9 πράγματα που μας αξίζουν σε μία σχέση

9 πράγματα που μας αξίζουν σε μία σχέση

Οι τοξικές σχέσεις είναι πάρα πολύ συνηθισμένες. Για κάθε γυναίκα που βρίσκεται σε μία υγιή σχέση, μοιάζει ότι τρεις άλλες είναι κολλημένες σε δυσλειτουργικές καταστάσεις, αλλεπάλληλα νέα ραντεβού και απλά σεξ… Είναι τελικά, πιο δύσκολο από όσο φανταζόμαστε να απαλλαγούμε από κακές συμπεριφορές, λεκτική ή σωματική κακοποίηση ή από αναξιόπιστους άνδρες. Με όλα αυτά να είναι συνηθισμένα, δεν είναι περίεργο ότι μερικές φορές ξεχνάμε τις βασικές ποιοτικές διαφορές που θα μας κάνουν χαρούμενες και ευτυχείς.

Από την Δέσποινα Σάμψων

Καθώς όλο και περισσότερες από εμάς βουτάμε σε τοξικές σχέσεις, εκεί στο βάθος του τούνελ των ακατάλληλων συντρόφων φαίνεται ότι χάνουμε το μέτρο. Συμβιβαζόμαστε με τους μέτριους. Γινόμαστε ανεκτικές με τη συναισθηματική κακοποίηση ή αγνοούμε δυσλειτουργίες στο σεξ. Ανεξάρτητα από την προσωπική μας ιστορία ή τις προτιμήσεις, υπάρχουν 9 βασικές αξίες που αποτελούν τα θεμέλια της ουσιαστικής επαφής, εγγυώνται τον σεβασμό και αποτελούν το διαβατήριο για μία ισορροπημένη σχέση. Ας τις θυμηθούμε!

1. Επικοινωνία

Η αγάπη δεν καλύπτει κανένα κενό που προκύπτει από ένα σύντροφο που δεν ανταποκρίνεται, δεν μοιράζεται, δεν δίνει πίσω τίποτα από το φορτίο συναισθημάτων με το οποίο τον έχουμε τυλίξει. Όταν απέναντι μας βρίσκεται ένας άνθρωπος θωρακισμένος με μπετόν, οι προσδοκίες είναι καλύτερα να στραφούν προς άλλη κατεύθυνση – πιο μαλακών υλικών.

2. Πίστη

Ακόμα και στο μοτίβο μιας ανοιχτής σχέσης χωρίς δεσμεύσεις, θα πρέπει πάντα ο άνθρωπος που βρίσκεται δίπλα μας να είναι εκεί – για να βγει μπροστά και να μας υπερασπιστεί στα δύσκολα και όχι μόνο να απολαμβάνει τις στιγμιαίες χαρές. Είναι η αίσθηση της ασφάλειας και προστασίας που μετράει σε κάθε ανθρώπινη σχέση – είτε είναι φίλος είτε σύντροφος. Η σεξουαλική πίστη αποτελεί ένα μέρος αυτής της “ομερτά” αρκεί να έχει ξεκαθαριστεί –και συμφωνηθεί – στη σχέση ότι θα είστε και οι δύο μονογαμικοί.

3. Πάθος

Δεν είναι μια θεωρητική απαίτηση. Είναι μάλλον πρακτικό το ζήτημα. Γιατί αν βρισκόμαστε σε μια σχέση μηνών και δεν υπάρχει αυτό το σφίξιμο στο στομάχι για τον άλλο, τότε σε πέντε ή δέκα χρόνια, η αποτυχία θα έχει σκεπάσει ασφυκτικά τα πάντα. Αν υπήρχε στην αρχή πάθος και φαίνεται ότι υπάρχουν τρόποι να αναζωπυρωθεί, επενδύουμε σε αυτούς. Αλλιώς, αν η διαίσθησή μας λέει ότι δεν τραβάει, τότε πράγματι δεν υπάρχει λόγος να δίνουμε παράσταση με κεριά και καθρέφτες…

4. Εμπιστοσύνη

Ιδανικά, μπαίνουμε σε μια σχέση με κλειστά μάτια. Και αφηνόμαστε. Δεν ψάχνουμε τη λίστα με τις εισερχόμενες στη συσκευή του. Δεν υπολογίζουμε πόση ώρα έκανε για να επιστρέψει από τη συνάντηση. Δεν ψαχνόμαστε για το πώς είναι οι γυναίκες με τις οποίες συνεργάζεται. Δεν ζούμε με την αγωνία της απιστίας. Το μότο είναι “αθώος μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου”. Αν δεν αξίζει δικαιωματικά το τεκμήριο αυτό, τότε δεν μας αξίζει και να ασχολούμαστε.

5. Αξιοπιστία

Όταν τα ζόρια σφίγγουν, θέλουμε να ξέρουμε ότι μπορούμε να στηριχτούμε στον σύντροφό μας σε κάθε επίπεδο. Εκείνος πρέπει να αφήνει πάντα ανοιχτή την πρόσβαση στις γνώσεις, τις πληροφορίες, την ηθική στήριξη και την αγκαλιά του κι εμείς να γνωρίζουμε ότι δεν παίζει παιχνίδια, ούτε δραματοποιεί καταστάσεις. Αυτό λέγεται υγιής αλληλεξάρτηση και εξελίσσει τις σχέσεις σε πιο λειτουργικά πεδία. Η αδιαφορία λέγεται και χωρισμός-εδώ-και-τώρα.

6. Διασκέδαση

Όλες επιδιώκουμε μια σοβαρή και σταθερή σχέση αλλά ταυτόχρονα θέλουμε κι αυτές τις πινελιές φωτός και γέλιου που χρωματίζουν την γκρίζα τσιμεντοκονία της καθημερινότητας. Η πιο πετυχημένη συνταγή μιας σχέσης περιέχει υλικά που ισορροπούν ανάμεσα στο γέλιο και τη σοβαρότητα. Αυτό το μείγμα είναι συνήθως και το πιο ενδιαφέρον σε μια προσωπικότητα – είτε είμαστε εμείς είτε ο άλλος.

7. Θετικό πρόσημο

Ξυπνάμε μαζί του και πριν καλά καλά φτιάξουμε καφέ, οι αρνητικές δηλώσεις κατακλύζουν τη μέρα μας. “Όχι, δεν έκανες αυτό… Μην σκέφτεσαι με αυτό τον τρόπο…. Δεν συμφωνώ… Δεν νομίζω”.  Ή μπορεί και να συμβαίνει το αντίστροφο. Να μην βλέπει ο σύντροφός μας τίποτα θετικό σε εμάς. Η ευτυχία έχει μπροστά της θετικό πρόσημο. Δεν αφαιρεί. Προσθέτει.  Επιβραβεύει. Ψάχνει την καλή πλευρά. Χαμογελάει. Αγγίζει με τρυφερότητα. Δεν σπρώχνει. Δεν κόβει την κουβέντα. Δεν περιορίζει. Έτσι κι εμείς. Μας αξίζει να μας βλέπουν με θετικό φακό. Στις καλές αλλά κυρίως στις χειρότερες στιγμές που μόνο εμείς μπορούμε να εγγυηθούμε ότι όλα θα πάνε αλλιώς.

8. Ανάπτυξη

Η στασιμότητα δεν είναι το ζητούμενο πια. Και τα ζευγάρια δεν μπορούν να μην εξελίσσονται μαζί. Αν ο σύντροφός μας είναι ο ίδιος ακριβώς άνθρωπος που γνωρίσαμε πριν πέντε χρόνια, ίσως κάτι να μην πηγαίνει καλά. Αν ονειρεύεται τα ίδια πράγματα, γνωρίζει τα ίδια, δουλεύει με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και κυρίως σκέφτεται τα ίδια για το μέλλον σας, ενώ εμείς τρέχουμε στην αριστερή λωρίδα, τότε δεν χρειάζεται να επιβραδύνουμε για να τον περιμένουμε. Οι αλλαγές είναι αναπόφευκτες και ορίζουν τους κανόνες μιας σχέσης. Αν δεν παράγουμε μαζί καινούρια αποτελέσματα, δεν προχωράμε σε πιο ουσιαστικά βήματα.

9. Ισότητα

Πριν κάποια χρόνια, τα σκληρά εργαζόμενα κορίτσια καριέρας ονειρεύονταν επιστροφή στις παραδοσιακές αξίες: να κάθονται σπίτι και να μαγειρεύουν τυρόπιτες για εκείνους. Σήμερα που η οικονομική κρίση γονατίζει κάθε μικρό καπρίτσιο, όλες έχουμε επιστρέψει στα αυτονόητα. Ευτυχισμένη σχέση είναι εκείνη στην οποία και οι δύο δουλεύουν το ίδιο και σηκώνουν ισότιμα τα μανίκια για να βουτήξουν στα καθημερινά προβλήματα – οικονομικές υποχρεώσεις, ανατροφή ενός παιδιού, καθαρισμός σπιτιού – όλα είναι και για τους δύο!

© 2013-2019 womanidol.com. All Rights Reserved.