Η ψυχολογία πίσω από το γιατί ασχολούμαστε με την αστρολογία

Η ψυχολογία πίσω από το γιατί ασχολούμαστε με την αστρολογία

Αν ασχολείστε με την αστρολογία, δεν γνωρίζετε απλώς το ζώδιό σας. Γνωρίζετε το ζώδιο της Σελήνης σας, τον ωροσκόπο σας και οτιδήποτε άλλο στον αστρολογικό σας χάρτη. Ακολουθείτε διάφορα sites αστρολογίας, έχετε ειδοποιήσεις στο τηλέφωνό σας με ενημερώσεις από τις αγαπημένες σας εφαρμογές. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αστρολογία βρίσκεται επί του παρόντος στο πνεύμα… των καιρών. Τι είναι όμως τόσο ελκυστικό με τις προβλέψεις των άστρων και γιατί ειδικά τώρα; Η ψυχολόγος (και αστρολόγος) Jennifer Freed δίνει κάποιες εξηγήσεις.

Τι είναι η αστρολογία;

Η αστρολογία είναι η μελέτη του πώς οι θέσεις των αστεριών και των πλανητών πιστεύεται ότι επηρεάζουν τις ανθρώπινες ζωές. Η βαβυλωνιακή αστρολογία πιστεύεται ότι είναι το πρώτο οργανωμένο σύστημα αστρολογίας, που ξεκίνησε πριν από περισσότερα από 2.000 χρόνια.

Οι Έλληνες εδραίωσαν τα ζώδια που γνωρίζουμε σήμερα γύρω στο 280 π.Χ. Πιστεύεται επίσης ότι υπάρχουν κινεζικές, ινδικές και αιγυπτιακές επιρροές.

Ο ζωδιακός κύκλος, μια ζώνη του ουρανού, όπου λέγεται ότι κινούνται τα μονοπάτια του ήλιου, της σελήνης και των πλανητών, χωρίζεται σε 12 αστερισμούς, καθένας από τους οποίους αντιπροσωπεύει περίπου ένα μήνα, με το «έτος» να ξεκινά στην εαρινή ισημερία του βορείου ημισφαιρίου.

Γιατί μας ενδιαφέρει η αστρολογία;

Το ενδιαφέρον για την αστρολογία είναι, κατά κάποιο τρόπο, ένας μηχανισμός αντιμετώπισης. Η έρευνα έχει βρει μια συσχέτιση μεταξύ εκείνων που αντιμετωπίζουν οξείες κρίσεις (όπως διαζύγιο ή απώλεια εργασίας) και την πίστη στην αστρολογία. Πιστεύεται ότι αυτό συμβαίνει επειδή η αστρολογία αντιπροσωπεύει ένα άμεσο εργαλείο, στο οποίο μπορείτε να στραφείτε για παρηγοριά.

Η αστρολογία σας βοηθά να ξεπεράσετε δύσκολες στιγμές

Αυτό ισχύει και σε μακροοικονομικό επίπεδο. Η ιστορία δείχνει ότι οι άνθρωποι ενδιαφέρονται περισσότερο για την αστρολογία σε περιόδους ταραχών. Περισσότερα άρθρα σχετικά με την αστρολογία δημοσιεύτηκαν στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης στη δεκαετία του 1930 καθώς και στη Γερμανία μεταξύ των δύο Παγκοσμίων Πολέμων.

Ομοίως, αυτό ακολουθεί την πρόσφατη έκρηξη της αστρολογίας στον απόηχο των ταραγμένων καιρών που ζούμε και της αβεβαιότητας σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Πιστεύω ότι η αστρολογία περνά μια στιγμή αιχμής, επειδή τόσοι πολλοί από τους παραδοσιακούς θεσμούς δεν έχουν παράσχει έναν χάρτη νοήματος για τους ανθρώπους», λέει η Jennifer Freed, PhD, ψυχολόγος και αστρολόγος. «Επίσης, η αστρολογία, σε αντίθεση με αυτούς τους θεσμούς, υποδέχτηκε και αγκάλιασε όλους τους ανθρώπους».

Μας δίνει μια αίσθηση ελέγχου

Μια άλλη πτυχή είναι ότι η αστρολογία μπορεί να αρέσει σε όσους αντιλαμβάνονται ότι όλες οι επιρροές είναι εκτός του δικού τους ελέγχου. Κάποιος που πιστεύει σε έναν εξωτερικό έλεγχο, θα πιστώσει τις εξωτερικές δυνάμεις τόσο για τα καλά όσο και για τα κακά, ενοχοποιώντας αυτές τις δυνάμεις, εάν κάτι πάει στραβά, και πιστώνοντας την επιτυχία στην τύχη.

Ως εκ τούτου, η αστρολογία μπορεί να τους είναι ελκυστική επειδή πιστεύουν ότι μπορεί να τους δώσει μια καλή τύχη που θα μπορούσε να τους ενισχύσει να αναζητήσουν άλλες μορφές εσωτερικής ενίσχυσης. Μπορεί επίσης να είναι μια ψευδαίσθηση ελέγχου.

Λειτουργεί ως τρόπος να κατανοήσουμε την ταυτότητά μας

Η αστρολογία θεωρείται επίσης ως ένας τρόπος με τον οποίο κάποιος αναζητά επικύρωση για την αντίληψη του εαυτού του, δηλαδή πώς σκέφτεται για τον εαυτό του.

Η Freed συμφωνεί, θεωρώντας την αστρολογία ως ένα εργαλείο που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι άνθρωποι για να «αναπτύσσουν τα μοναδικά τους δώρα και να το χρησιμοποιήσουν για επιβεβαίωση και ενθάρρυνση».

Είναι σαν να κατεβαίνεις μία σκάλα κρατώντας την κουπαστή. Θέλετε να κατεβείτε τη σκάλα και να κάνετε κάθε βήμα προσεκτικά, αν έχετε κάτι πραγματικά σταθερό να κρατηθείτε, ενώ κάνετε τα δικά σας βήματα, αυτό είναι ένα εξαιρετικό ταξίδι.

Επιπλέον, είναι πιο πιθανό, ως άνθρωποι, να θυμόμαστε τη θετική ανατροφοδότηση που επικυρώνει την αυτοαντίληψη μας, έναντι της αρνητικής ανατροφοδότησης. Για τον λόγο αυτό, είναι εύκολο να αποδεχτείς τις διφορούμενες και θετικές πτυχές της αστρολογίας.

Το γεγονός ότι βασίζεται σε εξατομικευμένες πληροφορίες, όπως η ημερομηνία γέννησης και ο τόπος γέννησης προσδίδει στην αστρολογία έναν άλλο βαθμό αξιοπιστίας στα μάτια ορισμένων ανθρώπων.

Είναι δύσκολο να ανεχτείς την ασάφεια

Η αστρολογία μπορεί επίσης να αρέσει πραγματικά σε όσους έχουν μια ιδιαίτερα έντονη δυσανεξία στην ασάφεια.

Δείτε Επίσης
Τι είναι η Διαισθητική Αστρολογία; Μήπως είναι το μέλλον της κλασικής αστρολογίας;

Παρόμοια με τον τρόπο που χρησιμοποιείται ως μηχανισμός αντιμετώπισης των θεμάτων, μπορεί να προσφέρει μια αίσθηση σταθερότητας μπροστά στην αβεβαιότητα.

Οι άνθρωποι έχουν μια βαθιά επιθυμία να κατανοήσουν τον κόσμο. Εάν μπορείτε να καταλάβετε τι συμβαίνει γύρω σας, μπορείτε να πάρετε καλύτερες αποφάσεις για εσάς και την οικογένειά σας. Αυτή είναι μια τακτική επιβίωσης.

«Ως ανθρώπινα όντα ανά τους αιώνες, πάντα αναζητούσαμε να κατανοήσουμε την ύπαρξή μας και να δώσουμε νόημα στη ζωή μας. Η αστρολογία είναι το παλαιότερο σύστημα προσπάθειας να κατανοήσουμε την ύπαρξη και τις προσωπικότητες και τα προσωπικά μας πεπρωμένα», λέει η Freed.

Σε μια μελέτη με Ισραηλινούς πολίτες σε περιοχές με υψηλό στρες κατά τη διάρκεια του Πολέμου του Κόλπου, όσο υψηλότερα ήταν τα επίπεδα άγχους τους μπροστά στην ασάφεια, τόσο πιο πιθανό ήταν να προσελκύονται από μαγικές ή δεισιδαιμονικές σκέψεις.

Όταν αντιμετωπίζετε μια πνευματική υπερφόρτωση, η πίστη σε κάτι σαν την αστρολογία μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε σαν να λαμβάνετε τις απαντήσεις που λαχταράτε σε μια δύσκολη στιγμή.

Μια λέξη ακόμη

Η αστρολογία γενικά θεωρείται ψευδοεπιστήμη, όχι επιστήμη. Δεν υπάρχουν επιστημονικές και αξιολογημένες μελέτες που να επικυρώνουν τις υποθέσεις και τις υποσχέσεις της.

Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να είναι ακόμα ένα διασκεδαστικό και αβλαβές εργαλείο για να περάσετε λίγα λεπτά, αλλά χωρίς να βασίζεστε για τη λύση των θεμάτων σας. Επίσης, ίσως είναι ένα μέσον για να μάθετε περισσότερα για τον εαυτό σας, έχοντας την κατανόηση ότι είναι μόνο ένα από τα πολλά εργαλεία.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.