Χαλάρωση δέρματος ή κυτταρίτιδα; Ποια η διαφορά; Κι ένα απλό τεστ για να κάνετε μόνες σας!

Χαλάρωση δέρματος ή κυτταρίτιδα; Ποια η διαφορά; Κι ένα απλό τεστ για να κάνετε μόνες σας!

Η εικόνα του φλοιού πορτοκαλιού στην επιδερμίδα μας οδηγεί στο συμπέρασμα πως πρόκειται για κυτταρίτιδα. Ωστόσο, οι ειδικοί εξηγούν πως αυτό που μπορεί να μοιάζει με κυτταρίτιδα, στην πραγματικότητα ενδέχεται να αφορά απλώς χαλάρωση του δέρματος! Ποιες είναι τελικά, οι διαφορές μεταξύ αυτών των καταστάσεων; Κάντε ένα απλό τεστ για να καταλάβετε!

Από την Άντζελα Μολφέτα

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της κυτταρίτιδας και της χαλάρωσης του δέρματος;

Με μια πρώτη ματιά, η αποκρυπτογράφηση ειδικά στα σημεία των γλουτών και στους μηρούς μπορεί να είναι κάπως δύσκολη. Για να εντοπίσουμε τη διαφορά, θα πρέπει να εμβαθύνουμε περισσότερο στις αιτίες, οι οποίες είναι και διαφορετικές!

Η χαλάρωση του δέρματος είναι κάτι που μπορεί να έχουν βιώσει πολλές από εμάς. Εξαρτάται από τις βλάβες που μπορεί να έχει υποστεί το δέρμα μας από την έκθεση του στην ηλιακή ακτινοβολία, μετά από μια σημαντική απώλεια βάρους ή ακόμα και από το πέρασμα των χρόνων, καθώς το δέρμα μας λεπταίνει όσο μεγαλώνουμε.

Στην πραγματικότητα, η χαλάρωση του δέρματος προκύπτει από τη διάσπαση του κολλαγόνου και της ελαστίνης, στοιχεία που προκαλούν την απώλεια της ελαστικότητας.

Το φαινόμενο κάνει το δέρμα μας να «διπλώνει», δημιουργούνται κάποιοι κυματισμοί και μερικές γραμμικές ταινίες στην επιφάνειά του, ειδικά στα πλαϊνά μέρη των γλουτών, στους μηρούς και πάνω από τα γόνατα.

Από την άλλη πλευρά, η κυτταρίτιδα παρουσιάζεται όταν ο συνδετικός ιστός του δέρματος έχει αποδυναμωθεί λόγω ορμονικών διαταραχών, έλλειψη σωματικής άσκησης, υπερβολικού λίπους ή ακόμα και μειωμένης κυκλοφορίας του αίματος.

Το δέρμα χάνει την ελαστικότητα και τη σφριγηλότητά του, παρουσιάζοντας τη χαρακτηριστική ανάγλυφη όψη φλοιού πορτοκαλιού στους μηρούς, στους γλουτούς, στα μπράτσα, στην κοιλιά ή ακόμα και στις γάμπες.

Στην ουσία, τα ινώδη διαφράγματα που βρίσκονται στον λιπώδη ιστό, καθηλώνουν το δέρμα προς τα κάτω στο υποδόριο, δημιουργώντας τις χαρακτηριστικές «λακκούβες».

Δείτε Επίσης
24ωρη αίσθηση ενυδάτωσης απευθείας από το ντους!

Το τεστ του τραβήγματος!

Για να βεβαιωθούμε εάν πρόκειται για χαλάρωση του δέρματος ή κυτταρίτιδα μπορούμε να κάνουμε ένα απλό τεστ, τραβώντας ελαφρά το δέρμα μας προς τα επάνω: Εάν το λακκάκι εξαφανιστεί εντελώς, πιθανότατα έχουμε χαλάρωση του δέρματος. Εάν παραμείνει κάποιο λακκάκι, τότε το πιθανότερο είναι πως έχουμε κυτταρίτιδα.

Μερικά ακόμα στοιχεία που θα μας βοηθήσουν στη σωστή αξιολόγηση της κατάστασης του δέρματός μας μπορεί να είναι:

  • Το ιστορικό μας, καθώς η έκθεση στον ήλιο, η προχωρημένη ηλικία ή μια χειρουργική επέμβαση, όπως η λιποαναρρόφηση συνθέτουν στοιχεία που οδηγούν στη χαλάρωση του δέρματος.
  • Εάν το δέρμα μας είναι πιο ξηρό, η χαλάρωση μπορεί να είναι η αιτία, καθώς στην κυτταρίτιδα δεν παρατηρείται έντονη ξηρότητα. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει περίπτωση να έχουμε και συνδυασμό των δύο καταστάσεων, δηλαδή χαλάρωση του δέρματος και κυτταρίτιδα!

  • Πιέζοντας ελαφρά το δέρμα μας στα σημεία, μπορούμε να αποκρυπτογραφήσουμε καλύτερα και την κατάσταση: Εάν έχουν ελάχιστο μήκος και μοιάζουν άκαμπτα, είτε είναι κυκλικά, γραμμικά ή ακανόνιστα προφανώς αφορούν φαινόμενα κυτταρίτιδας. Εάν εμφανίζονται γραμμικές ταινίες αρκετά ξηρές, η χαλάρωση του δέρματος είναι η αιτία.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.