Αθηνά Λατινοπούλου: Ο έρωτας της δημιουργίας

Αθηνά Λατινοπούλου: Ο έρωτας της δημιουργίας
Αθηνά Λατινοπούλου: Ο έρωτας της δημιουργίας
+2
Προβολή Φωτογραφιών
Αθηνά Λατινοπούλου: Ο έρωτας της δημιουργίας

Με 19 ατομικές εκθέσεις στο ενεργητικό της και πάνω από 55 ομαδικές, η ζωγράφος Αθηνά Λατινοπούλου μας μιλά για την τέχνη της, με αφορμή τη νέα της έκθεση στην Gallery 7.

Συνέντευξη στη Νέλλη Σπηλιοπούλου

Τα έργα σας ήταν πάντα τόσο φωτεινά, τόσο ζωντανά;

Ασχολήθηκα με τη ζωγραφική από νεαρή ηλικία. Ζωγραφίζω ρεαλιστικά! Τα θέματά μου είναι από απλά, καθημερινά υλικά που όμως μετατρέπονται σε πολύτιμα. Τα πρώτα μου έργα ήταν θολά, σιωπηλά και τις περισσότερες φορές χωρίς ανθρώπινο στοιχείο… ήσαν έργα για προβληματισμό και με συμβολικές προεκτάσεις…

Το πέρασμα του χρόνου, η πολλή δουλειά, οι συσσωρευμένες εμπειρίες, έκαναν για σας την υπέρβαση;

Σαφώς, ήταν επακόλουθο της εξέλιξης και της υπέρβασής μου, σε έργα δυνατά, μεγεθυμένα εξωπραγματικά, έργα ογκώδη που τονίζουν την ύλη και διεκδικούν μείγμα υπερρεαλισμού και γεωμετρίας.

Ωστόσο, τα έργα σας αποπνέουν μια ποιητική διάθεση με θαρραλέες χρωματικές επεμβάσεις. Είναι η καινούρια σας δουλειά;

Οι συλλογές που παρήγαγα όλα αυτά τα χρόνια έχουν μια συνοχή. Δεν θα μπορούσα να πω ότι αυτή είναι καινούρια δουλειά και η άλλη παλιά. Πολλές φορές ένα “παλιό” μου έργο θα μπορούσε να είναι πολύ καινούριο.

Η ζωγραφική σας εκπέμπει μια μαγεία, ένα ιδιαίτερο φως.

Είναι περιπλάνηση στο φως που γεννάει και θρέφει τους όγκους όπου υπερέχει στην πάλη του με τη σκιά, βγαίνοντας νικηφόρο και θριαμβευτικό!

Σχοινί, ένα υλικό αγαπημένο;

Το σχοινί μ’ αρέσει σαν φυσικό, τυχαίο υλικό. Μ’ αρέσει η στριφτή, γλυπτική του φόρμα, η τάξη στο σφιχταγκάλιασμα του, αλλά και η αταξία στην άγρια επιφάνεια με τα χιλιάδες ξέφτια που το κάνουν ακόμα πιο ενδιαφέρον σαν υλικό. Αυτό το υλικό το θαύμασα… Στην πρόσφατη δουλειά μου με τίτλο “Περιπλάνηση στο φως”, αισθάνθηκα να ξεπηδάει από μέσα μου ο αισιόδοξος χαρακτήρας μου, που πολεμά τις δυσκολίες, ίσως και λόγω των χαλεπών καιρών που όλοι διανύουμε… Εμπνεύστηκα από όμορφα, απλά καθημερινά πράγματα και γεγονότα, και τους έδωσα μια πνοή με περισσότερο χαμόγελο. Υπάρχει μια όαση στις μέρες της κρίσης. Είναι η πλευρά των χρωμάτων, των καθησυχαστικών συναισθημάτων.

Δείτε Επίσης
Ο Sean Yoro άλλαξε εντυπωσιακά τα σχεδόν ερειπωμένα κτίρια της Χαβάης με τις πανέμορφες γυναίκες που ζωγραφίζει

Ο έρωτας δημιουργίας για την καλλιτέχνιδα αγγίζει όλες τις εκφάνσεις τής ζωής! Η τέχνη σας, είναι η αγάπη της έκφρασης, είναι μια όαση χαράς και φωτός μέσα στη μαυρίλα της καθημερινότητας και των προβλημάτων. Τι λέτε γι’ αυτό;

Με τη νέα μου δουλειά, συνέχεια της προηγούμενης, ελπίζω να σας ταρακουνήσω, να σας αφυπνίσω απ’ το σκοτάδι και να περιπλανηθούμε μαζί στο φως της Ελλάδας, στο κόκκινο του έρωτα, στο θαλασσί της ξενοιασιάς, στο πράσινο της ελπίδας, στη γαλήνη του λευκού. Ας κάνουμε μια άλλου είδους διαμαρτυρία γεμάτη από χαμόγελα, δημιουργία και αγάπη!

Λίγα λόγια για τη ζωγράφο

Γεννημένη στη Θεσσαλονίκη, ασχολήθηκε με τη ζωγραφική από νεαρή ηλικία, με πρώτη δασκάλα, τη μητέρα της. Σπούδασε ζωγραφική, διακοσμητική και κεραμική γλυπτική στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα, είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, ενώ έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές και μουσεία, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

H έκθεσή της εγκαινιάζεται στις 25 Φεβρουαρίου στην Gallery 7 (Σόλωνος 20, Αθήνα, τηλ.: 210 3612050) και θα διαρκέσει έως τις 15 Μαρτίου 2014.

© 2013-2020 womanidol.com. All Rights Reserved.