Έρευνα: Πώς η σεξουαλική ανταπόκριση επηρεάζει την ικανοποίηση και την ποιότητα των σχέσεων

Έρευνα: Πώς η σεξουαλική ανταπόκριση επηρεάζει την ικανοποίηση και την ποιότητα των σχέσεων

Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Current Opinion in Psychology, η σεξουαλική ανταπόκριση παίζει μεγάλο ρόλο στην ποιότητα και την ικανοποίηση της σχέσης – καλώς ή κακώς. Τι είναι λοιπόν η σεξουαλική ανταπόκριση και τι πρέπει να γνωρίζετε.

Η ικανοποίηση από τη σχέση παίζει τεράστιο ρόλο στη συνολική μας ευημερία και υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα που εμπλέκονται σε αυτήν την ικανοποίηση, όπως η επικοινωνία, η εμπιστοσύνη και φυσικά το σεξ. Ενώ ο καθένας έχει διαφορετικές σεξουαλικές προτιμήσεις και ανάγκες, η προθυμία του συντρόφου σας να εξερευνήσει και να καλύψει αυτές τις ανάγκες μπορεί να θεωρηθεί ως «σεξουαλική ανταπόκριση».

Μελέτη της σεξουαλικής ανταπόκρισης και της ικανοποίησης από τη σχέση

Για αυτήν τη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία σχετικά με τη σεξουαλική ανταπόκριση, καθώς σχετίζεται με την ποιότητα και την ικανοποίηση της σχέσης.

Ορίζουν τη σεξουαλική ανταπόκριση ως «κατανόηση, συμβιβασμό και διάθεση ή κίνητρο να ανταποκριθείς στις σεξουαλικές επιθυμίες του συντρόφου».

Και με βάση την υπάρχουσα έρευνα, όπως μπορείτε να φανταστείτε, όταν δύο άτομα προσφέρουν ο ένας στον άλλο αμοιβαία σεξουαλική ανταπόκριση, την οποία αποκαλούν «υψηλή σεξουαλική κοινοτική δύναμη», συνδέεται με τα πάντα, από τη διατήρηση της σεξουαλικής επιθυμίας, μέχρι την υψηλότερη σεξουαλική επιθυμία, τη σεξουαλική ικανοποίηση και ακόμη καλύτερη ποιότητα σχέσης συνολικά.

Αυτά τα οφέλη είναι ακόμη πιο ισχυρά όταν οι σύντροφοι έχουν διαφορετικές σεξουαλικές ανάγκες και ενδιαφέροντα ή αντιμετωπίζουν σεξουαλικά ζητήματα ή τραύματα.

Ωστόσο, αυτή η ανάλυση διαπίστωσε επίσης ότι τα οφέλη της σεξουαλικής ανταπόκρισης δεν υπάρχουν εάν ένας σύντροφος αισθάνεται ότι πρέπει να παραμελήσει τον εαυτό του στη διαδικασία της ανταπόκρισης.

Όπως γράφουν οι συγγραφείς της μελέτης, «Το να είσαι σεξουαλικά ανταποκρινόμενος σύντροφος δεν σημαίνει ότι ικανοποιείς τις σεξουαλικές ανάγκες του συντρόφου σου, αλλά αντίθετα ο στόχος περιλαμβάνει να κατανοήσεις και να είσαι ανοιχτός στα σεξουαλικά ενδιαφέροντα του συντρόφου, ενώ παράλληλα διεκδικείς τις ανάγκες και τα όριά σου».

Προσθέτουν ότι όταν η σεξουαλική ανταπόκριση περιλαμβάνει αυτο-παραμέληση (όπως το να κάνετε σεξ όταν δεν θέλετε για να καλύψετε τις ανάγκες του συντρόφου σας), συνδέεται με χαμηλότερη επιθυμία και ικανοποίηση και περαιτέρω, μεγαλύτερη σεξουαλική δυσφορία.

Πώς να βρείτε στην ανταπόκρισή σας το «γλυκό σημείο»

Τα ευρήματα αυτής της έρευνας υποδεικνύουν ότι υπάρχει μια λεπτή γραμμή μεταξύ της ικανοποίησης των αναγκών του συντρόφου σας, ενώ ταυτόχρονα τηρείτε τα δικά σας όρια, και δεδομένου ότι ο καθένας έχει τις δικές του προτιμήσεις, η εύρεση αυτής της γραμμής μέσα στη σχέση σας μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της ποιότητας και της ικανοποίησης της σχέσης σας – τόσο στην κρεβατοκάμαρα όσο και γενικά.

Δείτε Επίσης
Έχουν πιθανότητες οι σχέσεις με διαφορά ηλικίας; Οι ειδικοί ζυγίζουν

Όπως λένε οι ψυχολόγοι: «Το πρώτο πράγμα είναι οι σύντροφοι να συζητήσουν για τα συναισθήματα και τις ανάγκες τους». Είναι σημαντικό αυτά τα πράγματα να εκφράζονται ρητά, δεν χρειάζονται λανθασμένες επικοινωνίες ή υποθέσεις.

Επιπλέον, προσθέτουν ότι πρόκειται για μία διαρκή συζήτηση καθώς οι επιθυμίες και οι ανάγκες κυμαίνονται και αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου. Πάντα συνιστούν στα ζευγάρια να έχουν το στόμα ανοιχτό όταν πρόκειται να συζητήσουν το σεξ. Να μιλάνε συχνά μεταξύ τους.

Το συμπέρασμα

Η σεξουαλική ζωή που μοιράζεστε με τον σύντροφό σας μπορεί να είναι ένας παράγοντας που οδηγεί τη σχέση, που επηρεάζει την επιθυμία και την ικανοποίησή σας προς το καλύτερο ή πηγή αγωνίας και υπέρβασης ορίων.

Σύμφωνα με αυτά τα ευρήματα, τα πιο ευτυχισμένα ζευγάρια μοιράζονται έναν υψηλό βαθμό αμοιβαίας σεξουαλικής ανταπόκρισης, η οποία με τη σειρά της ενισχύει την ποιότητα της σχέσης τους – και τη ζωή στο σύνολό της.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.