Νέα μελέτη: Η παρακολούθηση βίντεο με ζώα κάνει καλό στην υγεία μας

Νέα μελέτη: Η παρακολούθηση βίντεο με ζώα κάνει καλό στην υγεία μας

Δεν χρειάζεται να έχετε περάσει πολύ χρόνο στο διαδίκτυο για να γνωρίζετε ότι συχνά κυκλοφορούν χαριτωμένες εικόνες και βίντεο με πρωταγωνιστές αξιολάτρευτα ζώα. Για κάποιους είναι μια ένοχη ευχαρίστηση, για άλλους ένα πλήρες χάσιμο χρόνου, αλλά η νέα έρευνα τώρα δείχνει ότι λίγη έκθεση ζώων στο διαδίκτυο θα μπορούσε να είναι μέρος ενός υγιεινού, παραγωγικού τρόπου ζωής.

Επιμέλεια: Μαρία Καλοπούλου

Το φαινόμενο «το βίντεο της γάτας» όπως ονομάζεται, είναι ακριβώς το είδος του πράγματος που θα σας κάνει να αρχίσετε να παρακολουθείτε με ευχαρίστηση (και να γελάτε με χαρά) χωρίς τέλος.

Σημαίνει δηλαδή, ότι οι χαριτωμένες ή συναισθηματικές σκηνές με ζώα τραβά την προσοχή πολλών ανθρώπων και τους κάνει να σκρολάρουν για να βρουν κι άλλες παρόμοιες αναρτήσεις.

Όμως, σε αντίθεση με το ψυχικό στρες που προκαλείται από το σκρολάρισμα με ειδήσεις της καταστροφής, μια νέα μελέτη αποκάλυψε ότι η παρακολούθηση αυτών των βίντεο με χάδια και γλυκές εικόνες θα σας κάνει πραγματικά πιο ευτυχισμένους. Τουλάχιστον για εκείνα τα ευτυχισμένα δέκα δευτερόλεπτα, όταν ο πιο αξιολάτρευτος σκίουρος στον κόσμο… τρώει ένα φρούτο.

Η μελέτη του βρετανικού Πανεπιστημίου του Λιντς

Μια πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Λιντς ισχυρίζεται ότι το περιεχόμενο με χαριτωμένα ζώα παρέχει μια ορατή ώθηση στην ψυχολογική και φυσιολογική μας υγεία.

Η μελέτη εξέτασε 15 φοιτητές που έδιναν εξετάσεις αργότερα εκείνη την ημέρα, καθώς και το προσωπικό υποστήριξης του Πανεπιστημίου που δηλώνει εργασιακό άγχος, βάζοντάς τους να δουν φωτογραφίες και βίντεο με χαριτωμένα ζώα για συνολικά 30 λεπτά.

Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά θετικά. Τα επίπεδα ομαδικού άγχους μειώθηκαν κατά μέσο όρο κατά 35%, ενώ ο καρδιακός ρυθμός ενός συμμετέχοντα μειώθηκε κατά 24%.

Η μέση αρτηριακή πίεση μειώθηκε από μια προ-υψηλή κατάσταση υπέρτασης εντός του φυσιολογικού εύρους, ενώ όλοι οι συμμετέχοντες παρατήρησαν μείωση του στρες. Ένα άτομο ήταν τόσο χαλαρό που κόντεψε να αποκοιμηθεί.

Πράγματι, τα σχόλια ήταν τόσο ευνοϊκά που το Πανεπιστήμιο σχεδιάζει τώρα να διανείμει ανάλογο περιεχόμενο με θέμα τα ζώα σε όλους τους φοιτητές τους, πριν από τις μελλοντικές τους εξετάσεις.

Δείτε Επίσης
Γιατί οι άνθρωποι έλκονται τόσο πολύ από το νερό;

Η έρευνα διεξήχθη σε συνεργασία με τον Τουρισμό Δυτικής Αυστραλίας και τα βίντεο παρουσίαζαν κοάλα, ενδημικά αυστραλιανά μαρσιποφόρα. Με το παρατσούκλι «τα πιο ευτυχισμένα ζώα του κόσμου», αυτά τα φωτογενή πλάσματα μοιάζουν πάντα σαν να χαμογελούν.

Άλλα ζώα που θεωρήθηκαν αρκετά χαριτωμένα περιλαμβάνουν λιονταράκια, τιγράκια, παπάκια, αλπακά, γάτες, σκύλους, μαϊμούδες και μωρά γορίλες. Ίσως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα βίντεο παρήγαγαν εντονότερη ανταπόκριση από τις απλές φωτογραφίες και οι συμμετέχοντες ανέφεραν καλύτερα αποτελέσματα από βίντεο στα οποία αλληλεπιδρούν ζώα με ανθρώπους.

Ακόμη κι αν δεν έχετε πειστεί, απλώς δείτε μερικά από αυτά τα βίντεο. Ακόμη και μόνο η συλλογή αυτών των βίντεο μπορεί να μας κάνει να χαμογελάσουμε!

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.