Τι είναι η ερωτική σχέση; Ποιες οι μορφές της;

Τι είναι η ερωτική σχέση; Και ποιες οι μορφές της;

Είναι η σεξουαλική επαφή, ο ρομαντικός δεσμός ή μια προσκόλληση με χαρακτηριστικά εμμονής ανάμεσα σε δύο ανθρώπους που δεν ξέρουν καλά ο ένας τον άλλον. Η ερωτική σχέση μπορεί να έχει διάφορες μορφές. Η ψυχολογία ισχυρίζεται ότι υπάρχουν 13 είδη ερωτικών σχέσεων με τα καλά και τα κακά τους. Ο τύπος της σχέσης στην οποία κάθε φορά εμπλεκόμαστε έχει σημασία, έτσι ώστε να γνωρίζουμε τι πρέπει να αποφεύγουμε ή τι να ψάχνουμε στο μέλλον. Η Κριστίν Χάμοντ, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας εξηγεί…

Πώς αναπτύσσεται μία ερωτική σχέση; Ποια προβλήματα μπορεί να παρουσιάζει; Είναι θέμα δέσμευσης ή προδοσίας; Και από την άλλη, τι μπορούμε να περιμένουμε από αυτή; Και πώς επιβιώνει; Οι ψυχολόγοι και ειδικοί περί των σχέσεων τις κατατάσσουν σε 13 είδη και ας δούμε τι έχουν να μας πουν!

Σχέση της μίας βραδιάς

Μία γυναίκα και ένας άνδρας συναντιούνται και η έλξη ανάμεσα τους είναι τόσο έντονη, που δεν μπορούν να της αντισταθούν. Βρίσκονται ερωτικά για μία και μοναδική φορά και δεσμεύονται ότι δεν θα συναντηθούν ποτέ ξανά.

Σχέση κυριαρχίας

Είναι η σχέση στην οποία ο ένας χρησιμοποιεί το σεξ για να αποκτήσει δύναμη ή να ασκεί τον έλεγχο πάνω στον άλλον. Συνήθως παρατηρείται στο επαγγελματικό περιβάλλον, όπου άνθρωποι σε υψηλές θέσεις εμπλέκονται σε σεξουαλικές σχέσεις με τους υφισταμένους τους. Το ζητούμενο εδώ είναι η επιβολή.

Φανταστικές σχέσεις

Η σαρκική επαφή δεν υπάρχει σε όλες τις ερωτικές σχέσεις. Υπάρχουν και αυτές που διαδραματίζονται ολοκληρωτικά στο μυαλό και στη φαντασία κάποιου. Ένα άτομο ονειρεύεται ότι κάνει σεξ με τον άνθρωπο που ποθεί και νιώθει κάποια σύνδεση μαζί του. Συνήθως αυτό συμβαίνει σε όσους παρακολουθούν πολλές ερωτικές ταινίες ή σε αυτούς που νιώθουν έλξη για ένα δημόσιο πρόσωπο, για παράδειγμα έναν ηθοποιό.

Σχέσεις διαφυγής

Κάποιοι άνθρωποι πιστεύουν ότι ο μόνος τρόπος να ξεφύγουν από έναν γάμο ή έναν δεσμό που δεν θέλουν πια, είναι να συνάψουν σχέση με ένα άλλο άτομο. Αυτή είναι η διέξοδος από μία κακή ή μη ικανοποιητική σχέση. Αντί να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα κατάματα, αυτή η παθητική-επιθετική σχέση είναι ο τρόπος τους να ξεφύγουν χωρίς μεγάλες απώλειες.

Συναισθηματικές σχέσεις

Αντί να δημιουργήσουν έναν συναισθηματικό δεσμό με τα άτομα που έχουν επιλέξει να είναι στο πλευρό τους, κάποιοι άνθρωποι προτιμούν να «επενδύσουν» σε κάποιον άλλον. Μοιράζονται μαζί του τις σκέψεις τους, τα αισθήματα τους, την καθημερινότητα και τα όνειρά τους για να λάβουν από εκείνον αγάπη και στήριξη. Η σχέση αυτή δεν είναι απαραίτητα και σαρκική, αν και μπορεί να έχει εύκολα αυτή την κατάληξη ανά πάσα στιγμή.

Σχέσεις αιώνιου δεσίματος

Κάποιες σχέσεις οδηγούν σε τόσο μεγάλο δέσιμο μεταξύ των ανθρώπων, που τελικά είναι διατεθειμένοι να φέρουν τα πάνω κάτω στη ζωή τους προκειμένου να είναι μαζί. Αυτού του είδους οι σχέσεις δεν τελειώνουν εύκολα, ενώ τα δύο μέρη πιστεύουν πραγματικά ότι έχουν «φτιαχτεί ο ένας για τον άλλον». Γι’ αυτό ακόμα κι αν προσπαθούν να κρατηθούν μακριά, σπάνια το καταφέρνουν.

«Μπορώ να καταλάβω τη συντροφικότητα, Μπορώ να καταλάβω το αγορασμένο σεξ το απόγευμα. Δεν μπορώ να καταλάβω την ερωτική σχέση». Γκορ Βιντάλ, Αμερικανός συγγραφέας 

Παθολογικές σχέσεις

Μια τέτοια σχέση υπάρχει για να εξυπηρετεί τις εμμονές ενός ατόμου. Οι επιθυμίες του άλλου, απλά δεν τον αφορούν. Όλα έχουν να κάνουν με τη δική του ανάγκη για σεξ ή για συγκεκριμένες συμπεριφορές, τις οποίες επιζητά συνεχώς και σε κάθε ευκαιρία από τον άλλον άνθρωπο.

Σχέσεις εκδίκησης

Είναι μια ακόμα παθητική-επιθετική σχέση. Συνήθως πρόκειται για ανθρώπους που έχουν πληγωθεί πολύ και βαθιά από μια απιστία του συντρόφου τους και παίρνουν «εκδίκηση» πληρώνοντάς τον με το ίδιο ακριβώς νόμισμα. Όσο μεγαλύτερος ο πόνος, τόσο μεγαλύτερη η ικανοποίηση.

Σχέσεις προσδοκίας

Κάποιοι άνθρωποι αφελώς πιστεύουν ότι το άτομο με το οποίο σχετίζονται ερωτικά θα αφήσει τον σύντροφό του για να είναι μαζί τους. Αυτό στην πραγματικότητα σπάνια συμβαίνει. Τις περισσότερες φορές ο άπιστος θα μείνει με το άτομο με το οποίο είναι μαζί και το τρίτο άτομο στη σχέση θα ρίξει ποταμούς δακρύων, όταν συνειδητοποιήσει ότι η επιθυμία του δεν θα πραγματοποιηθεί ποτέ.

Δείτε Επίσης
9 πράγματα που μας αξίζουν σε μία σχέση

Ευκαιριακές σχέσεις

Είναι το είδος της σχέσης που προκύπτει με κάποιον που είναι κοντά μας και συνήθως βλέπουμε συχνά. Ακριβώς επειδή το άτομο αυτό ανήκει στον στενό μας κύκλο και τυγχάνει της συμπάθειας και της εμπιστοσύνης του συζύγου μας, είναι εύκολο να υποκύψουμε σε αυτήν την απαγορευμένη έλξη.

Σχέσεις πάθους

Εδώ τα πάντα έχουν να κάνουν με το σεξ. Είναι η σχέση που προκύπτει από έντονα συναισθήματα πάθους, πόθου, οργής, ερωτικής τρέλας. Δεν υπάρχει συναισθηματική σύνδεση μεταξύ των δύο ατόμων, μόνο ασυγκράτητη έλξη, στην οποία κυριαρχεί η ανάγκη της απόκτησης του άλλου εδώ και τώρα!

Σχέση για… κυνηγούς

Για κάποιους σημασία έχει το κυνήγι. Θέλουν απλά να ξέρουν ότι είναι επιθυμητοί από κάποιον άλλο, κάνουν τα πάντα να συντηρούν το ενδιαφέρον του αλλά δεν είναι και απαραίτητο ότι θα κάνουν σχέση μαζί του. Τους αρέσει απλά να ξέρουν ότι περνάει η μπογιά τους και να κρατούν όλες τις πιθανότητες τους ανοιχτές.

Συναρπαστική σχέση

Για κάποιους η απάντηση σε μια βαρετή σχέση είναι η σύναψη μιας σχέσης που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα. Είναι η σχέση με κάποιον που μας συναρπάζει αλλά μπορεί να μην μας ταιριάζει, ωστόσο προσθέτει το στοιχείο της έντασης και του δράματος που λείπει από τη φυσιολογική ζωή ενός παντρεμένου ζευγαριού.

Συγγραφέας:  Κριστίν Χάμοντ MS, LMHC Η Κριστίν Χάμοντ είναι Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας στην πολιτεία της Φλόριντα με περισσότερα από δεκαπέντε χρόνια εμπειρία στην ψυχοθεραπεία, τη διδασκαλία και τον κλήρο. Εργάζεται κυρίως με γυναίκες εξαντλημένες από τις συγκρούσεις και με τις οικογένειες τους για να διασφαλίσει ειρηνικές λύσεις στο σπίτι και στον χώρο εργασίας τους. Είναι συγγραφέας του βραβευμένου βιβλίου «The Exhausted Womans Handbook».

Πηγή: pro.psychcentral.com

© 2013-2020 womanidol.com. All Rights Reserved.