Καθημερινό μακιγιάζ και η υγεία της επιδερμίδας μας

Καθημερινό μακιγιάζ και η υγεία της επιδερμίδας μας

Το μακιγιάζ αναδεικνύει τα χαρακτηριστικά μας και μας κάνει να αισθανόμαστε όχι μόνο όμορφες, αλλά και πιο σίγουρες για τον εαυτό μας. Τι γίνεται, όμως, εάν ακολουθούμε αυτή τη διαδικασία σε καθημερινή βάση; Μήπως επιβαρύνεται το δέρμα μας και πώς θα διατηρήσουμε υγιή και λαμπερή της επιδερμίδα μας;

Από την Άντζελα Μολφέτα

Κάποιες από εμάς χρησιμοποιούμε μακιγιάζ για να καλύψουμε σημάδια της ακμής ή άλλα ψεγάδια της επιδερμίδας μας. Κάποιες άλλες, απλά διότι νιώθουμε περισσότερη αυτοπεποίθηση χρησιμοποιώντας κραγιόν, μάσκαρα ή και άλλα προϊόντα μακιγιάζ…

Έρευνα από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ αναφέρει πως οι περισσότερες από εμάς χρησιμοποιούμε περίπου δώδεκα καλλυντικά προϊόντα ομορφιάς κάθε ημέρα!

Εκτός από τις βαφές μαλλιών και άλλα προϊόντα ομορφιάς που περιέχουν πρόσθετα χρωμάτων, όμως, τα καλλυντικά δεν χρειάζονται έγκριση από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, εκτός εάν υπάρχουν καταγγελίες.

Οι χημικές ουσίες που περιέχουν ενδέχεται να επιταχύνουν τη γήρανση του δέρματος ή να φράξουν τους πόρους. Για παράδειγμα, τα parabens, συντηρητικά που χρησιμοποιούνται ευρέως σε προϊόντα μακιγιάζ και όχι μόνο, μπορεί να δημιουργήσουν ανωμαλίες μακροπρόθεσμα, αν και οι επιστημονικές έρευνες συνεχίζονται πάνω σε αυτό το θέμα.

Δείτε Επίσης
Πέντε μυστικά της μαροκινής ομορφιάς που πρέπει να γνωρίζετε

Τι μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε τις πιθανότητες να επηρεαστεί το δέρμα μας αρνητικά, από την καθημερινή χρήση μακιγιάζ;
 • Τα κραγιόν και άλλα προϊόντα για το μακιγιάζ των χειλιών, μπορεί να περιέχουν μόλυβδο, τιτάνιο, αλουμίνιο, χρώμιο και άλλα βαρέα μέταλλα, όπως αποκαλύφθηκε από μια σχετική μελέτη.Οι ερευνητές αποκάλυψαν πως η συστηματική χρήση τέτοιων προϊόντων μπορεί να συμβάλλει στην εμφάνιση καρκίνου, σε νεφρικές δυσλειτουργίες, νευρολογικά προβλήματα ή διαταραχές στο σύστημα αναπαραγωγής.
 • Ο όρος «φυσικό», που ενδέχεται να υπάρχει στη σήμανση του προϊόντος δεν αποτελεί ένδειξη ασφάλειας για τη χρήση. Επίσης, στην πραγματικότητα ο όρος «οργανικό» στα καλλυντικά προϊόντα δεν έχει ακόμα, ρυθμιστεί κατάλληλα.Οποιοδήποτε προϊόν μακιγιάζ μπορεί να περιέχει ένα ή δύο φυσικά συστατικά, όπως για παράδειγμα το βούτυρο καριτέ, με αποτέλεσμα να λαμβάνει νόμιμα την ένδειξη «φυσικό». Αυτό δεν σημαίνει, όμως, πως δεν περιέχει δυνητικά άλλα επιβλαβή συστατικά.
 • Μερικά συστατικά μπορεί να είναι επικίνδυνα. Για παράδειγμα, η ταλκ χρησιμοποιείται συχνά στις σκιές ματιών ή σε πούδρες για το πρόσωπο. Πρόκειται για ένα φυσικό ορυκτό, το οποίο μπορεί να περιέχει ίχνη αμιάντου (γνωστή καρκινογόνος ουσία).
 • Η τρικλοζάνη πάλι, ένας αντιμικροβιακός παράγοντας που χρησιμοποιείται συνήθως στη μάσκαρα και σε άλλα προϊόντα, μπορεί να επηρεάσει την ανοσολογική λειτουργία του οργανισμού μας, εκτός των άλλων.Θα πρέπει να ελέγχουμε λεπτομερώς τη σύνθεση των προϊόντων μακιγιάζ.

  Γενικά, δεν θα πρέπει να περιέχουν τρικλοζάνη, φορμαλδεΰδη, αποστάγματα πετρελαίου και άλλες τοξικές χημικές ουσίες. Επίσης, προσοχή στα parabens, στην ταλκ, στο αλουμίνιο, στις αρωματικές ενώσεις και στο πυρίτιο.

Σωστή επιλογή για αψεγάδιαστο δέρμα

Για να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα στο μακιγιάζ μας, θα πρέπει να επιλέξουμε όχι μόνο τα πιο ασφαλή, αλλά και τα πιο κατάλληλα προϊόντα!

 • Επιλέγουμε προϊόντα μακιγιάζ που ταιριάζουν με τον τύπο του δέρματός μας.
 • Ένα λιπαρό προϊόν σε μια μικτή επιδερμίδα μπορεί να δημιουργήσει εξανθήματα και φαινόμενα ακμής. Αντίθετα, ένα προϊόν με βάση το νερό θα προκαλέσει έντονη ξηρότητα σε ένα κανονικό ή ξηρό δέρμα.
 • Η ξηρή επιδερμίδα έχει ανάγκη από ένα υγρό μέικαπ με βάση το λάδι. Είναι σκόπιμο, πριν την εφαρμογή, να περάσουμε μια ενυδατική κρέμα ή primer, καθώς βοηθούν στην καλύτερη ενυδάτωση του δέρματος αλλά και στην ευκολότερη εφαρμογή.
 • Μία ευαίσθητη επιδερμίδα χρειάζεται υποαλλεργικές συνθέσεις και στα προϊόντα μακιγιάζ. Τα συστατικά που περιέχονται σε τέτοιες προτάσεις είναι πιο ήπια και δεν μπορούν να ερεθίσουν το δέρμα.
 • Η επιδερμίδα μας μπορεί να είναι επιρρεπής και στην εμφάνιση αλλεργιών! Από την πρώτη στιγμή που θα αισθανθούμε φαγούρα, ξεφλούδισμα, ερεθισμό στα μάτια ή εμφάνιση εξανθημάτων είναι απαραίτητο να καθαρίσουμε άμεσα το πρόσωπό μας με προϊόν ντεμακιγιάζ, ώστε να αποφύγουμε τα χειρότερα, δηλαδή αναφυλαξίες ή προβλήματα στην αναπνευστική οδό.
 • Επιλέγοντας υποαλλεργικές συνθέσεις είναι λιγότερο πιθανό να παρουσιαστούν αλλεργικές αντιδράσεις στο δέρμα μας, αν και δεν αποτελεί πανάκεια!

Μυστικά για ένα όμορφο και υγιές δέρμα!

 • Ο συστηματικός καθαρισμός του προσώπου, πριν πέσουμε για ύπνο, είναι ένας βασικός κανόνας για να διατηρήσουμε την υγεία της επιδερμίδας μας.
 • Για λόγους υγιεινής είναι σκόπιμο μία φορά την εβδομάδα να πλένουμε τα πινέλα και τα σφουγγαράκια, που χρησιμοποιούμε στο μακιγιάζ.
 • Δεν ξεχνάμε να φοράμε καθημερινά, το κατάλληλο αντιηλιακό προϊόν για την προστασία του προσώπου μας από τον ήλιο.
 • Σε περίπτωση που παρουσιαστούν φαινόμενα ακμής, χρησιμοποιούμε καλλυντικά προϊόντα με την ένδειξη μη φαγεσερωγόνο ή χωρίς έλαια.
 • Μία με δύο φορές την εβδομάδα είναι καλό να προσφέρουμε στο δέρμα του προσώπου μας μια ήπια απολέπιση, ώστε να απελευθερωθούν οι πόροι και να αφαιρούνται τα νεκρά κύτταρα της επιδερμίδας.
 • Προσοχή και στα καλλυντικά που φτιάχνουμε μόνες στο σπίτι! Τα αιθέρια έλαια ενδέχεται να  περιέχουν χημικά που μιμούνται τα οιστρογόνα, με κίνδυνο να προκαλέσουν ανισορροπίες στο ορμονικό μας σύστημα.
 • Επίσης, η μαγειρική σόδα μπορεί να ερεθίσει το δέρμα κατά τη διάρκεια της απολέπισης ή να απομακρύνει το προστατευτικό φράγμα φυσικών εκκρίσεων από την επιδερμίδα μας!

© 2013-2021 womanidol.com. All Rights Reserved.