Πώς να καταλάβετε τη «γλώσσα αγάπης» του συντρόφου σας

Πώς να καταλάβετε τη «γλώσσα αγάπης» του συντρόφου σας

Αν περιμένετε και περιμένετε να ακούσετε αυτό το μαγικό «σ’ αγαπώ», αλλά ο σύντροφός σας λέει άλλα… όπως «Μάντεψε, σου έφτιαξα τη βρύση που έσταζε!», πιθανόν δεν πρέπει να ανησυχείτε! Σίγουρα, ο «κυρ-μάστορας» σας αγαπάει. Απλώς μιλάει μια διαφορετική «γλώσσα αγάπης»! Ας δούμε τη διάσημη θεωρία για τις πέντε γλώσσες αγάπης του Dr. Gary Chapman.

Από τη Νικολέτα Γιαννοπούλου

Μια ερωτική γλώσσα είναι ακριβώς αυτό που ακούγεται: Ο τρόπος που επικοινωνείτε για να δείξετε ότι αγαπάτε κάποιον. Για μερικούς ανθρώπους, αυτό είναι πράγματι το γνωστό και κατανοητό, «σε αγαπώ». Αλλά άλλοι άνθρωποι μοιάζει σαν να σκοντάφτουν πάνω σε αυτή την τόσο μικρή και απλή έκφραση και δείχνουν ή εκφράζουν την αγάπη τους με άλλους τρόπους, αντί να το λένε.

Πρέπει να γνωρίζετε τη δική σας γλώσσα αγάπης, καθώς και τη γλώσσα του συντρόφου σας, για να μπορέσετε να επικοινωνείτε αποτελεσματικά. «Όταν μιλάτε στη γλώσσα αγάπης του συντρόφου σας, μόνο τότε τελικά μπορεί να σας “ακούσει” και να αισθανθεί ότι παίζει ρόλο για εσάς», λέει ο Dr. Gary Chapman.

Δείτε πώς μπορείτε να καταλάβετε τη δική σας «γλώσσα αγάπης» – και αυτή που «μιλάει»  ο σύντροφός σας. Ίσως βοηθήσει τη σχέση σας και να διαρκέσει μια ζωή.

Οι 5 διαφορετικές γλώσσες αγάπης

Εάν ο τρόπος έκφρασης της αγάπης σας είναι να ψιθυρίζετε γλυκά λόγια στο αυτί του – ή αν έχετε την τάση να κάνετε φιλοφρονήσεις – τότε η γλώσσα σας είναι «λόγια επιβεβαίωσης», σύμφωνα με τον Dr. Chapman.

Οι άλλες γλώσσες αγάπης έχουν να κάνουν με το να δείχνουν με πράξεις, παρά με λόγια σε κάποιον τα αισθήματα. Αν για παράδειγμα, εκείνος σας βοηθάει να διορθώσετε το αυτοκίνητό σας ή κάποια ζημιά στο σπίτι, αν πάλι εσείς του φτιάχνετε το αγαπημένο του γλυκό,  αυτό μεταφράζεται σε «πράξεις εξυπηρέτησης».

Άλλοι άνθρωποι πάλι είναι γεμάτοι αγκαλιές και φιλιά  και αυτή είναι η δική τους γλώσσα, η γλώσσα της «φυσικής επαφής». Εάν έχετε την τάση να κάνετε ειδικά δώρα, δώρα που είναι μόνον για εκείνον ή για εκείνην, τότε μιλάτε τη γλώσσα αγάπης «λήψη δώρων».

Τέλος, υπάρχει ο «ποιοτικός χρόνος» και όσοι μιλούν αυτή τη γλώσσα αγάπης – απλά θέλουν να κάνουν παρέα μαζί σας και να περνούν πολύ και ενδιαφέροντα χρόνο μιλώντας ή κάνοντας πράγματα.

Δείτε Επίσης
Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου: Ξέρετε ποια είστε;

Μόλις καταλάβετε ποια είναι η γλώσσα σας και τη συγκρίνετε με τη γλώσσα του συντρόφου σας, ίσως αρχίσετε να κατανοείτε τα μοτίβα σε διαφωνίες που μπορεί να ανακύπτουν συχνά πυκνά.

Ξαφνικά, αυτή η επικριτική έκφραση «Δεν πήρες τα σκουπίδια!», μεταφράζεται απλώς στο ότι «Δεν με αγαπάς!»  στην περίπτωση που κάποιος από τους δύο μιλά τη γλώσσα «πράξεις εξυπηρέτησης». Και η ατάκα «Δεν είπες έναν λόγο για το νέο  μου χτένισμα», σημαίνει, «Θέλω να μου πεις ότι είμαι όμορφη», για κάποιον που χρειάζεται λόγια επιβεβαίωσης.

«Αλλάξτε την αντίληψη ότι ο σύντροφός σας δεν σας δείχνει τη… σωστή αγάπη. Πιθανόν είναι σωστή για εσάς, αλλά όχι για εκείνον. Καλύτερα να αναπτύξετε την περιέργεια για το πώς θα μάθετε να επικοινωνείτε καλύτερα τόσο τις δικές σας ανάγκες όσο και του συντρόφου σας», λένε οι ψυχολόγοι.

Και επισημαίνουν και κάτι ακόμη: «Όταν προκύπτει σύγκρουση, είναι καιρός να θέσετε την ερώτηση, “Τι με κάνει να αισθάνομαι ότι με αγαπά;”, και να είστε έτοιμοι να ακούσετε τη δική του εκδοχή».

© 2013-2021 womanidol.com. All Rights Reserved.