Πώς να εντοπίσετε τους «Καζανόβες» από τον τρόπο που φλερτάρουν

Πώς να εντοπίσετε τους «Καζανόβες» από τον τρόπο που φλερτάρουν

Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορεί να εκπλαγούν με την ξαφνική ή απροσδόκητη προσοχή που τους δόθηκε από έναν φίλο, γείτονα ή συνάδελφο. Τι σημαίνει όμως; Κανείς δεν θέλει να βγάλει το λάθος συμπέρασμα. Υπάρχει, τρόπος για να προσδιορίσετε αν ένας γνωστός φλερτάρει ή απλώς είναι φιλικός; Και, αν ναι, μπορούν να ερμηνευτούν οι προθέσεις του; Αλλά και ποια είναι η τακτική που χρησιμοποιεί κάποιος που ενδιαφέρεται για μία βραχυπρόθεσμη σχέση; Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Psychology Today  έχει κάποιες απαντήσεις.

Επιμέλεια: Μαρία Καλοπούλου

Φλερτ ή φιλική προσέγγιση;

Οι γυναίκες και οι άνδρες φλερτάρουν διαφορετικά. Σε πολλές περιπτώσεις, οι γυναίκες τονίζουν την εμφάνισή τους, ενώ οι άνδρες διαφημίζουν τα επιτεύγματά τους.

Υπάρχουν επίσης διαφορές μεταξύ των φύλων όσον αφορά τη συμπεριφορά προσέγγισης, το άγγιγμα και τους τρόπους. Υπάρχουν όμως και κοινά. Η οπτική επαφή, η προσοχή, η κολακεία και η ανοιχτή στάση του σώματος είναι συχνά ενδείξεις ενδιαφέροντος για έναν συνομιλητή.

Τι είδους ενδιαφέρον όμως; Το γέλιο, για παράδειγμα, αναφέρεται συχνά ως ιδιότητα προσέγγισης. Αλλά δεν σηματοδοτεί απαραίτητα ερωτικό ενδιαφέρον. Άλλες συμπεριφορές είναι εξίσου διφορούμενες.

Όταν οι ερευνητές εξετάζουν τη συμπεριφορά στο φλερτ, ορισμένοι έχουν υπερβεί απλά τον εντοπισμό των ενδείξεων επίδειξης ενδιαφέροντος, που άλλωστε υπάρχουν πολλές. Μερικοί ερευνητές αναγνωρίζουν ότι το πλαίσιο μετράει. Διαφορετικοί άνθρωποι ενδιαφέρονται να επιδιώξουν διαφορετικούς τύπους σχέσεων.

Σύντομη και γλυκιά ή σοβαρή;

Ο Justin White σε μια μελέτη με τίτλο «Creative Casanovas», εξέτασε πώς η στρατηγική ζευγαρώματος επηρεάζει τον τρόπο που οι άνθρωποι φλερτάρουν.

  • Ξεκινά σημειώνοντας ότι αν και οι συμπεριφορές φλερτ είναι ανεπαίσθητες ενδείξεις ερωτικού ενδιαφέροντος, οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν και να χρησιμοποιήσουν και να ερμηνεύσουν τα σήματα.
  • Στην έρευνά του διερεύνησε εάν η στρατηγική του ζευγαρώματος θα οδηγούσε σε μια προτίμηση για συνηθισμένες ή ασυνήθιστες συμπεριφορές φλερτ. Σύμφωνα με τα στοιχεία, διαπίστωσε ότι η επιδίωξη μιας βραχυπρόθεσμης στρατηγικής ζευγαρώματος, σε αντίθεση με μια μακροπρόθεσμη στρατηγική ζευγαρώματος, συνδέθηκε με συμπεριφορές φλερτ που ήταν πιο ασυνήθιστες.

Ένα από τα πρώτα ερωτήματα ως πρακτικό ζήτημα είναι, όταν πρόκειται για συμπεριφορά φλερτ, τι είναι «τυπικό;»

Μπορούμε να σκεφτούμε μυριάδες πολιτιστικούς παράγοντες, με βάση το φύλο και περιστασιακούς παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τον τρόπο που οι άνθρωποι φλερτάρουν.

Η έρευνα του White και της ομάδας του ζήτησε από τους συμμετέχοντες να αξιολογήσουν την τυπικότητα της συμπεριφοράς για τους εαυτούς τους – τον βαθμό στον οποίο η αναφερόμενη συμπεριφορά θα ήταν αναμενόμενη στην κατάσταση – αλλά αναγνώρισαν επίσης ότι οι συνηθισμένες συμπεριφορές φλερτ είναι συχνές, επειδή είναι επιτυχημένες.

Ο ασφαλής τρόπος είναι και ο επιτυχημένος

Στην πρώτη του μελέτη, ο White διαπίστωσε ότι, όταν πρόκειται για φλερτ, οι συνηθισμένες συμπεριφορές γενικά αξιολογήθηκαν ως πιο αποτελεσματικές από τις ασυνήθιστες.

Μάλιστα, ζήτησε από τους συμμετέχοντες να κατατάξουν τη συμπεριφορά φλερτ σε πολλούς διαφορετικούς δημόσιους χώρους, συμπεριλαμβανομένου του γυμναστηρίου, ενός πάρκου, μίας σχολικής τάξης, του χώρου εργασίας και των μπαρ και εστιατορίων.

Συγκεκριμένες συμπεριφορές που αναφέρθηκαν περιλάμβαναν:

Δείτε Επίσης
7 άτακτα μυστικά για να κάνετε οποιονδήποτε άντρα να σας ερωτευτεί!

  • Κομπλιμέντα, όπως «μοιάζεις με σταρ του σινεμά», (άνδρες και γυναίκες)
  • Η επίδειξη οικειότητας, αφήνοντας στον άλλο, την επιλογή του θέματος συζήτησης
  • Η υιοθέτηση μίας πιο απροκάλυπτης συμπεριφοράς, όπως να μιλάει με σέξι φωνή, να μιλάει χαμηλόφωνα, ώστε να αναγκάσει το υποκείμενο του φλερτ να πρέπει να πλησιάσει για να ακούσει
  • Η αναζήτηση αγγίγματος π.χ. στα χέρια

Άλλες συμπεριφορές περιελάμβαναν να γράψει στον παραλήπτη ένα ποίημα, να στείλει μήνυμα αμέσως μετά τη λήψη του αριθμού τηλεφώνου του ή να ρωτήσει αν ο παραλήπτης τον βρήκε ελκυστικό ή αν του άρεσε το άρωμά του.

Ο White και η ομάδα του διαπίστωσαν ότι σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες προτιμούσαν αυτός που φλερτάρει να χρησιμοποιήσει τυπική συμπεριφορά φλερτ.

Τα άτομα που ενδιαφέρονται για μια βραχυπρόθεσμη σχέση, ωστόσο, ήταν πιο πιθανό να προτιμούν ασυνήθιστες συμπεριφορές φλερτ, όταν βρίσκονταν στη θέση αυτού που φλερτάρει, αλλά όχι όταν ήταν οι αποδέκτες του φλερτ.

Οι συγγραφείς εξηγούν ότι αυτό το διπλό μοτίβο συμπεριφοράς δείχνει προφανώς μια προτίμηση στο να φλερτάρουν χρησιμοποιώντας «υπονοούμενα ή πιο αναπάντεχα σήματα, για να υπαναχωρήσουν εύκολα σε μια εύλογη άρνηση ή να προκαλέσουν το ενδιαφέρον των στόχων τους με δημιουργικές, αλλά δύσκολο να αποκρυπτογραφηθούν, προσεγγίσεις». Ωστόσο, όταν βρίσκονται στη θέση του αποδέκτη, οι άνθρωποι τείνουν να προτιμούν τα χαρακτηριστικά που είναι τυπικά και φανερά.

Το πλεονέκτημα του μέσου όρου

Η ανάπτυξη υγιών σχέσεων περιλαμβάνει περισσότερα από την ερμηνεία των αρχικών ενδείξεων ενδιαφέροντος. Αλλά, προφανώς, η επιλογή των σημάτων που κάποιος εκπέμπει μπορεί να σημαίνει κάτι περισσότερο από δημιουργικότητα στο φλερτ.

Μπορεί επίσης να αποκαλύψει την επιδίωξη βραχυπρόθεσμων σχέσεων. Έτσι, αν ψάχνετε για μια σταθερή σχέση με διάρκεια, η ανταπόκριση σε συνηθισμένες συμπεριφορές φλερτ, σε αντίθεση με τις ασυνήθιστες, φαίνεται να είναι μια ασφαλέστερη κοινωνική στρατηγική.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.