Μπορείς πραγματικά να φοβηθείς μέχρι θανάτου;

Μπορείς πραγματικά να φοβηθείς μέχρι θανάτου;

Ένας φίλος σας πετάγεται καθώς στρίβετε στη γωνία. Η καρδιά σας αρχίζει να χτυπάει δυνατά και λαχανιάζετε, ουρλιάζοντας «Με τρόμαξες μέχρι θανάτου!». Φυσικά, το γεγονός ότι μπορείτε να προφέρετε αυτή τη συνηθισμένη φράση σημαίνει ότι… δεν έχετε πεθάνει. Πρόκειται για μία συνηθισμένη φράση, αλλά έχετε σκεφτεί το ερώτημα: Είναι δυνατόν να φοβηθούμε τόσο, ώστε να πεθάνουμε πραγματικά;

Η απάντηση στο ερώτημα αν μπορεί κάποιος να φοβηθεί στην κυριολεξία μέχρι θανάτου είναι, ναι! Οι άνθρωποι μπορούν να φοβηθούν μέχρι θανάτου. Στην πραγματικότητα, οποιαδήποτε έντονη συναισθηματική αντίδραση μπορεί να προκαλέσει θανατηφόρες ποσότητες μιας χημικής ουσίας, όπως η αδρεναλίνη, στο σώμα.

Συμβαίνει πολύ σπάνια, αλλά μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε

Ο κίνδυνος θανάτου από φόβο ή άλλο ισχυρό συναίσθημα είναι μεγαλύτερος για άτομα με προϋπάρχουσες καρδιακές παθήσεις, αλλά άτομα που είναι απολύτως υγιή από όλες τις άλλες απόψεις μπορούν επίσης να πέσουν θύματα.

Το να φοβόμαστε μέχρι θανάτου συνοψίζεται στην αυτόνομη απόκρισή μας σε ένα δυνατό συναίσθημα, όπως ο φόβος. Για τους θανάτους που προκαλούνται από φόβο, η κατάρρευση ξεκινά με την απόκριση μάχης ή φυγής, η οποία είναι η φυσική απόκριση του σώματος σε μια αντιληπτή απειλή. Αυτή η απόκριση χαρακτηρίζεται από αυξημένο καρδιακό ρυθμό, άγχος, εφίδρωση και αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Πώς όμως το ένστικτο πάλης ή φυγής οδηγεί στο θάνατο;

Για να το καταλάβουμε αυτό, πρέπει να καταλάβουμε τι κάνει το νευρικό σύστημα όταν διεγείρεται, κυρίως στην απελευθέρωση ορμονών. Αυτές οι ορμόνες, που μπορεί να είναι η αδρεναλίνη ή άλλος χημικός αγγελιοφόρος, προετοιμάζουν το σώμα για δράση.

Το θέμα είναι ότι η αδρεναλίνη και παρόμοιες χημικές ουσίες σε μεγάλες δόσεις είναι τοξικές για όργανα όπως η καρδιά, το συκώτι, τα νεφρά και οι πνεύμονες.

Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι αυτό που προκαλεί ξαφνικό θάνατο από φόβο ιδιαίτερα είναι η βλάβη της χημικής ουσίας στην καρδιά, καθώς αυτό είναι το μόνο όργανο που, όταν προσβληθεί, θα μπορούσε να προκαλέσει αιφνίδιο θάνατο.

Η αδρεναλίνη απελευθερώνει το ασβέστιο στην καρδιά. Αν φτάσει στην καρδιά μεγάλη ποσότητα ασβεστίου, το όργανο δυσκολεύεται να επιβραδύνει, κάτι που μπορεί να προκαλέσει κοιλιακή μαρμαρυγή, έναν συγκεκριμένο τύπο μη φυσιολογικού καρδιακού ρυθμού.

Δείτε Επίσης
Μήπως φοβάστε την αγάπη; Οι 2 μεγάλοι φόβοι που σας κρατούν ελεύθερες

Οι ακανόνιστοι καρδιακοί παλμοί εμποδίζουν την καρδιά να αντλεί αίμα με επιτυχία στο σώμα και οδηγεί σε αιφνίδιο θάνατο, εκτός εάν αντιμετωπιστεί άμεσα.

Τα υψηλά επίπεδα αδρεναλίνης δεν προκαλούνται μόνο από τον φόβο. Άλλα δυνατά συναισθήματα μπορούν επίσης να υποκινήσουν μια έκρηξη αδρεναλίνης. Για παράδειγμα, οι αθλητικές εκδηλώσεις και η σεξουαλική επαφή είναι γνωστό ότι οδηγούν σε θανάτους που προκαλούνται από την αδρεναλίνη.

Τα στοιχεία είναι από το www.britannica.com

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.