Παίζει με το μυαλό σας ο σύντροφός σας; Τι σημαίνει και πώς αντιδράτε;

Παίζει με το μυαλό σας ο σύντροφός σας; Τι σημαίνει και πώς αντιδράτε;

Θέλετε να μάθετε, αν αξίζει να μείνετε μαζί του αλλά ο τρόπος που σας φέρεται σας δημιουργεί μονίμως ανασφάλειες και απορίες; Βάλτε τέλος σε μία κατάσταση που δεν οδηγεί πουθενά μαθαίνοντας να ξεχωρίζετε τους ανασφαλείς άντρες και τα παιχνίδια μυαλού που παίζουν μαζί σας.

Aπό τη Σοφία Κροκιδά 

1. Φταίξιμο

Τα λόγια μπορούν πραγματικά να πληγώσουν, ειδικά αν τα ακούμε συχνά και αναπάντεχα. Υπάρχουν άνθρωποι που τους αρέσει να δείχνουν τους άλλους με το δάχτυλο για να πάρουν το πάνω χέρι.

Το να ρίχνεις το φταίξιμο σε όλους εκτός από εσένα μπορεί να γίνεται υποσυνείδητα αλλά αυτό ακριβώς είναι που κάνει τους ανθρώπους αυτούς επικίνδυνους σε μία σχέση.

Όσοι παίζουν το παιχνίδι του φταιξίματος συνήθως έχουν χαμηλή αυτοπεποίθηση. Επειδή όμως, δεν θέλουν να το παραδεχθούν εστιάζουν στα λάθη των άλλων για να ξεχνάνε τα δικά τους.

Τι να κάνετε αν ο σύντροφός σας σάς κατηγορεί για τα πάντα:

Πρώτον, σκεφτείτε. Δώστε χρόνο στον εαυτό σας ή μιλήστε σε κάποιον φίλο ή ειδικό σχετικά με το τι ρόλο παίζετε εσείς σε αυτό το παιχνίδι. Τι μερίδιο ευθύνης σας αναλογεί πραγματικά;

Συγκεντρώστε χειροπιαστά στοιχεία όταν ο σύντροφός σας σάς κατηγορεί. Αν παρατηρείτε ότι σας κατηγορεί κυρίως όταν προσπαθείτε να τον πλησιάστε ή όταν νιώθετε ιδιαίτερα καλά με τον εαυτό σας, τότε μιλήστε με κάποιον αναλύοντας την κατάσταση.

Αν με την κουβέντα καταλήξετε ότι φταίει περισσότερο ο σύντροφός σας, τότε ίσως ήρθε η ώρα να σκεφτείτε σοβαρά το μέλλον της σχέσης σας.

2. Ντροπή

Αδερφάκι του φταιξίματος, το όπλο της ντροπής δείχνει να χρησιμοποιείται πολύ σήμερα, ειδικά στα social media. Παρόλα αυτά το να σας κάνει ο σύντροφός σας να ντρέπεστε είναι μια άκρως τοξική κατάσταση.

Πολλές φορές οι άνθρωποι μας κάνουν να νιώθουμε άσχημα χωρίς να έχουμε κάνει απολύτως τίποτα. Αλλά αν θέλουν να μας ντροπιάσουν θα πιαστούν από οτιδήποτε, ακόμα κι αν αυτό είναι ο τρόπος που περπατάμε.

Αν ο σύντροφός σας ακολουθεί αυτή τη στρατηγική σημαίνει πώς εξαρτάται από εσάς. Θέλει να σας μειώσει για να ανέβει ο ίδιος και σας καλλιεργεί το αίσθημα της ντροπής, ώστε να σας χειραγωγεί πιο εύκολα. Γιατί φοβάται ότι αν σας χάσει θα ανακαλύψετε ότι κάνετε κάτι καλύτερα από αυτόν.

Τι να κάνετε αν ο σύντροφός σας σάς κάνει να ντρέπεστε:

Μην πιστεύετε αυτά που σας λέει. Απλώς γυρίστε την πλάτη και φύγετε. Το παιχνίδι της ντροπής δεν έχει ποτέ καλά αποτελέσματα. Σημαίνει ότι κάποιος δεν τα έχει καλά με τον εαυτό του, είναι απελπισμένος και φοβάται.

Δείτε Επίσης
Γιατί οι ψυχοπαθείς ανεβαίνουν στην εξουσία;

Επίσης, η ντροπή δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο αλληλοεξάρτησης, γιατί μας οδηγεί να φοβόμαστε να αφήσουμε πίσω μία σχέση, μία δουλειά ή μία φιλία. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να απομακρυνθείτε και να κρατήσετε απόσταση, και σωματική και ψυχική.

3. Φήμη

Αυτοί που μας κατηγορούν και μας κάνουν να ντρεπόμαστε είναι συχνά άνθρωποι επιτυχημένοι, γιατί τείνουν να είναι τελειομανείς. Άλλωστε πολλές φορές η τελειότητά τους είναι αυτή που μας ελκύει στην αρχή.

Οι άνθρωποι αυτοί δεν δέχονται την αποτυχία και η αυτοπεποίθησή τους είναι τόσο χαμηλά που σπάνια το παραδέχονται. Συνήθως μάλιστα λένε ψέματα, σκαρώνουν δικαιολογίες ή φορτώνουν τα προβλήματά τους στους άλλους, ώστε να κρατήσουν στο σκοτάδι την ανικανότητά τους για κάποια πράγματα.

Νιώθουν σπουδαίοι, αφού κοιτάνε τους άλλους από το βάθρο τους και θα κάνουν τα πάντα προκειμένου να μείνουν ψηλά.

Τι να κάνετε αν ο σύντροφός σας σάς χρησιμοποιεί για να τονώσει το εγώ του:

Όταν κάποιος σας κατηγορεί ή σας ντροπιάζει μπορεί να διακρίνετε σε αυτόν θλίψη ή θυμό. Και επειδή νοιάζεστε ίσως θελήσετε να τον βοηθήσετε, κάτι για το οποίο ο άλλος μπορεί να σας ανταμείψει με ένα κύμα φροντίδας και αγάπης.

Μην ξεγελιέστε όμως, γιατί οι διαφωνίες και τα προβλήματα δεν θα αργήσουν να κάνουν πάλι την εμφάνισή τους. Αν του έχετε πει πώς νιώθετε με τη συμπεριφορά του και συνεχίζει να σας φέρετε έτσι, τότε η χαμηλή αυτοπεποίθησή του είναι χρόνια και δυστυχώς χρειάζεται βοήθεια που μόνο κάποιος ειδικός μπορεί να προσφέρει.

© 2013-2021 womanidol.com. All Rights Reserved.