Γιατί οι άνθρωποι απατούν ΚΑΙ στις ευτυχισμένες σχέσεις;

Γιατί οι άνθρωποι απατούν ΚΑΙ στις ευτυχισμένες σχέσεις;

Μαζί με τον θυμό και τη λύπη, οι ψυχοθεραπευτές λένε ότι η σύγχυση είναι ένα από τα πιο κοινά συναισθήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι, αφού ανακαλύψουν ότι ο σύντροφός τους ήταν άπιστος. Και είναι φυσικό να αναρωτιόμαστε γιατί κάποιος θα απατούσε, ειδικά αν η σχέση φαινόταν σταθερή και ικανοποιητική. Ας δούμε έξι πιθανούς λόγους για τους οποίους συμβαίνει αυτό.

Από τη Νικολέτα Γιαννοπούλου

Η απιστία σε μια σχέση μπορεί να μην σημαίνει ότι ένας σύντροφος είναι εντελώς αναξιόπιστος ή ότι θέλει να τελειώσει η σχέση, εξηγούν οι ψυχολόγοι.

Τελικά, το ξέρουμε, οι σχέσεις είναι περίπλοκες. Όπως κάποιος μπορεί να είναι μίζερος στη σχέση του και να μην απατά, έτσι μπορεί να ισχύει και το αντίστροφο. Συχνά, αφορά περισσότερο τη δυστυχία του ατόμου με τον εαυτό του παρά για την ίδια τη σχέση.

© FREEPIK
© FREEPIK

Εδώ είναι μερικοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι μπορεί να απατούν ακόμα και σε ευτυχισμένες, φαινομενικά υγιείς σχέσεις.

1. Έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση

Η χαμηλή αυτοεκτίμηση οδηγεί σε αισθήματα κενού, αποσύνδεσης, ντροπής, ενοχής και αναξιότητας. Οι άνθρωποι μερικές φορές αναζητούν εξωτερική προσοχή, στοργή και επικύρωση για να αυξήσουν τα συναισθήματα αυτοεκτίμησής τους.

Ακόμη και σε μια ερωτική, ευτυχισμένη σχέση, ένα άτομο μπορεί να αισθάνεται μη ελκυστικό ή να αντιμετωπίζει προβλήματα με την εικόνα του σώματος, εξηγούν.

Ενώ ο σύντροφός τους μπορεί να τους καθησυχάσει ότι τους βρίσκουν επιθυμητούς ή ελκυστικούς, το να φλερτάρουν ή να τους πλησιάζει ένα νέο άτομο μπορεί να δώσει μια προσωρινή τόνωση του «εγώ».

2. Επιδιώκουν μία ένεση ντοπαμίνης

Η έρευνα δείχνει ότι οι νέες εμπειρίες πυροδοτούν την απελευθέρωση ντοπαμίνης – μιας χημικής ουσίας του εγκεφάλου που εμπλέκεται σε συναισθήματα ικανοποίησης, ευχαρίστησης και κινήτρων.

Ως εκ τούτου, η σεξουαλική επαφή με κάποιο νέο πρόσωπο θα μπορούσε να προσφέρει μια ορμή από αυτές τις χημικές ουσίες που μας κάνει να αισθανόμαστε καλά.

Μπορεί ένας σύντροφος να αγαπά βαθιά τον ή τη σύζυγό του, αλλά βρεθεί σε μια σχέση καθαρά για τη συγκίνηση του καινούργιου. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι δυστυχισμένοι ή προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τον γάμο τους.

Ακόμη και σε μια ικανοποιητική σχέση, τα άτομα μπορεί να λαχταρούν τον ενθουσιασμό των νέων εμπειριών.

Για αυτόν τον λόγο, είναι σημαντικό για τα ζευγάρια που έχουν μακροχρόνιες σχέσεις να συνεχίσουν να αναζητούν νέες εμπειρίες μαζί για να καταπολεμήσουν την πλήξη.

3. Έχουν αναντιστοιχίες σεξουαλικών αναγκών από τον σύντροφό τους

Η σεξουαλική ορμή μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο και μπορεί επίσης να ποικίλλει με την πάροδο του χρόνου.

Μερικές φορές, όταν ένα ζευγάρι έχει αναντιστοιχία λίμπιντο, ο σύντροφος με την υψηλότερη σεξουαλική ορμή μπορεί να αναζητήσει τρόπους να εκπληρώσει τις ανάγκες του εκτός της σχέσης. Αυτό σίγουρα δεν σημαίνει ότι όλα είναι  εντάξει.

Αλλά αν κάποιος αισθάνεται σταθερά ανεκπλήρωτος στη σεξουαλική του ζωή, μπορεί να είναι πιο πιθανό να ξεγλιστρήσει και να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία για σεξουαλική σχέση με κάποιον άλλο.

Αυτός είναι ο λόγος που είναι τόσο σημαντικό να έχετε τακτικές, ανοιχτές, ειλικρινείς συζητήσεις σχετικά με τις ανάγκες και τις επιθυμίες σας. Όσο περισσότερο επικοινωνείτε, τόσο πιο πιθανό είναι να βρείτε μια μέση λύση όσον αφορά το σεξ που λειτουργεί και για τους δύο.

4. Έχουν άλυτο τραύμα

Οι τραυματικές εμπειρίες από το παρελθόν κάποιου μπορούν επίσης να τον οδηγήσουν στην απιστία. Για παράδειγμα, αν είδαν την απιστία μεγαλώνοντας, μπορεί να είχε κανονικοποιηθεί για αυτούς.

Οι άνθρωποι που μεγαλώνουν σε ένα σπίτι όπου ένας γονέας απάτησε τον σύντροφό του συχνά επαναλαμβάνουν αυτά τα μοτίβα. Μπορεί να δυσκολεύονται να εμπιστευτούν ή να πιστέψουν ότι ο ερωτικός τους σύντροφος θα τους είναι πιστός.

Θέματα προσκόλλησης μπορεί επίσης να τεθούν στο παιχνίδι: Η έρευνα έχει δείξει ότι τα άτομα με αγχώδη και αποφευκτικά στιλ προσκόλλησης μπορεί να είναι πιο πιθανό να απατήσουν.

Δείτε Επίσης
8 αξιοζήλευτα χαρακτηριστικά ανθρώπων που δεν γίνονται πικρόχολοι

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιος μπορεί να χρησιμοποιήσει το τραύμα ως δικαιολογία για την απιστία.

Η θεραπεία και η συμβουλευτική μπορούν να είναι αποφασιστικής σημασίας για την αντιμετώπιση αυτών των βαθιά ριζωμένων ζητημάτων, ενισχύοντας την προσωπική ανάπτυξη και την υγιέστερη δυναμική των σχέσεων.

5. Αισθάνονται μοναξιά

Μερικές φορές, η συχνή σωματική απουσία ενός συντρόφου μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για απιστία. Αν ο σύντροφος ενός ατόμου ταξιδεύει πολύ, μπορεί να αρχίσει να νιώθει μοναξιά.

Σε αυτές τις συνθήκες, η απιστία ξεκινά συχνά ως συναισθηματική υπόθεση και όχι ως σωματική.

Αν και έχουν κάθε πρόθεση να περάσουν τη ζωή τους με τον σύντροφό τους και καταλαβαίνουν ότι το ταξίδι μπορεί να είναι προσωρινό, αρχίζουν να ανοίγονται στην εξωτερική συντροφιά για να καλύψουν ένα κενό. Αυτό μπορεί να συμβεί είτε σκόπιμα είτε τυχαία όταν παρουσιαστεί η ευκαιρία.

6. Έχουν κακό έλεγχο των παρορμήσεων

Ο έλεγχος των παρορμήσεων είναι η ικανότητα να αντιστέκεσαι σε ξαφνικές ορμές και πειρασμούς—και μερικοί άνθρωποι είναι πιο αδύναμοι σε αυτόν τον τομέα από άλλους.

Για παράδειγμα, κάποιος που συνήθιζε να τσακώνεται στο μπαρ ή να έπινε υπερβολικά για να αντιμετωπίσει συναισθηματικές δυσκολίες μπορεί να σταματήσει αυτές τις συμπεριφορές καθώς μεγαλώνει, να εγκαθίσταται σε μια σχέση ή να κάνει παιδιά.

Ωστόσο, μπορεί να συνεχίσουν να αναζητούν κάποιο είδος συγκίνησης για να ξεφύγουν από τους στρεσογόνους παράγοντες που αντιμετωπίζουν στο σπίτι. Έτσι οδηγούνται να δράσουν από παρόρμηση και να απατήσουν.

Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι για να βελτιωθεί ο έλεγχος των παρορμήσεων μέσω της θεραπείας—όπως με την αύξηση της ικανότητας του ατόμου για ενσυναίσθηση.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.