Πόσο επιζεί ο κορωναϊός στο δέρμα, στα μαλλιά και στα νύχια μας; Και τι κάνουμε;

Πόσο επιζεί ο κορωναϊός στο δέρμα, στα μαλλιά και στα νύχια μας; Και τι κάνουμε;

Πρέπει να κάνουμε ντους, να λουζόμαστε και να καθαρίζουμε τα νύχια μας όσο συχνά πλένουμε τα χέρια μας; Ας μην φθάνουμε σε ακρότητες, αλλά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων όλων των χωρών ομοφωνούν για το πώς θα αποφύγουμε την εξάπλωση ή την ασθένεια από τον COVID-19.

Επιμέλεια: Μαρία Καλοπούλου

Μάλλον έχουμε εμπεδώσει ότι πλένουμε να πλένουμε τα χέρια μας [ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ] συχνά αλλά τι γίνεται με την υπόλοιπη υγιεινή μας; Καθώς καθόμαστε με τα πόδια μας πάνω στον καναπέ ή κουλουριαζόμαστε στην πολυθρόνα, αν πιάνουμε και παίζουμε με τα μαλλιά μας, ενώ εργαζόμαστε από το σπίτι, μήπως έτσι θα μπορούσε να μεταφέρουμε τον ιό σε άλλα μέρη του σώματός μας;

Αρκετοί ειδικοί των λοιμωδών νοσημάτων λένε ότι μόλις αρχίζουν να καταλαβαίνουν πόσο καιρό ο κορωναϊός μπορεί να ζει έξω από το ανθρώπινο σώμα, πόσο μάλλον πάνω σε αυτό.

Αυτός ο ιός έχει εμφανιστεί μόνο λίγους μήνες και δεν γνωρίζουν ακόμη τόσο πολλά γι’ αυτόν. Αυτό που γνωρίζουν είναι ότι μένει σε σκληρές επιφάνειες, όπως ένα γραφείο για δύο έως τρεις ημέρες. Και αυτό είναι ένα σημαντικό στοιχείο για να καταλάβουμε γιατί πρέπει να καθαρίζουμε τις επιφάνειες.

Αλλά όλα αυτά είναι νέα, προκαταρκτικά δεδομένα που μπορεί να αλλάξουν οποιαδήποτε στιγμή.

Εάν ο ιός μπορεί να ζήσει σε μια σκληρή, λεία επιφάνεια για μέρες, πόσο καιρό μπορεί να επιβιώσει στο δέρμα μας;

Ο ακριβής χρόνος είναι άγνωστος, όπως λένε οι ειδικοί. Αλλά είναι λογικό ότι μπορεί να παραμείνει κυρίως στα χέρια μας για τόσο χρόνο ώστε να κολλήσουμε (αν αγγίζουμε το πρόσωπό μας [ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ], που το αγγίζουμε!), γι’ αυτό και χρειάζεται να πλένουμε τα χέρια και να απομακρύνουμε τα γάντια.

Μας εφιστούν την προσοχή και στα νύχια, κυρίως όταν είναι μακριά! Ο πραγματικός καθαρισμός γύρω και κάτω από τα νύχια μας είναι εξίσου σημαντικός. Ενώ τα ακρυλικά νύχια δεν ενδείκνυνται αυτή την περίοδο!

Για παράδειγμα, δώστε ιδιαίτερη προσοχή, σε περίπτωση που έχετε ακρυλικά νύχια. Το πρόβλημα δεν είναι το ίδιο το τζελ ή το ακρυλικό βερνίκι, αλλά το γεγονός ότι δημιουργεί μία επιφάνεια στην οποία μπορεί ο ιός να επικαθίσει. Γι’ αυτό θα πρέπει να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή και σε αυτή την περιοχή, όταν πλένετε τα χέρια σας. Το ίδιο πρέπει να κάνετε και κάτω από τα νύχια σας με μεγάλη επιμέλεια.

Αυτός είναι ο λόγος που συνιστάται στις εργαζόμενες στα νοσοκομεία να μην έχουν μακριά ή τεχνητά νύχια, επειδή τα μικρόβια μπορούν να ζήσουν κάτω από αυτά ακόμη και μετά το πλύσιμο των χεριών ή την εφαρμογή απολυμαντικού. Έτσι, αν αγαπάτε τα μακρύτερα νύχια, είναι σημαντικότερο από ποτέ να βεβαιωθείτε ότι τα καθαρίζετε καλά. Επίσης, οι ειδικοί γνωρίζουν ότι τα τεχνητά νύχια δεν είναι καλή πρακτική για την πρόληψη των λοιμώξεων και συνιστούν να τα αποφύγουμε αυτή την περίοδο.

Τι γίνεται με την επιδερμίδα και τα μαλλιά μας;

Όπως λένε οι ειδικοί γιατροί δεν υπάρχει καμία ιδιαίτερη ανησυχία ούτε για το δέρμα στο σώμα μας, ούτε για τα μαλλιά μας, καθώς σπάνια έρχονται σε επαφή με μολυσμένες επιφάνειες. Εφόσον πλένετε συχνά τα χέρια σας, πιάστε άφοβα τα μαλλιά σας. Και συνεχίστε να κάνετε το ντους και το λούσιμό σας με τον ίδιο τρόπο και τα ίδια προϊόντα που χρησιμοποιείτε.

Ο πιο συνηθισμένος μηχανισμός μετάδοσης σχετίζεται με τα χέρια, επειδή τα χρησιμοποιούμε όλη την ώρα, αγγίζοντας συνεχώς διάφορα πράγματα, χωρίς καν να το συνειδητοποιούμε. Και αγγίζουμε τα πρόσωπά μας όλη την ώρα χωρίς καν να το σκεφτόμαστε».

Δείτε Επίσης
Χρήσιμες συμβουλές όταν το θερμόμετρο ανεβαίνει… με τον κορωνοϊό

Έτσι, το πλύσιμο των χεριών (και ένα επιμελές πλύσιμο των νυχιών) είναι οι μόνοι σημαντικοί παράγοντες υγιεινής που πρέπει να κάνουμε. Οι γιατροί συμφωνούν ότι το σαπούνι και το νερό είναι αρκετά και συμβουλεύουν να μην χρησιμοποιούμε μετά και απολυμαντικό χεριών.

Είναι το αντιβακτηριακό σαπούνι καλύτερο από το κανονικό σαπούνι;

Τι γίνεται επίσης με τα απολυμαντικά τζελ; Η απάντηση είναι ομόφωνη: Πραγματικά, το απλό, κλασικό σαπούνι και το νερό είναι ό,τι καλύτερο. Έχουν διενεργηθεί (από παλαιότερα κιόλας) πολλές μελέτες που πραγματικά δεν δείχνουν κανένα σημαντικό όφελος στη χρήση αντιβακτηριακών σαπουνιών.

Τα απολυμαντικά χεριών είναι καλά, μόνο εάν δεν μπορείτε να πλύνετε τα χέρια σας, όπως π.χ. όταν είστε έξω και μόλις αγγίξατε το κιγκλίδωμα των σκαλοπατιών ή ένα πόμολο.

Αλλά, να γνωρίζετε ότι τα απολυμαντικά δεν καθαρίζουν πλήρως το δέρμα και τις ρωγμές του δέρματος. Οπότε αν έχετε λίγη βρωμιά ή φυσικά έλαια δέρματος στα χέρια σας, ίσως είναι ευκολότερο για τον ιό να παραμείνει εκεί.

Παρεμπιπτόντως, αυτό σημαίνει σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, όπως ήδη έχουμε πει και ξαναπεί!

© 2013-2020 womanidol.com. All Rights Reserved.