Έρευνα: Ο ειλικρινής λόγος που οι άνθρωποι λένε ψέματα στους συντρόφους τους

Έρευνα: Ο ειλικρινής λόγος που οι άνθρωποι λένε ψέματα στους συντρόφους τους

Στην πραγματικότητα, οι ερωτικές σχέσεις είναι γόνιμο έδαφος για το ψέμα και την αυταπάτη! Μια έρευνα με πάνω από 16.000 ανθρώπους διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι λένε ψέματα στους συντρόφους τους – και πολλά και συχνά! – σε διάφορες περιπτώσεις και αφορμές. Γιατί το κάνουν αυτό; Η ειλικρινής απάντηση είναι ότι υπάρχει ένας πολύ απλός λόγος!  

Οι ερωτικές σχέσεις σας προσφέρουν μια από τις μεγαλύτερες ευκαιρίες για να κατανοήσετε τον εαυτό σας. Όπως ένας σπουδαίος θεραπευτής, ένας  σύντροφος μπορεί να χρησιμεύσει ως καθρέφτης, αντανακλώντας ένα μέρος του εαυτού σας.

«Το να εξαπατάς τους άλλους. Αυτό ονομάζει ο κόσμος ειδύλλιο» – Οσκαρ Γουάιλντ

Ταυτόχρονα, οι σχέσεις φέρνουν στο φως τις μεγαλύτερες ανασφάλειες και τα τρωτά μας σημεία. Αυτό κάνει τις ερωτικές μας σχέσεις ιδιαίτερα πρόσφορες για εξαπάτηση.

Τι έδειξε η έρευνα;

Μια έρευνα που ονομάζεται «Lies Lovers Tell» ρώτησε άνδρες και γυναίκες σχετικά με τις τάσεις ψέματος στις ερωτικές σχέσεις.

Τα αποτελέσματα από περισσότερα από 16.000 άτομα μέχρι σήμερα υποδηλώνουν ότι οι άνθρωποι λένε πολλά ψέματα στους συντρόφους τους. Στην πραγματικότητα, πάνω από το μισό δείγμα υποστήριξε το ψέμα στην τρέχουσα σχέση του για ορισμένα θέματα!

Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα ψέματα που λένε οι άνθρωποι στις σχέσεις τους;

Συγκεκριμένα, οι γυναίκες έλεγαν συχνότερα ψέματα για:

  • Κατασκοπεία του συντρόφου τους (υποστηρίζεται από το 57% των γυναικών)
  • Αίσθημα ανασφάλειας για τη σχέση (υποστηρίζεται από περίπου το 50% του δείγματος)
  • Τα συναισθήματα που τρέφουν για κάποιον άλλο (επικυρώθηκε από το 40% του δείγματος)
  • Σεξουαλική ικανοποίηση με τον σύντροφό της (υποστηρίζεται από περίπου 39%)

Για τους άνδρες, τα πιο συνηθισμένα ψέματα ήταν:

  • Κατασκοπεύει τη σύντροφό του και αισθάνεται ανασφάλεια για τη σχέση (υποστηρίζεται από το 50%)
  • Χρήση πορνογραφίας (υποστηρίζεται από περίπου το 48% του δείγματος)
  • Οι σεξουαλικές του φαντασιώσεις (περίπου το 48% του δείγματος)
  • Ακριβής περιγραφή της συχνότητας του αυνανισμού (υποστηρίζεται από περίπου το 48% του δείγματος)

Γιατί λέμε ψέματα στους συντρόφους μας;

Δεδομένου ότι οι περισσότεροι άνθρωποι ισχυρίζονται ότι θέλουν να είναι σε σχέσεις που βασίζονται στην ειλικρίνεια και την εμπιστοσύνη, γιατί λέμε τόσα ψέματα στους ερωτικούς μας συντρόφους;

Η σύντομη απάντηση είναι η εξής: Πρώτον, λέμε ψέματα στους συντρόφους μας για αλήθειες που δεν θέλουμε να παραδεχτούμε. Μετά, λέμε ψέματα στον εαυτό μας για να δικαιολογήσουμε γιατί είπαμε ψέματα στον σύντροφό μας.

Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι είστε σε επαφή με έναν πρώην που δεν φαίνεται να μπορείτε να ξεπεράσετε. Θα θέλατε να είχαν φύγει τα συναισθήματά σας, αλλά η αλήθεια είναι ότι εξακολουθείτε να ανεβάζετε παλμούς, όποτε ακούτε το όνομά του.

Θέλετε να επικοινωνήσετε με τον πρώην σας, αλλά ξέρετε ότι η τρέχουσα σχέση σας δεν θα το ενέκρινε. Ειδικά αν ήξερε ότι ήσασταν συναισθηματικά συνδεδεμένοι και φαντασιώνεστε σεξουαλικά για τον πρώην σας!

Έτσι, αποφασίζετε να πείτε ψέματα — λέτε στον τρέχοντα σύντροφό σας ότι δεν έχετε επαφή με τον πρώην. Στη συνέχεια, προσπαθείτε να κάνετε τον εαυτό σας να νιώσει καλύτερα για τα ψέματά σας εκλογικεύοντας.

Μπορεί να πείτε στον εαυτό σας ότι είναι καλύτερο να λέτε ψέματα επειδή δεν θέλετε να πληγώσετε τα συναισθήματα του σημερινού συντρόφου σας. Και δεν θέλετε να τσακωθείτε για αυτό.

Επιπλέον, τα συναισθήματά σας για τον πρώην σας δεν έχουν καμία σχέση με την τρέχουσα σχέση σας. Και, παρόλο που αισθάνεστε ένοχοι, εύχεστε να νιώθατε διαφορετικά και προσπαθείτε να αλλάξετε.

Δείτε Επίσης
«Δεν θα σε φιλήσω εκτός αν…», με βάση το ζώδιο του!

Για όλους αυτούς τους λόγους, λέτε στον εαυτό σας ότι είναι καλύτερο να λέτε ψέματα. Οπότε τίθενται τα ερωτήματα: «Πόσο ειλικρινής είσαι στις ρομαντικές σου σχέσεις; Τι λέτε ειλικρινά στον αγαπημένο σας και για τι ψέματα; Πώς πιστεύεις ότι το ψέμα σου επηρεάζει τη σχέση σου;»

Η γυμνή αλήθεια είναι η εξής: Το ψέμα και η αυταπάτη είναι ανεξέλεγκτα στις ερωτικές σχέσεις. Λέμε ψέματα στους συντρόφους μας για σχεδόν οτιδήποτε δεν θέλουμε να παραδεχτούμε ούτε στον εαυτό μας.

Τα κοινά ψέματα περιλαμβάνουν τα πάντα, από το ότι δεν έχω επαφή με τον πρώην μου (όταν έχεις!) μέχρι έλκομαι από εσένα το ίδιο όπως ήμουν την ημέρα που γνωριστήκαμε (κάτι που σπάνια ισχύει) έως τις σεξουαλικές μου φαντασιώσεις που αφορούν εσένα.. και δεν αυνανίζομαι ή παρακολουθώ πορνό πολύ συχνά (ορίστε “πολύ συχνά”).

Στο τέλος της ημέρας, λέμε ψέματα στους συντρόφους μας για σχεδόν οτιδήποτε δεν θέλουμε να παραδεχτούμε. Τότε δικαιολογούμε αυτά τα ψέματα λέγοντας ψέματα στον εαυτό μας για το γιατί είναι εντάξει να λέμε ψέματα.

Μόλις εντοπίσετε μερικούς από τους τρόπους με τους οποίους λέτε ψέματα στον εαυτό σας και στον σύντροφό σας (επί του παρόντος ή σε προηγούμενες σχέσεις), βρίσκεστε τώρα σε ένα σταυροδρόμι.

Τι θα κάνετε με αυτές τις πληροφορίες; Θα συνεχίσετε να λέτε ψέματα ή θα έχετε μια πιο ειλικρινή σχέση;

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.