Θυλακίτιδα: Ποιος είναι ο πιο ασφαλής τρόπος για να απαλλαγούμε;

Θυλακίτιδα: Ποιος είναι ο πιο ασφαλής τρόπος για να απαλλαγούμε;

Μετά το ξύρισμα, τη χαλάουα ή ακόμα και τις κρέμες αποτρίχωσης είναι πιθανόν και ειδικά την περίοδο του καλοκαιριού, κάποιες τρίχες να εγκλωβιστούν στο δέρμα μας! Αποτέλεσμα; Ερεθισμοί, κοκκινίλες, φλεγμονές ως και φλύκταινες που προκαλούν πόνο και επεμβαίνουν αρνητικά στη θετική εικόνα του σώματος μας. Πώς θα αποτρέψουμε την κατάσταση;  

από την Άντζελα Μολφέτα

Τι συμβαίνει;

Καθώς η τρίχα μεγαλώνει, υποτίθεται ότι αφήνει τον θύλακα (την περιοχή που περιβάλλει τη ρίζα) και ξεπροβάλει από το δέρμα, με ευθεία ανάπτυξη προς τα έξω και προς τα επάνω.

Όταν, όμως, η τρίχα εισχωρεί ξανά ή παγιδεύεται κάτω από το δέρμα, ξεκινά η αρνητική κατάσταση, η οποία και κορυφώνεται καθώς η επιδερμίδα αντιμετωπίζει αυτές τις τρίχες ως εισβολείς και αντιδρά, προκαλώντας ερυθρότητα, πρήξιμο, ακόμα και πύον!  Η εικόνα θυμίζει συχνά ένα σπυράκι…

Στην πραγματικότητα, η θυλακίτιδα εμποδίζει την ανάπτυξη της τρίχας, η οποία στρέφεται προς τον θύλακα, αντί να εκφύεται κανονικά προς την επιφάνειας της επιδερμίδας με αποτέλεσμα, γύρω από τον θύλακα να δημιουργείται ερεθισμός, φλεγμονή και φλύκταινα στο κέντρο του!

Οι κύριες αιτίες

Υπάρχουν διαφορετικοί λόγοι που προκαλούν τα αρνητικά φαινόμενα. Μερικά από αυτά μπορούμε να τα ελέγξουμε και μερικά, όχι!

Η πιο σημαντική αιτία αφορά στην υφή των τριχών μας: Ειδικά, εάν οι τρίχες μας είναι σγουρές, γυρνούν πολύ πιο εύκολα μέσα στο δέρμα. Αυτός είναι και ο λόγος, όπου στην περιοχή του μπικίνι το φαινόμενο παρουσιάζει άνθιση, αφού οι τρίχες της ήβης είναι πιο τραχιές και σγουρές!

Η μέθοδος αποτρίχωσης είναι επίσης, ύποπτη! Το ξύρισμα μπορεί να είναι δυνητικά, πιο προβληματικό από το κερί. Εάν μάλιστα, το ξύρισμα ( ΓΙ΄ΑΥΤΌ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΙΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΜΑΣ ) γίνεται σε «βάθος», τότε είναι πολύ πιθανόν οι τρίχες που ξυρίζονται να αποκτήσουν μια αιχμηρή άκρη, η οποία μπορεί να εισχωρήσει ξανά στο δέρμα και να δημιουργήσει ερεθισμό.

Αλλά και το τσιμπιδάκι, ειδικά κατά μήκος της γραμμής του μπικίνι, μπορεί πολύ εύκολα να οδηγήσει στη δημιουργία εξογκωμάτων και φλεγμονών.

Και από θέμα πρόληψης;

Με λίγες κινήσεις μπορούμε να δούμε το δέρμα μας να προστατεύεται. Εάν προτιμάμε το ξύρισμα, ως μέθοδο αποτρίχωσης, τότε οι κινήσεις μας πρέπει να ακολουθούν την κατεύθυνση ανάπτυξης των τριχών.

Επίσης, ο συχνός έλεγχος των λεπίδων αποτελεί προτεραιότητα. Θα πρέπει να είναι καθαρές και κοφτερές. Ας σημειώσουμε πως όσο πιο θαμπές είναι οι λεπίδες, τόσο πιο εύκολα θα ερεθίσουν το δέρμα, οπότε και θα προκαλέσουν ανάπτυξη της θυλακίτιδας.

Δείτε Επίσης
Πώς θα καλύψω τις γραμμές από το μαύρισμα;

Ανεξάρτητα από τη μέθοδο αποτρίχωσης, όμως, η τακτική απολέπιση είναι επίσης, μια πολύ καλή κίνηση για να αποτρέψουμε τα νεκρά κύτταρα του δέρματος να «μπλοκάρουν» τους θύλακες της τρίχας.

Ιδανική θεραπεία

Εάν χρησιμοποιήσουμε το τσιμπιδάκι των φρυδιών ή πιέσουμε τον θύλακα, όπως ένα σπυρί, το πιθανότερο είναι πως θα αυξήσουμε τα επίπεδα μόλυνσης και θα υποφέρουμε για περισσότερο χρόνο. Τι κάνουμε;

Οπλιζόμαστε με υπομονή και ακολουθούμε κάποιες πρακτικές που θα βοηθήσουν την τρίχα να βγει πιο γρήγορα από μόνη της!

  • Ας ξεκινήσουμε τοποθετώντας μια ζεστή κομπρέσα στην περιοχή, μια και η ζέστη θα μαλακώσει το δέρμα.
  • Συνεχίζουμε, με μια απαλή απολέπιση. Χρησιμοποιούμε μια μαλακιά βούρτσα ή ένα λείφι και με ελαφριές, κυκλικές κινήσεις απομακρύνουμε τα νεκρά κύτταρα.
  • Εναλλακτικά, μπορούμε να επιλέξουμε ένα προϊόν απολέπισης με σαλικυλικό οξύ, γνωστό στοιχείο για την απολεπιστική του δράση.

Ένα ακόμα πολύ σημαντικό στοιχείο αποτελεί και το ντύσιμό μας. Εάν αντιμετωπίζουμε έντονο πρόβλημα θυλακίτιδας θα πρέπει να αποφύγουμε τα στενά ρούχα και τα συνθετικά υφάσματα.

Επίσης, τα κολάν από νάιλον, τα στενά τζιν και τα εσώρουχα από πολυέστερ θα επιδεινώσουμε περισσότερο τον ερεθισμό, αφού προκαλούν τριβή με το δέρμα μας.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.