Πώς θα απαλλαγούμε από τις ραγάδες και πως θα αποκλείσουμε την εμφάνισή τους;
Οι ραγάδες είναι ένα θέμα που απασχολεί αρκετές από εμάς και ειδικά, μετά την περίοδο μιας εγκυμοσύνης. Ιατρικά αναφέρονται ως ραβδώσεις και εμφανίζονται όταν το δέρμα έχει τεντωθεί έντονα ανεξαρτήτως λόγου. Αν και είναι αρκετά δύσκολο να εξαλειφθούν εντελώς, υπάρχουν τρόποι για να μετριάσουμε την εμφάνισή τους! Τι είναι, όμως, οι ραγάδες; Πώς σχηματίζονται; Υπάρχει τρόπος πρόληψης και ποιες είναι οι καλύτερες μέθοδοι για την απομάκρυνσή τους;
Από την Άντζελα Μολφέτα
Είναι σημαντικό να νιώθουμε άνεση και σιγουριά για την εμφάνισή μας. Για κάποιες από εμάς, οι ραγάδες μπορεί να είναι ένα σοβαρό θέμα που θέλουμε να επιλύσουμε και για άλλες, μια κατάσταση που έχει γίνει κατά κάποιο τρόπο αποδεκτή. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, που μερικές φορές παρομοιάζουμε ένα σώμα με ραγάδες με την πανέμορφη τίγρη!
Τι είναι οι ραγάδες;
Οι ραγάδες, οι οποίες είναι ιατρικά γνωστές ως ραβδώσεις, εμφανίζονται στο χόριο του δέρματος. Σε περιόδους υψηλής ανάπτυξης, όπως κατά τη διάρκεια της εφηβείας, μιας εγκυμοσύνης ή αύξησης βάρους, το δέρμα τεντώνεται πολύ γρήγορα χωρίς να έχει την ευκαιρία να επιδιορθωθεί.
Αυτό οδηγεί σε ρήξη των ιστών στο επίπεδο στου χορίου δημιουργώντας στο ανώτερο επίπεδο του δέρματος ορατές γραμμές που επηρεάζουν την όψη και την υφή του, δηλαδή οι ιστοί τεντώνονται σε πολύ μεγάλο βαθμό, με αποτέλεσμα να χάνεται η ελαστικότητά τους και να «σπάνε».
Επίσης, όταν τα επίπεδα κορτιζόνης αυξάνονται, το χόριο εμποδίζεται στην παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης – τις πρωτεΐνες που διατηρούν τη δύναμη και την ελαστικότητα του δέρματος, με αποτέλεσμα να είναι πιθανόν να εμφανιστούν ραγάδες.
Η κατάσταση επηρεάζεται πάλι, εάν λαμβάνουμε στεροειδή ή χρησιμοποιούμε κρέμες κορτικοστεροειδών. Ακόμα, εάν υπάρχει κάποιο σύνδρομο ή διαταραχές που έχουν αντίκτυπο στα επινεφρίδια – αδένας που παράγει κορτιζόνη, η εμφάνιση των ραγάδων είναι πολύ πιθανή.
Οι ραγάδες εμφανίζονται συνήθως στην κοιλιά, στο στήθος, στους μηρούς, στους γοφούς, στους γλουτούς, στους ώμους ή στα χέρια, αν και μπορούν να εμφανιστούν και σε άλλα μέρη του σώματος.
Εμφανίζονται συνήθως ως μακριές ραβδώσεις ή ρίγες και αρχικά έχουν μια ελαφρώς κόκκινη ή μοβ απόχρωση, ενώ με την πάροδο του χρόνου αποκτούν έναν λευκό ή ασημί τόνο.
Σε αντίθεση με τις ρυτίδες ή την υπερμελάγχρωση, που εμφανίζονται στην επιδερμίδα, οι ραγάδες εμφανίζονται σε πολύ βαθύτερο επίπεδο, γεγονός που καθιστά πολύ πιο δύσκολη την αντιμετώπισή τους. Αυτό σημαίνει πως η αφαίρεσή τους είναι ευκολότερη όταν οι ραβδώσεις είναι νεότερες και με κοκκινωπή απόχρωση.
Οι κύριες αιτίες για την εμφάνιση των ραγάδων αναλυτικότερα, είναι:
Εγκυμοσύνη: Η ταχεία ανάπτυξη της κοιλιάς ενδέχεται να οδηγήσει σε ραγάδες, συνήθως κατά μήκος των πλευρών της κάτω κοιλιάς. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και στην περιοχή του στήθους.
Εφηβεία: Το σώμα αναπτύσσεται σε διάφορες φάσεις, οπότε τόσο στα κορίτσια όσο και στα αγόρια μπορούν να εμφανιστούν ραγάδες στα πόδια, τα χέρια, την πλάτη ή ακόμα και στους ώμους εξαιτίας της αύξησης του ύψους. Επίσης, τα κορίτσια είναι πιθανό να εμφανίσουν ραγάδες στο στήθος ή στους μηρούς, καθώς διαμορφώνονται ανάλογα κατά τη διάρκεια της εφηβείας.
Αύξηση βάρους: Η απότομη αύξηση βάρους μπορεί να οδηγήσει σε ραγάδες, ενώ η αργή και μέτρια είναι λιγότερο πιθανό να βοηθήσει στην εμφάνισή τους, καθώς επιτρέπει στο δέρμα να τεντώνεται αργά και σταδιακά.
Μυϊκή ανάπτυξη: Όσοι σηκώνουν βάρη με στόχο την ανάπτυξη των μυών τους θα εμφανίσουν ραγάδες λόγω των μυών που αναπτύσσονται γρήγορα κάτω από το δέρμα, με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται συνήθως, στα χέρια, τα πόδια και την πλάτη τους.
Ορμονικά σύνδρομα: Ασθένειες και διαταραχές που επηρεάζουν τα επινεφρίδια ή οδηγούν σε ταχεία ανάπτυξη του δέρματος, όπως το σύνδρομο Marfan, το σύνδρομο Ehlers-Danlos ή το σύνδρομο Cushing μπορεί να προκαλέσουν ραγάδες.
Αυξητική στήθους: Μερικές γυναίκες παρατηρούν ραγάδες στο στήθος μετά από επέμβαση αυξητικής στήθους, καθώς το δέρμα στα σημεία τεντώνεται απότομα, για να τοποθετηθούν τα εμφυτεύματα.
Γρήγορη απώλεια βάρους: Οι ραγάδες μπορεί να εμφανιστούν ξαφνικά, εάν χάσουμε απότομα πολύ βάρος. Στην πραγματικότητα είναι πιθανότερο να υπήρχαν από πριν και η απώλεια βάρους, να τις έκανε πιο ορατές.
Στεροειδή και κρέμες κορτικοστεροειδών: Η κορτιζόνη είναι μια ορμόνη που μπορεί να μειώσει την ικανότητα του δέρματος να παράγει κολλαγόνο και ελαστίνη, έτσι οι κρέμες και τα στεροειδή που αυξάνουν την παρουσία της στο σώμα μας μπορεί να οδηγήσουν στη δημιουργία ραγάδων.
Τύποι ραγάδων
Με βάση το χρώμα και το σχηματισμό τους, οι ραγάδες συνήθως χωρίζονται σε δύο κύριες ομάδες:
Striae Subrae: Πρόκειται για ροζ, μοβ ή κόκκινες ραγάδες που εμφανίστηκαν πρόσφατα, δηλαδή είναι σε πρώιμο στάδιο.
Striae Albae: Αφορούν ασημί ή λευκές ραγάδες, οι οποίες είναι στην πραγματικότητα Striae Subrae, που έχουν αλλάξει το χρώμα τους με την πάροδο του χρόνου.
Εκτός από τους κύριους τύπους ραγάδων, υπάρχουν και οι ακόλουθες κατηγορίες:
Striae Atrophicans: Εμφανίζονται σε λεπτό δέρμα, σε άτομα με σύνδρομο Cushing, λόγω παρατεταμένης χρήσης κορτικοστεροειδών ή μετά από χειρουργική επέμβαση.
Striae Caerulea: Αυτές οι ραγάδες έχουν συνήθως μπλε ή μοβ χρώμα και αναπτύσσονται κυρίως σε άτομα με πιο σκούρες αποχρώσεις δέρματος.
Striae Gravidarum: Πρόκειται για τις ραγάδες εγκυμοσύνης που εμφανίζονται κυρίως στην περιοχή της κοιλιάς, των μηρών, καθώς και στο στήθος και λιγότερο στους γλουτούς, στους γοφούς, στους βραχίονες και στους μηρούς.
Striae Nigrae: Αναφέρονται σε βαθιές γκρι ή μαύρες ραγάδες που αναπτύσσονται επίσης, σε πιο σκούρο δέρμα.
Πώς θα απαλλαγούμε από τις ραγάδες;
Η απομάκρυνση των ραγάδων δεν είναι εύκολη διαδικασία! Δεν μπορούν να εξαφανιστούν απλά και μόνο με τη χρήση μιας κρέμας, αλλά μια καλή φόρμουλα ενδείκνυται για την πρόληψη όπως και για συμπληρωματική φροντίδα για την πλήρη εξασθένιση του φαινομένου, όταν συνδυάζονται με άλλες τεχνικές. Τι μπορούμε να κάνουμε;
Άμεση αντιμετώπιση
Εάν ενεργήσουμε όσο οι ραγάδες μας είναι σε πρώιμο στάδιο, δηλαδή με μια ροζ/μοβ ή κοκκινωπή απόχρωση, τόσο πιο εύκολο θα είναι. Πολύ καλύτερο είναι βέβαια, να ξεκινήσουμε θεραπείες πριν σχηματιστούν οι ραγάδες, αλλά σε περίπτωση εγκυμοσύνης ή κατά τη διάρκεια του θηλασμού είναι προτιμότερο να συζητήσουμε με τον γιατρό μας, ως προς την ασφάλεια ορισμένων θεραπειών.
Ενίσχυση του κολλαγόνου
Η βιταμίνη Α, ειδικά με τις μορφές της ρετινόλης, αποτελεί ένα ισχυρό παράγοντα για την αναδόμηση του κολλαγόνου και θεωρείται το μαγικό συστατικό για την εξάλειψη των ραγάδων ή στη διαδικασία πρόληψης, αν και δεν συνιστάται για χρήση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Διεγείρει την παραγωγή νέου κολλαγόνου στο δέρμα και ενεργοποιεί την αύξηση της ανάπτυξης. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί τοπικά σε μορφή ρετινόλης καθώς μπορεί να διεισδύσει στο δέρμα, ενώ εναλλακτικά προτείνεται και η μέθοδος με μικροβελονισμό.
Η βιταμίνη C λειτουργεί παρόμοια με τη ρετινόλη και βοηθά στη σύνθεση του κολλαγόνου. Λίγο πιο ήπια, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως προληπτικό μέσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ενώ η δράση της εξασφαλίζει επίσης, λάμψη του δέρματος και πρόληψη κατά της πρόωρης γήρανσης.
Η πιο αποτελεσματική μορφή βιταμίνης C στη φροντίδα του δέρματος είναι η ασκορβική, αν και θεωρείται εξαιρετική και στις άλλες μορφές της, συμπεριλαμβανομένου του ασκορβυλοφωσφορικού μαγνησίου και του ασκορβικού τετραεξυλδεκυλεστέρα.
Τα πεπτίδια είναι ένας τύπος μορίου πρωτεΐνης που μπορούν να διεισδύσουν στο δέρμα επανορθώνοντας το κολλαγόνο και συμβάλλοντας στην ανάπτυξή του, ώστε η εμφάνιση των λεπτών γραμμών και ρυτίδων να μειωθεί, οπότε έχουν επανορθωτική δράση και στις ραγάδες. Ειδικά εάν συνδυαστούν με ρετινόλη ή βιταμίνη C και dermarolling, τα αποτελέσματα θα είναι πιο εντυπωσιακά.
Microneedling ή Dermarolling
Το Dermarolling ή Micro-needling είναι εξαιρετικά δημοφιλή για το πρόσωπο, αλλά στην πραγματικότητα αποτελούν και μία από τις καλύτερες λύσεις για την αφαίρεση των ραγάδων στο σώμα!
Συγκεκριμένα, το Dermarolling γίνεται εύκολα στο σπίτι και μπορεί να συνδυαστεί με άλλες θεραπείες, προσδίδοντας σημαντικά αποτελέσματα. Το μόνο μειονέκτημα; Απαιτεί κάποια συντήρηση και πονάει λίγο.
Πρόκειται για μηχάνημα χειρός με περιστρεφόμενους κυλίνδρους που καλύπτονται από αρκετά λεπτές και μικροσκοπικές βελόνες οι οποίες τρυπούν ελαφρά το δέρμα προκαλώντας μικροτραύμα χωρίς αίμα.
Αυτό το μικροτραύμα ενεργοποιεί έναν μηχανισμό επιδιόρθωσης στο δέρμα μας, που οδηγεί στον σχηματισμό νέου κολλαγόνου και ελαστίνης. Με το σχηματισμό αυτών των νέων πρωτεϊνών, οι ραγάδες θα αρχίσουν να επουλώνονται και με την πάροδο του χρόνου η εμφάνισή τους μπορεί να μειωθεί σημαντικά.
Επιπλέον, ενισχύει σημαντικά τις υπόλοιπες θεραπείες. Εφαρμόζοντας αμέσως μετά το Dermarolling κρέμες ή ορούς με βιταμίνες A, C και πεπτίδια θα εξασφαλίσουμε άμεση δράση καθώς θα διεισδύσουν πολύ πιο βαθιά, προσφέροντας εξαιρετικά αποτελέσματα.
Ωστόσο, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικές ως προς τη χρήση του Dermarolling, μια και ακατάλληλες συνθήκες μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμούς, μώλωπες ή ακόμα και μολύνσεις στο δέρμα μας!
Ο κύλινδρος έχει συνήθως μήκος βελόνας 1ή 2 χιλιοστών. Προηγουμένως, θα πρέπει να έχουμε καθαρίσει πολύ καλά το δέρμα μας και να έχουμε χρησιμοποιήσει ένα ενυδατικό προϊόν.
Μετά από 10-15 λεπτά θα εφαρμόσουμε κρέμα ή ορό για την επανόρθωση του δέρματός μας και στη συνέχεια, θα χρησιμοποιήσουμε το Dermarolling. Αμέσως μετά, θα πρέπει να το καθαρίσουμε προσεκτικά, βουτώντας τον κύλινδρο σε ένα δοχείο γεμάτο αλκοόλ 99% για 10 λεπτά.
Είναι καλό να χρησιμοποιήσουμε τα Derma rollers μία φορά κάθε 1-2 εβδομάδες, καθώς η συχνότερη χρήση τους ενδέχεται να ερεθίσει και να βλάψει το δέρμα μας, ενώ από την άλλη η σπανιότερη χρήση δεν θα μας δώσει σημαντικά αποτελέσματα, απλά.
Εάν τώρα, μας αρέσει η ιδέα του Dermarolling, αλλά δεν νιώθουμε σιγουριά για να το εφαρμόσουμε μόνες στο σπίτι, μπορούμε να απευθυνθούμε σε κάποιον ειδικό και να απολαύσουμε μια επαγγελματική θεραπεία χωρίς κανένα πρόβλημα!
Θεραπείες Laser
Εκτός από το Dermarolling, οι θεραπείες με λέιζερ λειτουργούν εξίσου καλά πυροδοτώντας την επουλωτική απόκριση του δέρματος με μικροτραύμα για την απομάκρυνση των ραγάδων.
Το λέιζερ, που χειρίζεται ο γιατρός ή η αισθητικός μας αφορά μια άκρως στοχευμένη και ισχυρή ακτίνα φωτός που διεισδύει μέχρι το δερματικό ιστό, για την αποκατάσταση στο χόριο.
Συνήθως, χρειάζονται περίπου τρεις συνεδρίες θεραπειών με λέιζερ για να αρχίσουμε να βλέπουμε αποτελέσματα, ενώ η ολική αφαίρεση των ραγάδων πιθανότατα να διαρκέσει περισσότερο, ανάλογα με το άτομο και τους τύπους των ραγάδων.
Είναι σκόπιμο να βεβαιωθούμε πως ο χώρος που θα επιλέξουμε για τις θεραπείες μείωσης των ραγάδων θα είναι απόλυτα καθαρός και τα εργαλεία αποστειρωμένα, ώστε να μην να έρθουμε αντιμέτωπες με αρνητικές καταστάσεις που θα μας δημιουργήσουν περαιτέρω προβλήματα.
Καρβοξυθεραπεία
Όπως μαρτυρά και η ονομασία της, το carbon δηλαδή ο άνθρακας, πρωταγωνιστεί στην κοσμητική δερματολογία, μέσω της καρβοξυθεραπείας. Αποτελεί μια μέθοδος θεραπείας κατά την οποία ο γιατρός εγχέει στο χόριο διοξείδιο του άνθρακα, στοχεύοντας στις ραγάδες καθώς και στην κυτταρίτιδα.
Το CO2 διεγείρει την περιοχή, βελτιώνοντας έτσι τη ροή του αίματος και αυξάνοντας την παραγωγή του κολλαγόνου και της ελαστίνης. Συνδυάζοντας την Καρβοξυθεραπεία με τακτική χρήση κρεμών ρετινόλης ή ακόμα και Dermarolling, τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά.
Πρόκειται για μια θεραπεία, σχετικά πρόσφατη για την απομάκρυνση των ραγάδων. Αν και δεν έχει διερευνηθεί τόσο καλά όσο το λέιζερ, οι μέχρι τώρα ενδείξεις είναι θετικές, ενώ είναι και λιγότερο δαπανηρή από το λέιζερ. Για ικανοποιητικά αποτελέσματα 4 ή 5 θεραπείες θεωρούνται αρκετές.
Ο χρόνος, φίλος;
Μπορεί να θεωρήσουμε πως η μείωση της εμφάνισης των ραγάδων οφείλεται αποκλειστικά και μόνο χάρη στις θεραπείες που θα εφαρμόσουμε. Στην πραγματικότητα, όμως, και ο χρόνος είναι φίλος μας σε αυτήν την περίπτωση!
Οι ειδικοί αποκαλύπτουν πως με την πάροδο του χρόνου οι ραγάδες θα εξασθενίσουν μόνες τους, είτε διότι θα γίνουν λιγότερο ορατές, είτε θα εξαφανιστούν εξαιτίας της μικρής τους έκτασης.
Θα πρέπει λοιπόν, να είμαστε υπομονετικές και να αγαπάμε τον εαυτό μας! Ο χρόνος, άλλωστε, δεν γιατρεύει όλες τις πληγές;