Πώς θα είναι το άρωμα του μέλλοντος;

Πώς θα είναι το άρωμα του μέλλοντος;

Πρόσφατες έρευνες στην πατρίδα των αρωμάτων, την Γαλλία, αποκαλύπτουν πως την προηγούμενη χρονιά σημειώθηκε μηδενική αύξηση στις πωλήσεις τους και μετά βίας κατάφεραν να προσελκύσουν νέους καταναλωτές. Τι φταίει; Ότι πλέον όλα μοιάζουν μεταξύ τους; Ότι οι νεότερες γενιές δεν προσελκύονται; Ποια είναι η λύση για το άρωμα του μέλλοντος που θα ανεβάσει την οσφρητική μας απόλαυση στα ύψη;

Από την Άντζελα Μολφέτα

Σε έρευνες που διενεργήθηκαν σε πιο νέους ειδικά καταναλωτές, έδειξαν πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα. Επισημαίνουν για παράδειγμα ότι η τιμή των αρωμάτων διαρκώς ανεβαίνει, ενώ την ίδια στιγμή όλες οι προτάσεις τους φαίνονται παρόμοιες. «Θα ήθελα κάτι που να μου ταιριάζει πραγματικά», λέει μία 23χρονη φοιτήτρια, εκφράζοντας πολλές γυναίκες της γενιάς της. Και οι εταιρείες καλλυντικών πρέπει να λάβουν την άποψή της σοβαρά υπόψη τους!

Η γενιά μεταξύ 18-38 ετών άλλωστε, γνωστή και ως Millenials ακολουθεί νέες μεθόδους στην αγορά της κατανάλωσης. Ποιες είναι οι διαφορές; Εάν παλαιότερα, το πρώτο μας άρωμα σηματοδοτούσε κατά κάποιο τρόπο τη μετάβασή μας από την εφηβεία στην ενηλικίωση, τι έχει αλλάξει σήμερα; Και ποιο είδος αρώματος τελικά μπορεί να εκφράζει την επιθυμία τους;

Η γενιά των Millenials

Διαδέχθηκαν την Generation X, που αφορά όσους γεννήθηκαν από το 1960-1980. Γεννήθηκαν από τις αρχές του 1980 έως το 2000 και χωρίζονται σε δύο υποκατηγορίες: Την Generation Y (μεταξύ 1981-1991) και την Generation Z (από το 1991-2001). Η βασική διαφορά τους αφορά το είδος τεχνολογίας με το οποίο μεγάλωσαν.

Η Generation Y μεγάλωσε με προσωπικούς υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα και συστήματα βιντεοπαιχνιδιών, ενώ η Generation Z με tablets, smartphones και εφαρμογές. Και οι δύο όμως, μετασχηματίζουν την επικοινωνία και την ταυτότητά τους σε παγκόσμιο επίπεδο.

Μορφωμένοι, αλλά χωρίς την οικονομική άνεση των προηγούμενων γενεών αναζητούν προσφορές και ευκαιρίες. Δημιουργούν νέα επαγγέλματα και ενημερώνονται μέσα από διαφημιστικές καμπάνιες στο internet.

Οι επιστημονικές έρευνες και οι μελέτες μάρκετινγκ αποκαλύπτουν πως είναι πρόθυμοι να δαπανήσουν χρήματα πολύ περισσότερο σε εμπειρίες από ό,τι σε υλικά αγαθά και σε τομείς, όπως το φαγητό έξω.

Ας τονίσουμε ότι σε διάστημα ενός έτους στη Γαλλία κυκλοφόρησαν περίπου 235 νέα αρώματα! Όμως, οι πραγματικές οσφρητικές καινοτομίες  είναι σπάνιες, με τα περισσότερα να είναι «νέες» εκδοχές σε ήδη υπάρχουσες αρωματικές συνθέσεις.

Ακριβώς, αυτή η πληθώρα προϊόντων με ελάχιστες πραγματικές καινοτομίες, κάνει τους Millenials να συγκρίνουν διαρκώς, με αποτέλεσμα να αυξάνεται διαρκώς και ο ανταγωνισμός μεταξύ των εταιρειών.

Τα κοινωνικά δίκτυα από την άλλη μεριά, ενισχύουν συνεχώς τη διαφήμιση από στόμα σε στόμα, εξαιτίας της δημοσιοποίησης των προσωπικών μας εμπειριών.

Επίσης, το ενδιαφέρον όλων εντείνεται όταν ένα προϊόν στηρίζει κάποιο κοινωνικό σκοπό ή ένα φιλανθρωπικό έργο, καθώς αποτελεί πρόσθετο κίνητρο για τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου, που όλοι επιθυμούμε.

Η στρατηγική των διάσημων οίκων καλλυντικών

Στα τοπ 50 αρώματα της γαλλικής αγοράς το 62% αφορά φρουτώδεις, ζουμερές συνθέσεις, με γνώριμες εσάνς. Η έλλειψη καινοτομιών έρχεται να προστεθεί στη χαμηλή αγοραστική δύναμη, ενώ την ίδια στιγμή οι τιμές των αρωμάτων αυξάνονται. (Στη Γαλλία η τιμή των αρωμάτων αυξήθηκε κατά 30% ανάμεσα στο 2007 και το 2017!).

Λαμβάνοντας υπόψη πως ο ετήσιος προϋπολογισμός των ατόμων κάτω των 35 ετών που διατίθεται στην ψυχαγωγία κυμαίνεται γύρω στα 436 ευρώ (εξαιρουμένων των διακοπών) και το γεγονός πως οι Millenials προτιμούν να αγοράζουν προϊόντα μακιγιάζ, ενδύματα και αξεσουάρ που δίνουν μια ξεχωριστή νότα στο στιλ τους, οι περισσότερες εταιρείες πρότειναν μικρότερες συσκευασίες των 20ml.

Μια κίνηση που απέδωσε, καθώς δίνει την ευκαιρία να έχουμε διαφορετικά αρώματα σε χαμηλότερη τιμή αλλά και σε συσκευασία που επιτρέπει να το έχουμε πάντα μαζί μας απολαμβάνοντας την αρωματική του δύναμη οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας.

Μία άλλη κίνηση των οίκων αρωμάτων είναι να ενισχύσουν τη φόρμουλα, ώστε να «κρατά» περισσότερο και να μην χρειάζεται να ξαναφοράμε άρωμα κατά τη διάρκεια της ημέρας, που επίσης φαίνεται να αποδίδει.

Από την άλλη, οι νεότερες γενιές μοιάζει να σπάνε τα στερεότυπα και τους γνωστούς κώδικες. Μέχρι τώρα τα αρώματα συνήθως συνδέονται στην προβολή τους με εικόνες αισθησιασμού, πρόκλησης ή ρομαντισμού. Πολύ κλισέ, πολλή σοβαρότητα!

Κάποιοι οίκοι κατάλαβαν την αλλαγή και πετυχαίνουν να ελκύσουν αυτό το κοινό, όπως το γυναικείο άρωμα Gucci Bloom. Με πρωταγωνίστριες την Dakota Johnson, την Petra Collins και την Hari Nef υπό την καθοδήγηση του Alessandro Michele, ο ονειρικός κόσμος της αρωματικής οικογένειας Gucci Bloom αποκαλύπτεται σε έναν ολάνθιστο σκηνικό, όπου η αυθεντικότητά του πηγάζει μέσα από τα εξαιρετικής ποιότητας φυσικά συστατικά του διεγείροντας όλες μας τις αισθήσεις!

Δίνοντας την ευκαιρία σε καθεμιά από εμάς να προβάλλουμε τις προσωπικές μας επιθυμίες, ο οίκος Guerlain πάλι, με το λαμπερό γυναικείο άρωμα La Petite Robe Νoire, αποκαλύπτει το σύγχρονο μάρκετινγκ.

Η τεράστια επιτυχία του είναι ότι μετατρέπει ένα κλασικό ρούχο σε σύγχρονο ζήτημα, χωρίς όμως να χρησιμοποιεί κάποιο πρόσωπο- ηγερία του στιλ- για να ταυτιστούμε, αλλά αφήνει ελεύθερη τη φαντασία καθεμίας μας.

Το άρωμα παραμένει το πρώτο αξεσουάρ της μόδας…

Διάσημοι οίκοι, όπως οι Guerlain και Chanel μας προσκαλούν σε μοναδικούς χώρους αφιερωμένους στο άρωμα, ενώ ο Dior ανοίγει τις πόρτες του στην Saint- Honoré για να απολαύσουμε σε αποκλειστικότητα, τις δεκαέξι δημιουργίες της La Collection Privée!

Η στρατηγική του Louis Vuitton πάλι, προσφέρει τις αρωματικές του δημιουργίες αποκλειστικά στο δίκτυο των καταστημάτων του.

Δείτε Επίσης
Womanidol loves Passionate Red!

Μέσα από τη διαχρονικότητα του οίκου, η Chanel αφηγείται την ιστορία της μόδας με μια σειρά online ντοκιμαντέρ. Το έργο «Inside Chanel», αποτελείται από ταινίες μικρού μήκους με εντυπωσιακά γραφικά, σπάνια υλικά και εντυπωσιακές φωτογραφίες που μαγνητίζουν το βλέμμα σε ένα ταξίδι χωρίς τέλος!

Ο οίκος Gucci με μοναδικές εγκαταστάσεις τέχνης από τον καλλιτέχνη Ignasi Monreal στήριξε στους δρόμους μεγάλων πόλεων την παρουσίαση του Gucci Bloom, ενώ με φωτορεαλιστικά έργα τέχνης του ίδιου δημιουργού, η καμπάνια με τίτλο «Utopian Fantasy» απεικονίζει με εκπληκτικές εικόνες τρία ζωτικά στοιχεία: τη γη, τον ουρανό και τη θάλασσα, που θυμίζουν την εποχή της Αναγέννησης.

Στους Millenials, όμως, αρέσει και να ξεχωρίζουν! Η δημιουργία αρωμάτων περιορισμένης έκδοσης οπωσδήποτε μοιάζει δελεαστική!

Δεν είναι καθόλου τυχαίο λοιπόν, που η Chanel παρουσίασε μια σειρά τεσσάρων αρωμάτων, τα Chanel Eaux. Εμπνευσμένα από τους αγαπημένους προορισμούς της Gabrielle Chanel, τα αρώματα μας προσκαλούν σε ένα ταξίδι διαφυγής από τη γαλλική Ριβιέρα, στη Βενετία, την Deauville και το Biarritz, γεμάτο έμπνευση!

Αλλά και οι συσκευασίες κάνουν τη διαφορά! Το Azzaro Wanted for men, «πυροβολεί» πικάντικες αρωματικές νότες σε ένα μπουκάλι που θυμίζει περίστροφο, ενώ το άκρως θηλυκό Decadence του Marc Jacobs με την πιο glamorous συσκευασία, εμπνευσμένο από την τσάντα – ορόσημο του οίκου, μας προκαλεί να το φορέσουμε από το πρωί έως το βράδυ!

Η δύναμη του διαδικτύου

Βασικό εργαλείο αγορών για τους Millenials και όχι μόνο, οι ψηφιακές πωλήσεις, οι οποίες και σημειώνουν διαρκώς αύξηση! Πρωτοπόρος για άλλη μια φορά ο Kenzo, αποτύπωσε τη δύναμη των κοινωνικών δικτύων δημιουργώντας μια μικρή επανάσταση με την παρουσίαση του αρώματος Kenzo World.

Καθώς η Margaret Qualley ξεπηδάει από μια αρχιτεκτονική εγκατάσταση λουλουδιών υπό τους ήχους του Mutant Brain, της μουσικής σύνθεσης των Sam Spiegel και Ape Drums ειδικά για το άρωμα, συγχρονίζεσαι άμεσα!

Με την αύρα ενός παρθένου δάσους, ο Mugler γνωστός και ως «Δημιουργός φαντασιώσεων», αποκαλύπτει με το άρωμα Aura την ενστικτώδη θηλυκότητά μας σε ένα εξαιρετικό φιλμ!

Την αναζήτηση του προσωπικού μας καταφυγίου σε ένα ταξίδι γνωριμίας με όλο τον κόσμο προτείνει το περιπετειώδες eau de parfum Chloe Nomade, με πρωταγωνίστρια την Ariane Labed και σκηνοθεσία του Fleur Fortuné και δεν αφήνει καμιά μας αδιάφορη!

Οι τελευταίες προτάσεις εμπνέονται από τη φυσικότητα και την αυθεντικότητα, καθώς οι νεότερες γενιές αναζητούν διαφάνεια. Αν και  χρησιμοποιούνται φυσικές πρώτες ύλες, το ζητούμενο είναι να γνωρίζουμε επίσης, από πού προέρχονται και πού καλλιεργούνται.

Μέσω του διαδικτύου μπορούμε να έχουμε πλέον, διαρκή επικοινωνία καθώς το μαγικό ταξίδι των αρωμάτων δεν τελειώνει ποτέ! Περιμένουμε με ανυπομονησία τις νέες προτάσεις, με τη βεβαιότητα πως οι διάσημοι οίκοι ακολουθούν τον αέρα της εποχής …!

© 2013-2021 womanidol.com. All Rights Reserved.