Αν το lip balm ή το κραγιόν ξηραίνει τα χείλη σας, ίσως αυτός είναι ο λόγος

Αν το lip balm ή το κραγιόν ξηραίνει τα χείλη σας, ίσως αυτός είναι ο λόγος

Πόσες από εσάς έχετε δοκιμάσει ένα από αυτά τα προϊόντα, για να απογοητευτείτε, όταν εξακολουθείτε να αισθάνεστε τα χείλη σας ξηρά; Εάν το έχετε βιώσει αυτό, δεν είστε μόνες. Υπάρχει ένας λόγος για τον οποίο ορισμένα lip balms και άλλα προϊόντα για τα χείλη σας, κάνουν πραγματικά να τα αισθάνεστε ξηρά. Τι μπορεί να φταίει; Και πώς αντιμετωπίζεται;

Από τη Μαρία Καλοπούλου

Έχουμε δει έναν τεράστιο αριθμό προϊόντων για τα χείλη να κυκλοφορούν στην αγορά πρόσφατα -βάλσαμα, έλαια, βούτυρα και πολλά άλλα- που ισχυρίζονται ότι παρέχουν μεγάλα οφέλη όσον αφορά την ενυδάτωση και τη φροντίδα των χειλιών.

Γιατί το δέρμα των χειλιών είναι τόσο λεπτό

© MART PRODUCTION / PEXELS
© MART PRODUCTION / PEXELS

Το δέρμα και τα κύτταρα στα χείλη μας είναι πολύ διαφορετικά από το πρόσωπο ή το σώμα μας. Αυτό συμβαίνει γιατί σχηματίζουν το εσωτερικό χείλος, το οποίο δεν είναι κερατινοποιημένο.

Τα χείλη μας είναι πιο ευαίσθητα στη διαεπιδερμική απώλεια νερού από άλλες περιοχές του προσώπου και του σώματος. Είναι επίσης πιο ευαίσθητα στο σκάσιμο και το ξεφλούδισμα. Τα χείλη είναι επίσης άμεσα εκτεθειμένα σε εξωτερικούς ερεθιστικούς παράγοντες χωρίς τρίχες, έλαια ή ιδρωτοποιούς αδένες για την προστασία τους.

Ο φραγμός του δέρματος μας είναι ένα προστατευτικό στρώμα που κλειδώνει την υγρασία ενώ προστατεύει από εξωτερικές επιθέσεις που μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό. Αυτό είναι συνήθως περίπου 15 στρώματα πάχους στο σώμα μας, ενώ το προστατευτικό φράγμα στα χείλη μας είναι μόνο περίπου τρία στρώματα.

Ο λόγος για τον οποίο ορισμένα προϊόντα για τα χείλη τα ξηραίνουν

© RON LACH / PEXELS
© RON LACH / PEXELS

Εάν εφαρμόζετε συνεχώς προϊόντα για τα χείλη επειδή τα χείλη σας στεγνώνουν συνέχεια, υπάρχει λόγος. Πολλά lip balms είναι άνυδρα, που σημαίνει ότι δεν περιέχουν νερό. Αυτό ισχύει για πολλά από τα προϊόντα που λανσάρουν όλοι αυτή τη στιγμή.

Εάν εφαρμόσετε βάλσαμα χωρίς νερό σε χείλη που είναι ξηρά, θα έχετε απλώς λιπαρά, ξηρά χείλη. Η ύπαρξη νερού με υγραντικό στο προϊόν ενυδατώνει πραγματικά τα χείλη αντί να τα επικαλύπτει.

Ορισμένα προϊόντα για τα χείλη παρέχουν την άμεση αισθητηριακή αντίληψη της απαλότητας και της ενυδάτωσης. Αυτό γίνεται μέσω της χρήσης υδρόφοβων συστατικών όπως σιλικόνες και άλλων παραγόντων που σχηματίζουν φιλμ. Αυτά τα προϊόντα, ωστόσο, δεν συμβάλλουν στη μακροπρόθεσμη βελτίωση των χειλιών και μπορούν να προκαλέσουν ξηρότητα.

Αυτά τα υδρόφοβα συστατικά απλά δημιουργούν ένα αποφρακτικό φράγμα στα χείλη. Αυτό μπορεί να δώσει προσωρινή ανακούφιση στο δέρμα. Ωστόσο, τα συστατικά δεν θα διεισδύσουν βαθύτερα για να προσφέρουν μόνιμη ενυδάτωση και να ελαχιστοποιήσουν την απώλεια νερού.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει στο να εξαρτηθούν οι άνθρωποι από αυτό το λεγόμενο εμπόδιο. Έχει μικρό όφελος για τα χείλη, καθώς αυτά τα κεριά και τα έλαια μακράς αλυσίδας απλώς κάθονται στην επιφάνεια.

Τι πρέπει να προσέξετε όταν αγοράζετε ενυδατικά προϊόντα για τα χείλη

Δείτε Επίσης
Τα νύχια με ροζ χρώμιο της Hailey Bieber μας δίνουν πολλές εμπνεύσεις!

Τα καλύτερα lip balms είναι αυτά που έχουν νερό και κάποιο είδος υγραντικού, όπως γλυκερίνη, προπυλενογλυκόλη ή προπανοδιόλη. Το καλύτερο είναι να κάνετε απολέπιση στα χείλη σας, γιατί έτσι θα λειτουργήσουν καλύτερα τα προϊόντα για τα χείλη.

Η απολέπιση ως τεχνική είναι ευεργετική για την αφαίρεση των νεκρών επιφανειακών κυττάρων του δέρματος, η οποία λειαίνει την υφή του δέρματος και επιτρέπει την καλύτερη διείσδυση των ενεργών συστατικών. Η απολέπιση κάνει την επιφάνεια των χειλιών ομοιόμορφη και λεία.

Ως εκ τούτου, μπορεί να βελτιώσει την εφαρμογή και την αίσθηση των προϊόντων περιποίησης χειλιών και των κραγιόν. Ωστόσο, η υπερβολική απολέπιση πρέπει να αποφεύγεται. Πολλά συμβατικά scrub χειλιών έχουν μεγαλύτερο μέγεθος σωματιδίων που μπορούν να προκαλέσουν μικροσκοπικά σκισίματα στα χείλη.

Το δέρμα των χειλιών είναι ευαίσθητο, επομένως πρέπει να αποφεύγουμε σκληρά συστατικά όπως το οινόπνευμα.

Επίσης, προσέξτε για μεγαλύτερες ποσότητες γεύσεων και αρωμάτων, που έχουν την τάση να ερεθίζουν το δέρμα. Οι υψηλότερες συγκεντρώσεις συστατικών αναφέρονται στην αρχή της λίστας.

Αν χρησιμοποιείτε ένα βάλσαμο για τα χείλη που δεν περιέχει νερό, αλλά λειτουργεί για εσάς, τότε δεν χρειάζεται να το αλλάξετε!

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.