10 σημάδια ότι έχετε μία σχέση εξάρτησης

10 σημάδια ότι έχετε μία σχέση εξάρτησης

Η εύρεση της σωστής ισορροπίας σε μια σχέση είναι σημαντική. Από την άλλη πλευρά, οι ερωτικές σχέσεις μπορούν εύκολα να επηρεασθούν από πλήθος ζητημάτων, όπως η εξάρτηση. Η εγγύτητα με τον σύντροφό μας είναι γενικά καλό πράγμα, οπότε πώς μπορείτε να καταλάβετε εάν αυτό που έχετε είναι πρόβλημα; Ποια είναι η πραγματική φύση μίας σχέσης εξάρτησης και πώς μπορεί να επηρεάσει τη σχέση σας; Διαβάστε παρακάτω για 10 σημάδια και λάβετε μέτρα.

Τι είναι μία σχέση εξάρτησης;

© UNSPLASH
© UNSPLASH

Προτού μπορέσετε να αναγνωρίσετε τα σημάδια μιας συνεξαρτώμενης σχέσης, είναι σημαντικό να κατανοήσετε ακριβώς τι σημαίνει αυτό.

«Μια σχέση εξάρτησης είναι μια σχέση όπου ο ένας ή και οι δύο σύντροφοι εξαρτώνται υπερβολικά από τον άλλο για έγκριση, αίσθηση ταυτότητας και συναισθηματική υποστήριξη», λέει η ψυχολογία.

Η συνεξάρτηση σε μια σχέση είναι σαν ένας «μπλεγμένος ιστός». Υπάρχει έλλειψη ορίων, με τον έναν ή και τους δύο συντρόφους, ώστε να θυσιάζουν την αίσθηση της ταυτότητας και της ανεξαρτησίας τους.

Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μια ανθυγιεινή ανισορροπία όπου το ένα άτομο γίνεται ο κύριος φροντιστής και το άλλο ο δέκτης φροντίδας, δημιουργώντας έναν κύκλο εξάρτησης.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι να είσαι σε μια συνεξαρτώμενη σχέση;

© UNSPLASH
© UNSPLASH

Όσον αφορά το πώς η συνεξάρτηση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά μια σχέση, οι ειδικοί ψυχικής υγείας λένε ότι «οι κίνδυνοι είναι πολλοί και μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά και τα δύο εμπλεκόμενα άτομα».

Ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους είναι η πιθανότητα οι συνεξαρτώμενες σχέσεις να κλιμακωθούν σε καταστάσεις συναισθηματικής ή σωματικής κακοποίησης.

Οι προσπάθειες του «φροντιστή» να διατηρήσει τον έλεγχο και οι χειριστικές συμπεριφορές του εξαρτημένου συντρόφου μπορούν να δημιουργήσουν ένα τοξικό και επικίνδυνο περιβάλλον.

Αυτή η δυναμική μπορεί επίσης να οδηγήσει σε απώλεια της ατομικής ταυτότητας, συναισθηματική εξάντληση, αγανάκτηση και απογοήτευση, δυσκολία εγκατάλειψης της σχέσης και έλλειψη προσωπικής ανάπτυξης.

«Και τα δύο άτομα σε μια συνεξαρτώμενη σχέση μπορεί να παρουσιάσουν καθυστερημένη προσωπική ανάπτυξη», προειδοποιούν οι ειδικοί. «Η εστίαση του φροντιστή στον σύντροφό του εμποδίζει την ικανότητά του να επιδιώκει προσωπικούς στόχους και φιλοδοξίες, ενώ ο εξαρτημένος σύντροφος αποφεύγει να αναπτύξει αυτοπεποίθηση και υπευθυνότητα».

Η συνεξάρτηση δεν σημαίνει ότι η σχέση σας είναι καταδικασμένη. Στην πραγματικότητα, μπορείτε να εργαστείτε για να χτίσετε μια πιο υγιή σχέση που να περιλαμβάνει και τους δύο εταίρους να εργάζονται μαζί για την αμοιβαία ανάπτυξη και τη συναισθηματική ευημερία.

Αλλά προτού μπορέσετε να προσπαθήσετε να θεραπεύσετε, πρέπει πρώτα να αναγνωρίσετε τα σημάδια μιας συνεξαρτώμενης σχέσης.

Εδώ είναι τα 10 προειδοποιητικά σημάδια που πρέπει να προσέχετε.

1. Ένα άτομο είναι πάντα το επίκεντρο της προσοχής.

Μια σημαντική ένδειξη της συνεξάρτησης είναι ότι οι συναισθηματικές ανάγκες ενός ατόμου απαιτούν τακτικά περισσότερη προσοχή από ό,τι του άλλου.

Στις υγιείς σχέσεις, υπάρχει μια ισορροπία μεταξύ του δούναι και του λαβείν. Μπορεί να υπάρχουν μέρες όπου ένα άτομο είναι το κέντρο της προσοχής ή της υποστήριξης, αλλά θα το δώσει και στον σύντροφό του μερικές φορές. Σε μια συνεξαρτώμενη σχέση, το άτομο που είναι το κέντρο της προσοχής και της υποστήριξης είναι σχεδόν πάντα σε αυτόν τον ρόλο.

2. Είστε πάντα προσηλωμένοι στα προβλήματα του συντρόφου σας

Από την άλλη πλευρά, το άτομο που δίνει αυτή την προσοχή και υποστήριξη μπορεί να μην ικανοποιεί πάντα τις ανάγκες του. Σε μια συνεξαρτώμενη σχέση, ο ένας σύντροφος μπορεί να βρεθεί προσηλωμένος στα προβλήματα του άλλου ατόμου – τόσο πολύ που ασχολείται συνεχώς με τα ζητήματα του συντρόφου του και νιώθει υπεύθυνος για την επίλυσή τους.

Αυτό εμποδίζει την ικανότητά τους να αναλάβουν υπευθυνότητα ή να αναπτύξουν ανεξάρτητες δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων.

3. Γίνεσαι ανήσυχος όταν ο σύντροφός σου λείπει

Στις υγιείς σχέσεις, κάθε άτομο θα πρέπει να μπορεί να απασχολεί τον εαυτό του όταν ο άλλος λείπει, είτε για λίγες ώρες είτε για λίγες μέρες. Εάν εμφανιστεί άγχος, θα μπορούσε να είναι σημάδι συνεξάρτησης.

Αν νιώθετε άγχος όταν ο σύντροφός σας λείπει, αυτό θα μπορούσε να είναι σημάδι ότι εξαρτάστε από αυτόν για την ευημερία σας.

Τα συμπτώματα άγχους μπορεί να περιλαμβάνουν δυσκολία στον ύπνο, υπερφαγία, υπερβολική χρήση τεχνολογίας και οθονών, χρήση ουσιών ή άλλες συμπεριφορές που είτε αποσπούν την προσοχή κάποιου από τα συναισθήματά του είτε παρέχουν επιφανειακή ανακούφιση.

Κάποιο άγχος είναι εντάξει, όπως π.χ. σε περίπτωση που ο σύντροφός σας επισκέπτεται τον άρρωστο γονέα του. Είναι φυσιολογικό να έχετε μια ελαφρώς ανήσυχη αντίδραση, σε αυτή την περίπτωση.

Ωστόσο, θα πρέπει να είστε σε θέση να ηρεμήσετε μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Εάν δεν μπορείτε, μπορεί να εξαρτάστε από τον σύντροφό σας για αυτό το ηρεμιστικό αποτέλεσμα.

4. Τα κάνετε όλα μαζί

Το να περνάτε κάθε δευτερόλεπτο μαζί είναι το αντίθετο του υγιούς. Ένα ανησυχητικό σημάδι που πολύ εύκολα παραβλέπεται. Τα ενδιαφέροντά τους αρχίζουν να συνδυάζονται και είναι σχεδόν σαν να γίνονται ένα άτομο.

Το να συνδυάζετε τις ζωές σας με βασικούς τρόπους είναι σημαντικό – αλλά ο σύντροφός σας δεν πρέπει να γίνει ολόκληρη η ζωή σας.

Δεν πρέπει να χάσετε τους φίλους, να αγνοείτε την οικογένεια ή να μην κάνετε τα πράγματα που σας ενδιέφεραν πριν από τη σχέση. Με αυτόν τον τρόπο, κανείς χάνει την ταυτότητά του και αν/όταν τελειώσει η σχέση, μπορεί να είναι δύσκολο να βρεις ποιος είσαι ξανά.

5. Δεν μπορείτε να πάρετε αποφάσεις χωρίς τη συμβολή του άλλου

Σε μια συνεξαρτώμενη σχέση, η αίσθηση της αυτοεκτίμησής σας συνήθως συνδέεται με την έγκριση του άλλου ατόμου. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να σας είναι δύσκολο να λαμβάνετε οποιεσδήποτε αποφάσεις χωρίς τη συμβολή του.

Αυτό θα μπορούσε να είναι τόσο απλό όσο η επιλογή του τι θα φάτε για δείπνο ή τόσο σημαντικό όσο να κάνετε επιλογές σταδιοδρομίας.

Δείτε Επίσης
Τι να περιμένετε στην ερωτική σας ζωή αυτό το καλοκαίρι, με βάση το ζώδιό σας

6. Δυσκολεύεστε να επικοινωνήσετε με ειλικρίνεια

Η γνήσια επικοινωνία είναι απαραίτητη σε κάθε σχέση. Αλλά σε μία σχέση εξάρτησης οι σύντροφοι συχνά φοβούνται να μοιραστούν τα αληθινά συναισθήματα και τις σκέψεις τους, ειδικά αν αισθάνονται ότι θα κριθούν ή θα απορριφθούν από το άλλο άτομο.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια μη υγιή δυναμική όπου και οι δύο σύντροφοι προσπαθούν συνεχώς να ευχαριστήσουν ο ένας τον άλλον και δεν μπορούν να εκφραστούν με ειλικρίνεια.

Αυτή η έλλειψη επικοινωνίας θα μπορούσε να οδηγήσει στην αδυναμία κάλυψης των αναγκών και των επιθυμιών του άλλου. Το συνεξαρτώμενο άτομο θα μπορούσε επίσης να πιεστεί να αλλάξει σε αυτό που θέλει το άλλο άτομο. Αυτό κάνει τα πράγματα χειρότερα.

7. Δυσκολεύεσαι να πεις όχι

Δεν θα συμφωνείτε πάντα με τα πάντα στη σχέση σας. Ο συμβιβασμός είναι σημαντικός, αλλά αν δυσκολεύεστε να πείτε «όχι» ακόμα και όταν το θέλετε, θα μπορούσατε να είστε σε μια σχέση εξάρτησης.

Υπάρχει μια τάση να υποχωρείς όταν στεναχωριέσαι και να αφήνεις τις ανάγκες και τα συναισθήματα του συντρόφου να υπερβαίνουν τα δικά σου;   Χωρίς υγιή και ξεκάθαρα όρια, αυτό οδηγεί σε εμπλοκή, έλλειψη σεβασμού και τελικά δυσαρέσκεια, απώλεια του εαυτού και συνεχή υπερένταση.

8. Ο χωρισμός είναι ο χειρότερος φόβος σας

Όσο καλή κι αν είναι, η σχέση σας δεν πρέπει να είναι η μόνη σας προτεραιότητα στη ζωή. Αν ένα άτομο εκφράζει ότι η σχέση είναι το παν και τη χρειάζεται για να επιβιώσει, αυτό είναι μία σημαντική ένδειξη. Θα πρέπει να συμμετέχετε σε κάθε σχέση ως ολόκληρο άτομο.

Αυτό είναι ένα σημάδι συνεξάρτησης, επειδή το άτομο που το εκφράζει πιθανότατα στερείται αυτοεκτίμησης και χρησιμοποιεί τη σχέση του ως έναν τρόπο για να αισθάνεται ολόκληρο.

Ένας άλλος τρόπος που δείχνει τη συνεξάρτηση είναι εάν το άλλο άτομο στη σχέση έχει επίγνωση των συναισθημάτων του συντρόφου, αυτό μπορεί να κάνει τη σχέση να την αισθάνεται σαν βάρος.

Μπορεί να το αισθάνεται πολύ βαρύ και αυτό το άτομο μπορεί να ζει με τον φόβο μήπως χωρίσει, χωρίς να ξέρει τι θα έκανε αν τελείωνε η ​​σχέση.

9. Αισθάνεστε ένοχοι που αφιερώνετε χρόνο στον εαυτό σας

Ένα άλλο τεράστιο μέρος της διατήρησης της στάσης σας ως ολόκληρου ανθρώπου σε μια σχέση είναι να αφιερώσετε χρόνο για τον εαυτό σας. Αλλά αυτό μπορεί να είναι δύσκολο να γίνει, όταν η συνεξάρτηση προκαλεί τον όλεθρο.

Σε μια τέτοια σχέση, ο χρόνος που περνάτε μόνοι ή η φροντίδα του εαυτού μπορεί να φαίνονται εγωιστικά γιατί σημαίνει να αφαιρείς χρόνο από τον σύντροφό σου. Μπορεί να αισθάνεστε ένοχοι που φροντίζετε τις δικές σας ανάγκες, αντί να εστιάζετε συνεχώς στου άλλου.

10. Πάντα αναζητάτε επιβεβαίωση

Είναι καλό να ξέρεις ότι σε αγαπούν. Αλλά εάν υπάρχει μια συνεχής ανάγκη για επιβεβαίωση, θα μπορούσε να είναι σημάδι μιας συνεξαρτώμενης σχέσης.

Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει να ζητάς επιβεβαίωση προφορικά, να την αναζητάς μέσω σωματικής οικειότητας ή να ελέγχεις το τηλέφωνο του συντρόφου. Αυτό θέτει σε κίνδυνο την αυτοεκτίμηση και μπορεί να καταστρέψει την εμπιστοσύνη στη σχέση.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.