6 πράγματα που κληρονομούν τα παιδιά μόνο από τον πατέρα τους

6 πράγματα που κληρονομούν τα παιδιά μόνο από τον πατέρα τους

Όσον αφορά τη γενετική, τα παιδιά λαμβάνουν ένα μείγμα χαρακτηριστικών και από τους δύο γονείς. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες ιδιότητες που κληρονομούνται αποκλειστικά από τους πατέρες. Από τις εκπληκτικές γενετικές ιδιορρυθμίες έως τις καλά τεκμηριωμένες ιατρικές παθήσεις, εδώ είναι μια ματιά σε έξι πράγματα που μπορούν να κληρονομήσουν τα παιδιά μόνο από τον πατέρα τους.

Επιμέλεια: Μαρία Καλοπούλου 

Ενώ η γενετική και από τους δύο γονείς παίζει κρίσιμο ρόλο στη διαμόρφωση ενός παιδιού, οι μοναδικές συνεισφορές από τον πατέρα μπορούν να επηρεάσουν τα πάντα, από φυσικά χαρακτηριστικά έως ορισμένα χαρακτηριστικά προσωπικότητας.

Η κατανόηση αυτών των κληρονομικών χαρακτηριστικών ανοίγει συναρπαστικές γνώσεις για το πώς περνούν από γενεά σε γενεά από την πλευρά του πατέρα

Ανδρική φαλάκρα

Η ανδρική φαλάκρα κληρονομείται κυρίως από την πλευρά του πατέρα της οικογένειας. Αυτό το χαρακτηριστικό επηρεάζεται από το χρωμόσωμα του αρσενικού φύλου, Y, το οποίο οι γιοι μπορούν να λάβουν μόνο από τους πατέρες τους. Εάν ένας πατέρας έχει τα γονίδια για την ανδρική φαλάκρα, οι γιοι του είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν αυτό το χαρακτηριστικό καθώς μεγαλώνουν.

Το σπέρμα του πατέρα καθορίζει το φύλο ενός παιδιού

© PIXABAY
© PIXABAY

Το φύλο του μωρού καθορίζεται από το σπέρμα του πατέρα. Τα σπερματοζωάρια φέρουν ένα χρωμόσωμα Χ ή Υ. Ένα χρωμόσωμα Χ σε συνδυασμό με το χρωμόσωμα Χ της μητέρας οδηγεί σε κόρη (XX), ενώ ένα χρωμόσωμα Υ οδηγεί σε γιο (XY). Επομένως, είναι η γενετική συμβολή του πατέρα που τελικά αποφασίζει το φύλο του παιδιού.

Ορισμένες γενετικές διαταραχές

Ορισμένες γενετικές διαταραχές συνδέονται ειδικά με το χρωμόσωμα Υ, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να μεταδοθούν μόνο από τους πατέρες στους γιους.

Αυτές περιλαμβάνουν καταστάσεις όπως η μυϊκή δυστροφία Duchenne και η αιμορροφιλία, που μεταφέρονται στο χρωμόσωμα Χ. Δεδομένου ότι οι μητέρες μπορούν να μεταδώσουν μόνο τα χρωμοσώματα Χ στα παιδιά τους, εάν ένας πατέρας φέρει ένα ελαττωματικό χρωμόσωμα Χ, μπορεί να μεταδώσει αυτές τις διαταραχές στις κόρες του που δεν έχουν άλλο χρωμόσωμα Χ από τον πατέρα για να αντισταθμίσει το ελαττωματικό.

Δείτε Επίσης
8 αξιοζήλευτα χαρακτηριστικά ανθρώπων που δεν γίνονται πικρόχολοι

Το μήλο του Αδάμ

Η ανάπτυξη του μήλου του Αδάμ, ένα αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό στους άνδρες, είναι ένα χαρακτηριστικό που επηρεάζεται από τις ανδρικές ορμόνες που είναι σημαντικά παρούσες στα αγόρια μετά την εφηβεία. Αυτό το χαρακτηριστικό, που σχετίζεται με την ανάπτυξη του λάρυγγα, κληρονομείται γενικά από την πλευρά του πατέρα.

Ύψος

Ενώ το ύψος επηρεάζεται από τη γενετική και των δύο γονέων, τα γονίδια του πατέρα παίζουν σημαντικό ρόλο. Οι ψηλότεροι μπαμπάδες έχουν συχνά ψηλότερους γιους, αλλά αυτό μπορεί να μετριαστεί από τα γονίδια ύψους της μητέρας. Η γενετική συμβολή του πατέρα θα μπορούσε να ωθήσει το εύρος του ύψους είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω.

Συμπεριφορά ανάληψης κινδύνου

Πρόσφατες μελέτες υποδεικνύουν ότι ορισμένες πτυχές της προσωπικότητας, όπως η ροπή προς το ρίσκο και η αναζήτηση διέγερσης , μπορεί να έχουν γενετικά στοιχεία που συνδέονται με το χρωμόσωμα Υ.

Αυτά τα χαρακτηριστικά μπορεί να κληρονομηθούν πιο έντονα από τους πατέρες, επηρεάζοντας συμπεριφορές όπως ο ενθουσιασμός για περιπέτεια ή η τάση για αθλήματα ή ριψοκίνδυνες καταστάσεις.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.