Το δικαίωμα να είσαι παιδί

Θεοφάνης Ευσταθίου 2 ετών. Σήμερα ετών 9,5
Θεοφάνης Ευσταθίου 2 ετών. Σήμερα ετών 9,5
Μπογέα Παναγιώτα, ετών 9. Σήμερα 29 ετών. Βραβευμένη συμμετοχή σε Πανελλήνιο Διαγωνισμό το 1994
Αναστασία Γαβριήλ, ετών 12. Σήμερα 17 ετών. Βραβευμένη συμμετοχή σε Διαγωνισμό το 2009
Αλκμήνη Κουλουμπή ετών 6,5. Σήμερα 23,5 ετών. Βραβευμένη συμμετοχή σε Πανελλήνιο Διαγωνισμό το 1997 +2
Προβολή Φωτογραφιών
Θεοφάνης Ευσταθίου 2 ετών. Σήμερα ετών 9,5

Γιορτάζοντας δύο πολύ δημιουργικές δεκαετίες ζωής, το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης ξεκίνησε τη λειτουργία του με μια καινούρια συναρπαστική έκθεση.

Επιμέλεια: Νέλη Σπηλιοπούλου

Ο τίτλος της έκθεσης: «Το δικαίωμα να είσαι παιδί», σηματοδοτεί ήδη το ενδιαφέρον περιεχόμενό της και είναι αφιερωμένη στα δικαιώματα των παιδιών, σύμφωνα με τη Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Παιδιού που έχει υιοθετηθεί από τον ΟΗΕ.

Ούτε λίγο ούτε πολύ 84 ζωγραφικά και τρισδιάστατα παιδικά έργα έχουν επιλεγεί για να αναπτύξουν τους τέσσερις βασικούς άξονες πάνω στους οποίους στηρίζεται η έκθεση ακολουθώντας τις βασικές κατηγορίες της Σύμβασης: Επιβίωση, Ανάπτυξη, Προστασία και Συμμετοχή. Έργα από βραβευμένες συμμετοχές σε Πανελλήνιους Διαγωνισμούς Παιδικής Ζωγραφικής που έχει προκηρύξει το Μουσείο, από τα εικαστικά εργαστήριά του αλλά και από σημαντικές δωρεές που ανήκουν στις συλλογές του.

Όπως έργα παιδιών που νοσηλεύτηκαν στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο την περίοδο 1945-1948 (δωρεά Λιλής Αλιβιζάτου), έργα παιδιών της φυλής των Καλάς (από τη συνεργασία του Μουσείου με τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Έλληνες εθελοντές φίλοι των Καλάς»), την Unicef αλλά και αναπαραγωγές έργων από τη συλλογή του Διεθνούς Μουσείου Παιδικής Τέχνης στο Όσλο της Νορβηγίας.

Όπως πάντα, στο πλαίσιο της έκθεσης το εκπαιδευτικό τμήμα του Μουσείου σχεδιάζει και πραγματοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες παιδιών νηπιαγωγείου και μαθητών όλων των τάξεων του δημοτικού, κάθε Τρίτη έως Παρασκευή, για όλη τη σχολική χρονιά. Έχουν ήδη ξεκινήσει κάθε Κυριακή, τα ελεύθερα εβδομαδιαία ή μηνιαία προγράμματα και τα εικαστικά εργαστήρια 8μηνης διάρκειας, παιδιά 5-10 χρονών πειραματίζονται με ποικίλα υλικά ζωγραφικής, γνωρίζουν διαφορετικές τεχνικές, απογειώνουν τη φαντασία τους, φιλοτεχνούν ατομικά και ομαδικά έργα. Μαθαίνουν τον κόσμο με τον πιο όμορφο και δημιουργικό τρόπο – μέσα από την τέχνη.

Οι Παρασκευές είναι αφιερωμένες στους πολύ μικρούς καλλιτέχνες 2,5-4,5 χρονών που… μεγαλουργούν μαζί με τους γονείς τους δημιουργώντας «οικογενειακά» έργα σε κύκλους πέντε εργαστηρίων, με διαφορετικό θέμα κάθε φορά, ενώ τα Σάββατα συνεχίζονται τα εργαστήρια για τα παιδιά που έχουν ολοκληρώσει προηγούμενους ετήσιους «εικαστικούς» κύκλους.

Δείτε Επίσης
«Τεμπέλικο», «ακατάστατο», «έξυπνο»: Πώς οι ταμπέλες επηρεάζουν την ανάπτυξη της προσωπικότητας ενός παιδιού

Και φυσικά μεμονωμένοι μεγάλοι και μικροί επισκέπτες, κάθε εθνικότητας, είναι καλοδεχούμενοι για να απολαύσουν παιχνιδιάρικα και διαδραστικά τις εκθέσεις του Μουσείου κάθε μέρα στο ωράριο λειτουργίας του.

Επιμέλεια έκθεσης: Θεανώ Κοτταρίδου, Ιστορικός τέχνης, Μουσειολόγος, Επιμελήτρια Μουσείου: Αθανασία Σκληρού, Εικαστικός, Στέλεχος Εκπαιδευτικού Τμήματος Μουσείου
Βοηθοί: Κατερίνα Παναγιωτοπούλου, Νηπιαγωγός, Μυρτώ Τζανετή, μαθήτρια, απόφοιτος Εικαστικών εργαστηρίων Μουσείου

Mουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης: Κόδρου 9 (προέκταση οδού Βουλής), Πλάκα, τηλ.: 210 3312621, 210 3312750, www.childrensartmuseum.gr
facebook: MouseioEllinikisPaidikisTechnis

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.