεγάλο αντίκτυπο στα οικονομικά των ανθρώπων παγκοσμίως. Και πολλοί θέτουν τη ζωή τους στον κίνδυνο της λιστέριας προσπαθώντας να κρατήσουν το κόστος ζωής χαμηλό.

Για παράδειγμα, είναι πολλοί αυτοί που καταναλώνουν ληγμένα τρόφιμα ή τα κρατάνε ακόμα κι αν τα έχουν ανοιχτά περισσότερες μέρες από όσες συμβουλεύουν οι οδηγίες.

Δείτε Επίσης
Ιδέες για να σφύζουμε από υγεία το 2019!

Επίσης, πολλοί ανεβάζουν τη θερμοκρασία του ψυγείου τους για να μειώσουν την κατανάλωση του ρεύματος, ενώ κάποιοι το κλείνουν εντελώς.

Προσοχή στις ημερομηνίες λήξης

Είναι σημαντικό να ακολουθούμε τις ημερομηνίες που αναγράφονται στις συσκευασίες.

Η ημερομηνία «Πώληση έως» ενημερώνει τα καταστήματα πόσο καιρό μπορεί να πουλάει ένα προϊόν και η ημερομηνία «Χρήση έως» είναι η τελευταία ημερομηνία κατά την οποία ένας καταναλωτής θα πρέπει να χρησιμοποιήσει το προϊόν, ενώ είναι σε κορυφαία ποιότητα και γεύση.

Όσο αναγκαίο κι αν είναι πλέον να περιορίσουμε τα έξοδα του σπιτιού και να καταφύγουμε σε οικονομικές λύσεις, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι η αποθήκευση τροφίμων σε λάθος θερμοκρασίες και η κατανάλωση τους πέραν των προτεινόμενων ημερομηνιών μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση της επικίνδυνης λιστέριας.

Δυστυχώς, δεν μπορούμε ούτε να μυρίσουμε ούτε να γευτούμε την επικίνδυνη αυτή λοίμωξη. Μπορούμε όμως να προστατευτούμε ακολουθώντας μερικά απλά βήματα, όπως αυτά που προαναφέρθηκαν.

© 2013-2021 womanidol.com. All Rights Reserved.