Τα μάτια μας είναι ένα κρίσιμο όργανο, κι όμως, πολλοί τα παραμελούν

Τα μάτια μας είναι ένα κρίσιμο όργανο, κι όμως, πολλοί τα παραμελούν

Όταν σκεφτόμαστε τη μακροζωία, συνήθως έρχονται στο μυαλό πρώτα η καρδιαγγειακή και η εγκεφαλική υγεία. Φυσικά, η φροντίδα της ψυχικής ευεξίας και της καρδιάς σας είναι ζωτικής σημασίας, αλλά πολλοί άνθρωποι ξεχνούν να φροντίζουν σωστά ένα άλλο ζωτικό όργανο μακροζωίας που επηρεάζει σοβαρά την ποιότητα της ζωής τους καθώς γερνούν: τα μάτια τους.

Από τη Νικολέτα Γιαννοπούλου

«Δεδομένων των πολλών φυσιολογικών και ανατομικών συνδέσεων μεταξύ των ματιών και του εγκεφάλου, θεωρώ ότι η υγεία των ματιών και η υγεία του εγκεφάλου είναι ένα και το αυτό», εξηγεί η νευροεπιστήμονας και επιστήμονας γνωστικής υγείας Milene Brownlow, Ph.D. «Υπάρχουν ολοένα και περισσότερα επιστημονικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η διατήρηση της υγείας των ματιών συνδέεται με αυξημένη ποιότητα ζωής και μακροζωία».

Τα ζητήματα υγείας των ματιών έχουν γίνει αντικείμενο αυξανόμενης ανησυχίας, καθώς οι άνθρωποι περνούν όλο και περισσότερο χρόνο μπροστά σε ψηφιακές οθόνες κάθε μέρα.

Στην πραγματικότητα, τα αποτελέσματα μιας έρευνας Statista του 2021 διαπίστωσαν ότι σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες περνούσαν περίπου πέντε έως έξι ώρες μπροστά στις οθόνες των τηλεφώνων τους κάθε μέρα — και αυτό δεν λαμβάνει καν υπόψη τον χρόνο που περνούσαν μπροστά από μια οθόνη υπολογιστή (για επαγγελματικούς ή ψυχαγωγικούς σκοπούς).

Είναι σαφές ότι η ανάγκη μας να καταπολεμήσουμε τις ανησυχίες για την όραση που προκύπτουν από τον υπερβολικό χρόνο μπροστά σε οθόνες—συμπεριλαμβανομένης της κούρασης από την οθόνη, της έκθεσης στο μπλε φως και της ξηρότητας των ματιών— είναι πιο διαδεδομένη σήμερα από ποτέ.

Η σημασία της μακροζωίας της όρασης

Αν και ορισμένες αλλαγές στην όραση καθώς γερνάμε είναι αναμενόμενες, η διατήρηση της βέλτιστης οπτικής απόδοσης είναι εξαιρετικά σημαντική για την προώθηση της μακροζωίας και της ευημερίας αργότερα στη ζωή.

«Τα μάτια είναι το παράθυρο του εγκεφάλου μας και μαζί δημιουργούν το οπτικό μας κύκλωμα μέσω ενός υπέροχα περίπλοκου δικτύου φωτοϋποδοχέων, νευρώνων, αιμοφόρων αγγείων, μυών και πολλά άλλα.

Τα μάτια μας είναι επίσης ένα συχνά παραμελημένο όργανο στις συνήθεις πρακτικές υγείας», υποστηρίζει η νευρολόγος και περιβαλλοντική τοξικολόγος Ilene Ruhoy, M.D., Ph.D.

«Σε αυτόν τον κόσμο της σχεδόν υπερβολικής εστίασης (παρατεταμένη χρήση υπολογιστή, τηλέφωνα κοντά στο πρόσωπό μας κ.λπ.), τα μάτια μας βιώνουν εξάντληση και διακυβεύεται η οπτική μακροζωία», σημειώνει η Ruhoy.

5 τρόποι για να βελτιώσετε την υγεία και τη μακροζωία των ματιών σας

Ευτυχώς, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να αρχίσουμε να κάνουμε από σήμερα για να φροντίσουμε σωστά την υγεία των ματιών μας και να βοηθήσουμε στην προώθηση της μακροζωίας της όρασης:

Δείτε Επίσης
Υγεία των ματιών: Σημάδια που μαρτυρούν πόσο υγιή ή όχι είναι

Πάρτε ένα ολοκληρωμένο συμπλήρωμα για την υγεία των ματιών

Ένα ποιοτικό συμπλήρωμα μακροζωίας όρασης γεμάτο με κλινικά υποστηριζόμενες δόσεις βασικών βοτανικών θρεπτικών συστατικών είναι ένας απλός και αποτελεσματικός τρόπος για να υποστηρίξετε ολιστικά την υγεία της όρασής σας.

Προσθέστε στη διατροφή σας θρεπτικά, υγιεινά για τα μάτια τρόφιμα

Εκτός από ένα ολιστικό συμπλήρωμα για την υγεία της όρασης, προσθέτοντας συστηματικά ορισμένα θρεπτικά συστατικά στη διατροφή σας, όπως λουτεΐνη, ζεαξανθίνη, βιταμίνη Α, ωμέγα-3, βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, ψευδάργυρο και χαλκό—μπορεί να βοηθήσει στην περαιτέρω ενίσχυση της υγείας και της μακροζωίας των ματιών σας.

Μειώστε την έκθεση στο μπλε φως

Μπορείτε να προστατέψετε τα μάτια σας από το μπλε φως φορώντας γυαλιά ηλίου έξω, αναστολείς μπλε φωτός όταν κοιτάζετε οθόνες για παρατεταμένες χρονικές περιόδους και προσθέτοντας καροτενοειδή λουτεΐνη και ζεαξανθίνη (τα οποία λειτουργούν ως “εσωτερικά γυαλιά ηλίου”) στη διατροφή σας και το σχήμα συμπληρωμάτων.

Εξασκήστε τον κανόνα 20-20-20

Για κάθε 20 λεπτά που αφιερώνετε κοιτάζοντας μια οθόνη, αφιερώστε 20 δευτερόλεπτα για να εστιάσετε σε κάτι και κρατήστε 20 πόδια απόσταση (δηλαδή, περίπου 6 μέτρα). Αναπτύχθηκε από τον οπτομέτρη Jeffrey Anshel, O.D., FAAO, στη δεκαετία του ’90, αυτός ο απλός κανόνας βοηθά στην καταπολέμηση της ψηφιακής καταπόνησης των ματιών και της κόπωσης των ματιών.

Ασκηθείτε τακτικά

Πιθανότατα γνωρίζετε ήδη ότι η άσκηση είναι εξαιρετική για την υγεία ολόκληρου του σώματος και τη μακροζωία της καρδιάς και του εγκεφάλου μέχρι τώρα, αλλά η διατήρηση μιας τακτικής ρουτίνας προπόνησης προάγει επίσης τη μακροζωία των ματιών. Η άσκηση βοηθά στη βελτίωση της μεταβολικής υγείας και αυξάνει τη ροή του αίματος στο χοριοειδές – ένα λεπτό στρώμα ιστού μεταξύ του λευκού στρώματος των ματιών (σκληρός χιτώνας) και του αμφιβληστροειδούς – για την παροχή επαρκούς οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών στα μάτια σας.

Το συμπέρασμα

Η σωστή φροντίδα των ματιών σας είναι κρίσιμη για τη βελτιστοποίηση της μακροζωίας σας και την αύξηση της διάρκειας της υγείας σας. Είτε αποφασίσετε να τρέχετε περισσότερο όλη την εβδομάδα, είτε προσθέτετε περισσότερα λιπαρά ψάρια στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα γευμάτων σας είτε παίρνετε ένα καθημερινό συμπλήρωμα μακροζωίας όρασης, τα μάτια σας θα σας ευχαριστούν.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.