Ξέρετε τα σπρέι μαξιλαριών; Λειτουργούν πραγματικά; Πλήρης οδηγός!

Ξέρετε τα σπρέι μαξιλαριών; Λειτουργούν πραγματικά; Πλήρης οδηγός!

Τα σπρέι μαξιλαριών είναι μια μορφή αρωματοθεραπείας – είναι αρώματα που τα ψεκάζετε πάνω στο μαξιλάρι σας και το άρωμά τους χαλαρώνει το μυαλό σας και σας αποκοιμίζει. Είναι μια μικρή πολυτέλεια, αλλά τα αποτελέσματά τους υποστηρίζονται από την επιστήμη, επομένως αξίζει να τα δοκιμάσετε! Ένας πλήρης οδηγός για να τα χρησιμοποιήσετε και μία συνταγή να φτιάξετε μόνες σας.

Από τη Μαρία Καλοπούλου

Το Sleep Spray ή σπρέι μαξιλαριών είναι ένα ελαφρύ άρωμα με βάση τα αιθέρια έλαια που ψεκάζετε στο μαξιλάρι πριν πέσετε για ύπνο. Τι κάνουν; Έχουν ηρεμιστικά και κατά του άγχους αποτελέσματα και βοηθούν να σας πάρει πιο εύκολα ο ύπνος. Η λεβάντα είναι το πιο συνηθισμένο άρωμα για να διαλέξετε, αλλά μερικά σπρέι μαξιλαριών περιέχουν επίσης χαμομήλι, περγαμόντο, κέδρο, φυτικά έλαια κ.λπ.

Τι είναι το σπρέι για μαξιλάρια και λειτουργεί;

Ένα σπρέι ύπνου ή σπρέι μαξιλαριού είναι βασικά ένα ελαφρύ άρωμα που ψεκάζετε στο μαξιλάρι σας πριν πάτε για ύπνο το βράδυ. Το σπρέι είναι κατασκευασμένο με βάση τις αρχές της αρωματοθεραπείας, με φυσικά αιθέρια έλαια που είναι γνωστό ότι έχουν ηρεμιστικά αποτελέσματα.

Οι μυρωδιές έχουν χαλαρωτική επίδραση, έτσι βοηθούν το μυαλό να ηρεμήσει για να κοιμηθείτε πιο εύκολα. Ακόμα κι αν δεν έχετε πρόβλημα με τον ύπνο, σίγουρα μπορούν να μετατρέψουν τη ρουτίνα πριν τον ύπνο σας σε κάτι λίγο πιο ιδιαίτερο.

Ενώ τα ίδια τα σπρέι ύπνου δεν έχουν μελετηθεί, έχει γίνει σημαντική έρευνα σχετικά με την αρωματοθεραπεία ως βοήθημα ύπνου.

Μια ιαπωνική μελέτη του 2017 διαπίστωσε ότι το να έχουμε μια πετσέτα αρωματισμένη με αιθέρια έλαια τυλιγμένη γύρω από το μαξιλάρι  βοήθησε μια ομάδα ηλικιωμένων με άνοια να κοιμηθεί καλύτερα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Πριν από αυτό, το 2015, μια μετα-ανάλυση διαπίστωσε ότι οι περισσότερες πρώιμες έρευνες φαινόταν επίσης να υποδηλώνουν ότι η αρωματοθεραπεία θα μπορούσε να βοηθήσει στον ύπνο.

Υπάρχουν δύο μηχανισμοί που μπορούν να εξηγήσουν πώς τα σπρέι ύπνου μπορούν να βελτιώσουν τον ύπνο.

Σύμφωνα με επιστημονική μελέτη, η αρωματοθεραπεία με λεβάντα μπόρεσε να αυξήσει τα επίπεδα μελατονίνης (την ορμόνη του ύπνου) στο σώμα, η οποία σχετίζεται με καλύτερο ύπνο.

Η άλλη εξήγηση είναι ότι το να ψεκάζετε ένα σπρέι στο μαξιλάρι σας βοηθά στη δημιουργία ενός τελετουργικού πριν τον ύπνο που υποδεικνύει στο μυαλό ότι είναι ώρα για ύπνο.

Με την τακτική χρήση, το μυαλό θα έρθει να συσχετίσει το άρωμα του σπρέι για το μαξιλάρι σας με την ώρα του ύπνου και γρήγορα θα νιώσετε πιο κουρασμένοι.

Ποιοι να τα αποφύγουν

Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό να σημειωθεί ότι για να βοηθήσει η αρωματοθεραπεία, το άτομο που βασίζεται σε αυτήν δεν πρέπει να έχει ευαισθησίες ή αλλεργίες στα αρώματα.

Τα άτομα με άσθμα ή που είναι επιρρεπή σε ημικρανίες μπορεί να διαπιστώσουν ότι το σπρέι μαξιλαριού πυροδοτεί τα συμπτώματά τους, τα οποία προφανώς θα κάνουν τον ύπνο πιο δύσκολο.

Εάν δεν μπορείτε να ανεχτείτε κανονικά αρώματα ή αρωματικά προϊόντα, είναι τα εν λόγω σπρέι δεν είναι κατάλληλα για εσάς.

Οφέλη από τη χρήση ενός Sleep Spray

Δείτε Επίσης
Νέα μελέτη: Τι μας κάνει λιγότερο γενναιόδωρους και πώς επηρεάζει τις σχέσεις μας;

Τώρα που γνωρίζουμε ότι αυτά τα σπρέι ύπνου μπορούν να έχουν πραγματικά αποτελέσματα, ας μιλήσουμε για μερικά από τα οφέλη τους, ακόμα κι αν μπορεί να φαίνεται προφανές.

 • Πρώτα πρώτα, ο ύπνος είναι σημαντικός! Οτιδήποτε μπορεί να βοηθήσει το σώμα μας να επαναφορτιστεί είναι σημαντικό αφού χωρίς ύπνο θα πάψουμε σιγά σιγά να λειτουργούμε.
 • Όσον αφορά τα βοηθήματα ύπνου, τα σπρέι μαξιλαριών είναι απίστευτα εύκολα στη χρήση. Είναι αναμφισβήτητο ότι το να ψεκάζετε λίγο αιθέριο έλαιο λεβάντας στο μαξιλάρι σας είναι ένα από τα πιο απλά!
 • Τα σπρέι αυτά είναι πολύ ασφαλή (αν υποθέσουμε ότι δεν είστε αλλεργικοί). Σίγουρα αξίζει να τα δοκιμάσετε πριν καταφύγετε σε κάτι πιο έντονο όπως τα υπνωτικά χάπια.
 • Τέλος, είναι πολύ ευχάριστα! Ακόμα κι αν δεν έχουν κάποια ιδιαίτερη επίδραση, εξακολουθούν να είναι ένα ευχάριστο πράγμα που πρέπει να δοκιμάσετε επειδή κάνουν το κρεβάτι ή το δωμάτιό σας να μυρίζει φανταστικά!

Ποια είναι τα καλύτερα αιθέρια έλαια για τον ύπνο;

Τα καλύτερα αιθέρια έλαια για τον ύπνο είναι αυτά που είναι γνωστό ότι έχουν ηρεμιστικά ή αντιαγχώδη αποτελέσματα.

 • Το έλαιο λεβάντας: Το πιο σημαντικό αιθέριο έλαιο σε κάθε φόρμουλα για σπρέι μαξιλαριού είναι το έλαιο λεβάντας, το οποίο έχει μακρά ιστορία ως ηρεμιστικό, τονωτικό του ύπνου και δρα κατά του άγχους.
 • Το χαμομήλι είναι το δεύτερο πιο συχνά χρησιμοποιούμενο αιθέριο έλαιο και όπως η λεβάντα, είναι επίσης γνωστό ως βοήθημα για τη μείωση του άγχους. Δεδομένου ότι το άγχος συχνά κάνει τον ύπνο πιο δύσκολο, είναι μια χρήσιμη προσθήκη σε οποιοδήποτε μείγμα που προάγει τον ύπνο.
 • Άλλα έλαια που μπορούν να είναι χρήσιμα περιλαμβάνουν φυτικά έλαια όπως το βέτιβερ και το πατσουλί, τα ξυλώδη έλαια από το ξύλο κέδρου και τα ρητινώδη όπως το λιβάνι.
 • Επιπλέον, τα αιθέρια έλαια λουλουδιών και εσπεριδοειδών μπορούν να βοηθήσουν στην ολοκλήρωση ενός σπρέι ύπνου. Η καθαρή λεβάντα ή ακόμα και η λεβάντα αναμεμειγμένη με τα άλλα αιθέρια έλαια που αναφέραμε μπορεί να μυρίζει λίγο πολύ βοτανικό ή φαρμακευτικό, οπότε η προσθήκη αυτών των ελαίων μπορεί να βοηθήσει στην ολοκλήρωση του αρώματος, προσθέτοντας μία νότα πολυτέλειας

Ωστόσο, αυτά τα έλαια (ειδικά τα εσπεριδοειδή) μπορούν επίσης να είναι λίγο διεγερτικά, επομένως πρέπει να χρησιμοποιούνται σε χαμηλό ποσοστό για να αποφευχθεί η υπερίσχυση των επιδράσεων των άλλων ελαίων που προκαλούν ύπνο.

Πώς να χρησιμοποιήσετε ένα Sleep Spray

Η χρήση ενός σπρέι μαξιλαριού είναι όσο πιο εύκολη γίνεται και υπάρχουν μερικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να το κάνετε να λειτουργήσει για εσάς.

 • Η κλασική τεχνική είναι απλά να ψεκάσετε πάνω από το μαξιλάρι σας. Ψεκάστε το ακριβώς πριν πέσετε για ύπνο, όχι πάνω από δύο «πατήματα» στην αντλία, είναι συνήθως αρκετά για να καλύψουν το μαξιλάρι σας.
 • Συνιστούμε να κοιμάστε ανάσκελα όταν χρησιμοποιείτε το σπρέι για να αποφύγετε την επαφή σπρέι με το πρόσωπό σας.
 • Μπορείτε επίσης ψεκάσετε με το σπρέι τα σεντόνια σας, αντί να το κάνετε απευθείας στο μαξιλάρι σας, εάν ανησυχείτε μήπως έρθει σε επαφή με το δέρμα σας.
 • Ορισμένα από αυτά τα σπρέι μαξιλαριών λειτουργούν επίσης καλά και ως σπρέι δωματίου. Πριν κοιμηθείτε, ψεκάστε σε όλο το δωμάτιό σας ή ακριβώς πάνω από το κρεβάτι σας. Το άρωμα θα εξαφανιστεί πιο γρήγορα και θα είναι λίγο πιο απαλό.
 • Τέλος, ορισμένα από αυτά τα σπρέι λειτουργούν και ως σπρέι σώματος, οπότε μπορείτε να τα ψεκάζετε απευθείας πάνω από το δέρμα ή τα μαλλιά σας μετά από ένα βραδινό ντους και πριν πάτε για ύπνο.

DIY συνταγή

Μία «σπιτική» έκδοση μπορεί να εξοικονομήσει χρήματα και να σας επιτρέψει να βρείτε το αγαπημένο σας μείγμα.

Ξέρετε τα σπρέι μαξιλαριών; Λειτουργούν πραγματικά; Πλήρης οδηγός!

Σπρέι μαξιλαριού λεβάντας-χαμομήλι
Συστατικά
 • 20 σταγόνες αιθέριο έλαιο  λεβάντας
 • 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο χαμομηλιού
 • 15 σταγόνες αιθέριο έλαιο πορτοκαλιού
 • Αποσταγμένο νερό
 • Γυάλινο μπουκάλι
Πώς θα το κάνετε:

Βάζουμε τα τρία αιθέρια έλαια μέσα στο μπουκάλι και μετά γεμίζουμε με αποσταγμένο νερό. Ανακινούμε καλά να ενωθούν. Αυτό είναι όλο!

© 2013-2021 womanidol.com. All Rights Reserved.