Πεσμένα βλέφαρα: Ποια είναι τα αίτια και θεραπείες

Πεσμένα βλέφαρα: Ποια είναι τα αίτια και θεραπείες

Η ευαίσθητη περιοχή των ματιών παρουσιάζει εύκολα ενοχλητικά σημάδια, όπως γραμμές έκφρασης, μαύρους κύκλους, σακούλες, πρηξίματα… Για να ανταπεξέλθουμε εφαρμόζουμε εξειδικευμένες κρέμες και ορούς. Τι γίνεται, όμως, όταν τα βλέφαρά μας αρχίζουν να πέφτουν; Οι αιτίες για τα πεσμένα βλέφαρα είναι πολλές, αλλά ευτυχώς άλλοι τόσοι είναι οι τρόποι για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Από την Άντζελα Μολφέτα

Βλεφαρόπτωση είναι ο επιστημονικός όρος που περιγράφει την αδυναμία έλξης του άνω βλεφάρου, λόγω βλάβης του ανελκτήρα μυός ή στον ίδιο τον μυ, με αποτέλεσμα να δημιουργείται πτώση και το άνοιγμα των βλεφάρων να είναι μικρότερο από το φυσιολογικό.

Δερματοχάλαση των βλεφάρων θεωρείται η χαλάρωση του δέρματος του άνω βλεφάρου και αποτελεί κυρίως, αισθητικό πρόβλημα.

Και στις δύο περιπτώσεις αντικρίζοντας την εικόνα μας στον καθρέφτη, βλέπουμε πως τα βλέφαρά μας έχουν «κρεμάσει», δίνοντάς μας μία κουρασμένη και  νυσταγμένη όψη.

Συμπτώματα για το «νυσταγμένο» βλέμμα!

Η πτώση των βλεφάρων μπορεί να είναι συγγενής, δηλαδή να παρουσιαστεί κατά τη γέννηση ή επίκτητη. Επίσης, σε περιπτώσεις που το βλέφαρο πέφτει τόσο πολύ, ώστε να εμποδίζει την όραση μπορεί να προκληθούν μακροχρόνια οφθαλμολογικά προβλήματα, όπως η ανάπτυξη αμβλυωπίας.

Σε γενικές γραμμές, τα πεσμένα βλέφαρα εμποδίζουν και ενδέχεται και να μειώσουν σημαντικά, το άνω οπτικό μας πεδίο, με αποτέλεσμα να έχουμε μειωμένη περιφερειακή όραση. Παράλληλα, είναι πιθανό να νιώθουμε έντονα το βάρος του άνω βλεφάρου, το οποίο και προκαλεί κάποιες φορές αίσθημα κόπωσης.

Στην προσπάθειά μας να βλέπουμε καλύτερα, έχουμε την τάση να σηκώνουμε το κεφάλι προς τα επάνω, συνήθεια που αρκετές φορές γίνεται η αιτία για την εμφάνιση πονοκεφάλων. Σε κάθε περίπτωση, το φαινόμενο επηρεάζει την ψυχολογίας μας, οπότε και χρειάζεται να δράσουμε άμεσα!

Βλεφαρόπτωση

Δείτε Επίσης
Μην το κάνεις! Τα 10 λάθη που ταλαιπωρούν το δέρμα μας

Πιθανά αίτια

 • Η πιο συνηθισμένη αιτία είναι η ηλικία! Όσο μεγαλώνουμε, η παραγωγή κολλαγόνου μειώνεται και η χαλάρωση του δέρματος, των βλεφάρων ή του μετώπου, καθώς και ο συνδυασμός όλων αυτών παίρνουν την κατιούσα!
 • Οι τραυματισμοί αποτελούν ένα σοβαρό λόγο, καθώς τα νεύρα ή οι μύες γύρω από το βλέφαρο μπορεί να καταστραφούν.
 • Κληρονομικοί παράγοντες είναι επίσης, υπεύθυνοι αλλά ακόμα, και ελαφρές οφθαλμολογικές παθήσεις όπως η ξηροφθαλμία, μπορούν να συμβάλουν στην πτώση των βλεφάρων.
 • Διάφορες παθήσεις, όπως τοπικές φλεγμονές, λοιμώξεις, διαβήτης ή ανάπτυξη κάποιου όγκου είναι και αυτές υπεύθυνες.
 • Οι χειρουργικές επεμβάσεις ρουτίνας, όπως η επέμβαση καταρράκτη, ενδέχεται να ευθύνονται, επίσης.
 • Ένα νεύρο που δεν λειτουργεί σωστά, ενισχύει την ανάπτυξη του φαινομένου. Το ίδιο συμβαίνει και όταν εξασθενούν οι μύες.
 • Οι αλλεργίες αποτελούν έναν εξίσου σημαντικό παράγοντα, αφού το πρήξιμο στην περιοχή προκαλεί αίσθηση βάρους και δυσανεξία, με αποτέλεσμα να χαλαρώνουν οι μύες.
 • Το συνεχές τρίψιμο των ματιών μας γίνεται υπολογίσιμη αιτία, καθώς συμβάλει στη χαλάρωση των μυών.
 • Η ηλιακή ακτινοβολία επηρεάζει άμεσα την ευαίσθητη περιοχή, ειδικά εάν η επιδερμίδα μας είναι ανοιχτόχρωμη.
 • Το βάρος του σώματός μας παίζει σημαντικό ρόλο. Το λίπος συσσωρεύεται σε διάφορα σημεία, όπως και στην περιοχή του άνω βλεφάρου, κάνοντας το δέρμα να πέφτει προς τα κάτω.
 • Φακοί επαφής. Όπως αποδεικνύουν πρόσφατες μελέτες, η πτώση των βλεφάρων οφείλεται και σε μακροχρόνια χρήση φακών επαφής.

Θεραπείες για τη βλεφαρόπτωση

Η πρώτη μας κίνηση είναι να κλείσουμε ραντεβού με τον οφθαλμίατρό μας, ώστε να βεβαιωθούμε για τα αίτια. Ενδέχεται να μας συστήσει κάποια φαρμακευτική αγωγή, ειδικές κρέμες σύσφιγξης ή κάποιες ενδεδειγμένες θεραπείες για την περίπτωσή μας.

Οι χειρουργικές επεμβάσεις αποτελούν μία ακόμα επιλογή, είτε μέσω της βλεφαροπλαστικής είτε με κάπως πιο περίπλοκες διαδικασίες, εάν αφορούν νεύρα και μύες.

Εκτός από αυτές τις μεθόδους, όμως, μπορούμε να βοηθήσουμε στη σύσφιγξη της επιδερμίδας των βλεφάρων και με εναλλακτικές, φυσικές λύσεις που θα εφαρμόσουμε μόνες στο σπίτι!

Φυσικές λύσεις για τα πεσμένα βλέφαρα

 • Τα φακελάκια με τσάι και χαμομήλι, εκτός από ευεργετικά ροφήματα μειώνουν και τη χαλάρωση των βλεφάρων! Από σήμερα λοιπόν, δεν θα πετάξουμε ποτέ ξανά τα χρησιμοποιημένα φακελάκια.

  Αφού αναπτύξουν τα συστατικά τους στο βρασμένο νερό, τοποθετούμε ένα – ένα σε σακουλάκι αποθήκευσης και τα βάζουμε στην κατάψυξη να παγώσουν.

  Παίρνουμε δύο και τα τοποθετούμε σε κλειστά βλέφαρα, χαλαρώνοντας νωχελικά γύρω στα 20 λεπτά. Γνωστά για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους, το τσάι και το χαμομήλι, θα τονώσουν την περιοχή με καλά αποτελέσματα, εάν τα χρησιμοποιούμε καθημερινά.

 • Οι δροσερές φέτες αγγουριού αποτελούν μια εξίσου καλή θεραπεία. Παίρνουμε το αγγούρι από το ψυγείο και το κόβουμε σε φέτες. Τις τοποθετούμε στα κλειστά μας βλέφαρα και αφήνουμε τη συσφιγκτική τους δράση να αναπτυχθεί γύρω στα 20 λεπτά.
 • Το παγωμένο νερό είναι αρκετά αποτελεσματικό στις περιπτώσεις πτώσεις των βλεφάρων. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να πλύνουμε τα μάτια μας με παγωμένο νερό ή να τοποθετήσουμε κομπρέσες από βαμβάκι βουτηγμένο σε παγωμένο νερό.
 • Το ασπράδι των αβγών δημιουργεί αποτέλεσμα lifting στη στιγμή! Απλώνουμε απλά, με λίγο βαμβάκι ή μια μπατονέτα το ασπράδι πάνω στα βλέφαρά μας, προσέχοντας να μην εισχωρήσει στο εσωτερικό των ματιών. Διατηρούμε τα μάτια μας κλειστά μέχρι να ξεραθεί και στη συνέχεια, ξεπλένουμε απαλά με χλιαρό προς κρύο νερό.
 • Τέλος, προσθέτουμε στην καθημερινή μας διατροφή τα σταφύλια! Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε ρεσβερατρόλη βοηθούν σημαντικά στην επιβράδυνση διαδικασίας των κυττάρων. Και αυτό φυσικά, δεν αφορά μόνο τα βλέφαρα, αλλά όλη την επιδερμίδα μας!

© 2013-2021 womanidol.com. All Rights Reserved.