Τι είναι το φλερτ και ποια τα είδη του; Μια ψυχολογική εξήγηση

Τι είναι το φλερτ και ποια τα είδη του; Μια ψυχολογική εξήγηση

Το φλερτ είναι μια κοινωνική συμπεριφορά που σχετίζεται με το ερωτικό ενδιαφέρον και την έλξη. Οι συμπεριφορές φλερτ μπορεί να είναι λεκτικές ή μη λεκτικές. Ενώ ορισμένοι τρόποι φλερτ έχουν πολιτισμικά χαρακτηριστικά, άλλα είδη είναι καθολικά και παγκόσμια. Οι ψυχολόγοι που μελετούν το φλερτ από την εξελικτική προοπτική το θεωρούν μια έμφυτη διαδικασία που αναπτύχθηκε ως αποτέλεσμα της φυσικής επιλογής. Αυτοί οι ψυχολόγοι θεωρούν ότι το φλερτ είναι το ανθρώπινο ισοδύναμο των τελετουργιών ερωτοτροπίας που ασκούνται από μη ανθρώπινα ζώα.

Επιμέλεια: Μαρία Καλοπούλου

Οι ψυχολόγοι ανακάλυψαν ότι μία από τις πιο κοινές συμπεριφορές φλερτ είναι η κίνηση των φρυδιών: Τα ανασηκωμένα φρύδια κρατιούνται για ένα κλάσμα του δευτερολέπτου. Αυτή η κίνηση των φρυδιών είναι ένα κοινωνικό σήμα που χρησιμοποιείται για να υποδείξει την αναγνώριση και την επιθυμία να ξεκινήσει η κοινωνική επαφή. Οπότε, είναι κοινό γνώρισμα στις ερωτικές αλληλεπιδράσεις αλλά και σε πλατωνικά πλαίσια.

Καθολικές συμπεριφορές φλερτ

Σε μια μελέτη του μακρινού… 1971, ο Irenäus Eibl-Eibesfeldt παρατήρησε συμπεριφορές φλερτ μεταξύ ατόμων από το Μπαλί και την  Παπούα στην Ινδονησία, έως ιθαγενείς της Γαλλικής Πολυνησίας.

Βρήκε ότι ορισμένες συμπεριφορές ήταν κοινές και σε όλες τις ομάδες: το «η κίνηση των φρυδιών» (ένα κοινωνικό σήμα που περιλαμβάνει το να σηκώνει κανείς τα φρύδια του για ένα κλάσμα του δευτερολέπτου), το χαμόγελο, το νεύμα και η κίνηση προσέγγισης πιο κοντά στο άλλο άτομο.

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα σε άτομα ίδιου ή διαφορετικού φύλου;

Μια μετα-ανάλυση του 2018 προηγούμενων μελετών συμπεριφοράς και έλξης κατέληξε σε παρόμοια αποτελέσματα, φθάνοντας στο συμπέρασμα ότι οι συμπεριφορές που σχετίζονται περισσότερο με την έλξη είναι το χαμόγελο, το γέλιο, ο μιμητισμός, η οπτική επαφή και η αυξανόμενη φυσική εγγύτητα.

Αυτές οι συμπεριφορές δεν περιορίζονται στην ερωτική έλξη. Αυτές οι συμπεριφορές εμφανίστηκαν όταν οι συμμετέχοντες στη μελέτη ένιωσαν θετικά για ένα άλλο άτομο, είτε σε ερωτικό είτε σε φιλικό πλαίσιο.

Ωστόσο, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι αυτές οι συμπεριφορές είναι σημαντικές για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και την ενίσχυση μιας σχέσης, γεγονός που μπορεί να εξηγήσει γιατί τείνουμε να δείχνουμε αυτές τις συμπεριφορές όταν μας ελκύει κάποιος.

Είδη φλερτ

Ορισμένες μη λεκτικές συμπεριφορές φλερτ είναι καθολικές, αλλά δεν φλερτάρουν όλοι με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Σε μια μελέτη του 2010, ο Jeffrey Hall και οι συνάδελφοί του ζήτησαν από πάνω από 5.000 άτομα να αξιολογήσουν πόσο με ακρίβεια οι διαφορετικές συμπεριφορές περιέγραφαν το δικό τους στιλ φλερτ.

Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα είδη φλερτ μπορούν να ομαδοποιηθούν σε πέντε διαφορετικές κατηγορίες:

Παραδοσιακό. Το παραδοσιακό στιλ αναφέρεται στο φλερτ που ακολουθεί τους παραδοσιακούς ρόλους των φύλων. Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν αυτό το είδος φλερτ τείνουν να περιμένουν από τους άνδρες να πλησιάζουν τις γυναίκες και όχι το αντίστροφο.

Φυσικό. Τα άτομα με σωματικό στιλ φλερτ είναι πιθανό να εκφράσουν ανοιχτά το ερωτικό τους ενδιαφέρον για ένα άλλο άτομο. Αυτό το είδος φλερτ σχετίζεται και με την εξωστρέφεια. Τα άτομα που αναφέρουν ότι χρησιμοποιούν το σωματικό στιλ φλερτ τείνουν επίσης να αξιολογούν τους εαυτούς τους ως πιο κοινωνικούς και εξωστρεφείς.

Δείτε Επίσης
Πώς να προσελκύσετε έναν (καλό) άντρα χωρίς να πείτε λέξη

Ειλικρινές. Τα άτομα που χρησιμοποιούν ένα ειλικρινές στιλ φλερτ ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν μια συναισθηματική σύνδεση. Έχουν φιλική συμπεριφορά και δείχνουν γνήσιο ενδιαφέρον να γνωρίσουν το άλλο άτομο.

Παιχνιδιάρικο. Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν το παιχνιδιάρικο είδος φλερτ, συνήθως το βλέπουν ως διασκέδαση. Συχνά επιδίδονται σε συμπεριφορές φλερτ για απόλαυση, παρά για να δημιουργήσουν μια σχέση. Στη μελέτη του Hall, το «παιχνιδιάρικο» ήταν το μόνο στιλ φλερτ για το οποίο οι άντρες αξιολογούσαν τον εαυτό τους πιο ψηλά από τις γυναίκες.

Ευγενικό. Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν το ευγενικό στιλ φλερτ επιδίδονται σε συμπεριφορές φλερτ που ακολουθούν προσεκτικά τους κοινωνικούς κανόνες. Είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και προσπαθούν να αποφύγουν οποιαδήποτε συμπεριφορά που μπορεί να κριθεί ακατάλληλη.

Σε σενάρια πραγματικής ζωής, πολλά είδη φλερτ μπορούν να χρησιμοποιηθούν ταυτόχρονα και ένα άτομο μπορεί να χρησιμοποιήσει διαφορετικά στιλ σε διαφορετικές καταστάσεις.

Ωστόσο, αυτή η καταγραφή δείχνει ξεκάθαρα ότι οι συμπεριφορές φλερτ ποικίλλουν μεταξύ των ατόμων. Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι, ενώ το φλερτ είναι καθολικό, το πώς ακριβώς φλερτάρουμε εξαρτάται από τις ατομικές μας προτιμήσεις και το κοινωνικό μας πλαίσιο.

© 2013-2021 womanidol.com. All Rights Reserved.