Δεσμοί ψυχής: Τι είναι, ποια είναι τα σημάδια και τι πρέπει να προσέχετε

Δεσμοί ψυχής: Τι είναι, ποια είναι τα σημάδια και τι πρέπει να προσέχετε

Από τις αδελφές ψυχές μέχρι τις δίδυμες φλόγες, μπορούμε να έχουμε μια σειρά από βαθιές σχέσεις με κάποιους ανθρώπους στη ζωή μας. Μία από αυτές τις συνδέσεις; Οι δεσμοί ψυχής. Ενώ ορισμένοι δεσμοί ψυχής μπορεί να είναι απίστευτα υποστηρικτικοί και εξυψωτικοί, είναι επίσης πιθανό αυτές οι βαθιές συνδέσεις να γίνουν τοξικές. Δείτε πώς μπορείτε να εντοπίσετε τη διαφορά, καθώς και πώς να σπάσετε έναν δεσμό ψυχής όταν χρειάζεται, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Τι είναι ο δεσμός ψυχής;

Ο δεσμός ψυχής είναι απλώς μια αίσθηση ότι κάποιος προορίζεται να είναι στη ζωή σας και μπορούμε να έχουμε δεσμούς ψυχής με φίλους, εραστές, οικογένεια και πολλά άλλα. Όπως λένε οι ψυχολόγοι είναι μια «σύνδεση με κάποιον που είναι βαθιά ενσωματωμένη στην ψυχή σου».

Φυσικά, δεν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις για δεσμούς ψυχής, αλλά αν έχετε νιώσει ποτέ ανεξήγητα έλξη προς κάποιον, πιθανότατα δεν χρειάζεστε στοιχεία πέρα από αυτό.

Οι δεσμοί ψυχής μπορούν να αναφέρονται σε κάθε είδους σύνδεση ψυχής μεταξύ δύο ανθρώπων: Θα μπορούσατε να έχετε γνωρίσει ο ένας τον άλλον σε μια προηγούμενη ζωή, να είστε από την ίδια οικογένεια ψυχών ή απλά να έχετε ένα συμβόλαιο ψυχής για να συναντηθείτε σε αυτή τη ζωή και να έχετε κάποιο είδος σχέσης ή εμπειρίας μαζί.

Τα κοινά σημάδια των δεσμών ψυχής περιλαμβάνουν το να νιώθετε βαθιά συνδεδεμένοι και οικείοι ο ένας με τον άλλο κατά την πρώτη συνάντηση, φαινομενικά θεϊκός συγχρονισμός όταν συναντηθήκατε ή/και να νιώθετε ότι η σύνδεση είναι υπερφορτισμένη, μοναδική ή που αλλάζει τη ζωή σας.

Σε ορισμένες χριστιανικές παραδόσεις της New Age, οι δεσμοί ψυχής πιστεύεται ότι είναι αποτέλεσμα της σεξουαλικής επαφής (αν και οι δεσμοί ψυχής δεν αναφέρονται πουθενά στη Βίβλο, και αυτή η ιδέα δεν προέκυψε μέχρι το κίνημα της New Age, της δεκαετίας του ’70 και του ’80 ).

Συχνά πιστεύεται ότι οι δεσμοί ψυχής συμβαίνουν αφού έχετε σεξουαλική επαφή με κάποιον, κΙ διαιωνίζει την ιδέα ότι αν κάνετε σεξ εκτός γάμου, θα είστε συνδεδεμένοι ή «δεμένοι» με αυτό το άτομο.

Η ιδέα είναι στην πραγματικότητα απλώς προσκόλληση στη μεταμφίεση και «μια υπερπνευματοποίηση των φυσιολογικών συναισθημάτων [προσκόλλησης] που μπορεί να συμβεί όταν κάνετε σεξ».

Τύποι δεσμών ψυχής

Σύμφωνα με ψυχολόγους που έχουν ασχοληθεί με το θέμα, παρά τα όσα θα μπορούσαν να πουν κάποιοι, οι δεσμοί ψυχής δεν είναι πάντα ερωτικοί και μπορείτε να έχετε δεσμούς ψυχής με φίλους, μέλη της οικογένειας, συναδέλφους, συνεργάτες, ακόμα και με τα πιο αγαπημένα σας κατοικίδια.

Το βασικό  για τους δεσμούς ψυχής είναι μια εσωτερική γνώση ότι κάποιος προορίζεται να περπατήσει μαζί στον δρόμο σας.

Για παράδειγμα, εάν η ζωή σας είναι πολυάσχολη, αλλά συναντάτε έναν νέο πιθανό φίλο ή επαγγελματικό συνεργάτη, «η αίσθηση ότι έχετε έναν δεσμό ψυχής με αυτό το άτομο θα μπορούσε να σας εμπνεύσει να κάνετε χώρο στη ζωή σας για τη σχέση».

Ως άλλο παράδειγμα, μπορεί να μην σκέφτεστε να αποκτήσετε ένα κατοικίδιο, αλλά ένας φίλος λέει ότι πρέπει να αφήσει το δικό, επειδή πρέπει να μετακομίσει στο εξωτερικό απροσδόκητα και η διαίσθησή σας σάς λέει ότι έχετε έναν δεσμό ψυχής με αυτό το ζώο προοριζόταν να είναι μαζί σας.

7 σημάδια ότι έχετε δεσμό ψυχής με κάποιον

1. Νιώθετε συνδεδεμένοι σε ένα βαθύτερο επίπεδο

Το να έχεις δεσμό ψυχής σημαίνει ότι είσαι δεμένος σε ένα βαθύτερο επίπεδο, στο επίπεδο του πνεύματος. Ενώ είμαστε όλοι συνδεδεμένοι, οι δεσμοί ψυχής είναι κάτι το ιδιαίτερο. Το να νιώθετε μια βαθιά αίσθηση σύνδεσης με κάποιον είναι ένα σημάδι ότι θα μπορούσατε να βιώσετε έναν δεσμό ψυχής.

2. Προκαλούν έντονες αντιδράσεις από εσάς

Υπάρχει ένα επίπεδο έντασης στους δεσμούς ψυχής, και ενώ δεν φαίνονται όλοι ίδιοι, μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι όλα θα ενισχυθούν — τα καλά και τα κακά. Μπορεί να αισθάνεστε αμέσως άνετα με κάποιον ή να είστε πολύ περίεργοι να προσεγγίσετε κάποιον. Ψάξτε για μια έντονη ή αισθητά διαφορετική αντίδραση από το κανονικό.

3. Αίσθημα οικειότητας

Εκτός από τις έντονες αντιδράσεις, αυτό το άτομο πιθανότατα σας κάνει να νιώθετε οικειότητα μαζί του. Θα μπορούσατε να έχετε την αίσθηση ότι τους γνωρίζατε κάπου πριν ή, ακόμα κι αν είναι στη ζωή σας μόνο για λίγο, να νιώθετε σαν να ήταν πάντα κοντά σας.

4. Μπορεί να νιώθετε ότι σας «ολοκληρώνουν».

Μερικές φορές, και ιδιαίτερα όταν ένας δεσμός ψυχής ενεργοποιεί μια πληγή προσκόλλησης, μπορεί να νιώθετε ότι αυτό το άτομο σας ολοκληρώνει. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στην περίπτωση των ερωτικών δεσμών ψυχής. Αυτό είναι όταν οι δεσμοί ψυχών εκτρέπονται σε τοξική περιοχή – για την οποία θα μιλήσουμε πιο κάτω.

5. Η σχέση σας είναι μοναδική

Πολλές φορές όταν πρόκειται για δεσμούς ψυχής, μοιάζουν να είναι μοναδικοί και να προσφέρουν ένα στοιχείο καινοτομίας. Αναζητήστε συναισθήματα και εμπειρίες που δεν είχατε ποτέ πριν, όπως να μην είχατε ποτέ τόσο μεγάλο σεξουαλικό πάθος με κάποιον άλλο, για παράδειγμα, ή ακόμα και να κάνετε κάτι εντελώς νέο μαζί, όπως να ξεκινήσετε μια νέα επιχείρηση ή έργο.

6. Εμφανίστηκαν σε μια σημαντική στιγμή

Οι δεσμοί ψυχής μπορούν να εμφανιστούν σε κρίσιμες στιγμές στη ζωή μας.   Ίσως αυτό το άτομο εμφανίστηκε ακριβώς τη στιγμή που χρειαζόσασταν βοήθεια, θεραπεία ή κάτι ιδιαίτερο που έχουν να προσφέρουν. Αναρωτηθείτε τι συνέβαινε στη ζωή σας όταν πρωτογνωριστήκατε και τι είχαν να προσφέρουν.

7. Νιώθετε ότι λείπει ένα κομμάτι σας, αν δεν είναι στη ζωή σας

Ωστόσο, το αίσθημα του να έχεις δεσμό ψυχής με κάποιον μπορεί συχνά να γίνει επώδυνο αν τα πράγματα πάνε στραβά καθώς οι δεσμοί ψυχής —όπως κάθε σχέση— μπορούν να προκαλέσουν πληγές προσκόλλησης. Πολλές φορές, οι άνθρωποι μπορεί να βιώσουν ένα αίσθημα απώλειας, σαν να λείπει ένα κομμάτι τους επειδή δεν είναι πλέον συνδεδεμένοι με αυτό το άτομο.

Δεσμός ψυχής εναντίον δίδυμης φλόγας

Οι δεσμοί ψυχής και οι δίδυμες φλόγες είναι και οι δύο τύποι συνδέσεων ψυχής, αλλά δεν είναι το ίδιο. Οι δίδυμες φλόγες αναφέρονται στην ιδέα ότι μια ψυχή μπορεί να χωριστεί στα δύο, με αποτέλεσμα δύο άτομα που έχουν μια έντονη ψυχική σύνδεση ή πιστεύουν ότι είναι ο ένας το «άλλο μισό» του άλλου.

Ο δεσμός ψυχής είναι ένας ευρύτερος όρος και μπορεί να αναφέρεται σε οποιαδήποτε ισχυρή πνευματική ή ψυχική σύνδεση.

Έτσι, υπό αυτή την έννοια, μια δίδυμη φλόγα θα μπορούσε να θεωρηθεί ένας τύπος δεσμού ψυχής, αλλά μια σύνδεση δεσμού ψυχής δεν είναι απαραίτητα μια σύνδεση δίδυμης φλόγας.

Δείτε Επίσης
«Δεν θα σε φιλήσω εκτός αν…», με βάση το ζώδιο του!

Μπορούν οι δεσμοί ψυχής να είναι ανθυγιεινοί ή τοξικοί;

Οι δεσμοί ψυχής μπορούν επίσης να γίνουν τοξικοί και μονόπλευροι. Αυτό σίγουρα δεν σημαίνει ότι είναι πάντα, αλλά το να νιώθετε ότι κάποιος μπορεί να σας «ολοκληρώσει» ή ότι κάτι σας λείπει χωρίς αυτό το άτομο, είναι στην πραγματικότητα σημάδια προσκόλλησης.

Οι άνθρωποι αναζητούν συντρόφους για να τους ολοκληρώσουν, αλλά όταν χάνονται στον ρόλο τους ως σύντροφοι μέσα σε μια σχέση, χάνουν την ατομικότητά τους.

Και μερικές φορές, ένα άτομο μπορεί να είναι πιο δεμένο ή να έχει την αίσθηση ότι είναι πιο συνδεδεμένο από το άλλο. Έτσι, η κατανόηση του πώς εσείς δημιουργείτε δεσμούς, μπορεί να είναι χρήσιμη, ώστε να μπορείτε στη συνέχεια να υποστηρίξετε καλύτερα τον εαυτό σας και τι είναι αυτό που θέλετε και χρειάζεστε στη σχέση σας.

Να θυμάστε, ότι δεν πρέπει ποτέ να μένετε σε μια ανθυγιεινή κατάσταση απλώς και μόνο επειδή αισθάνεστε ότι έχετε δεσμό ψυχής με κάποιον.

Πολλές σχέσεις και καταστάσεις στη ζωή δεν είναι γραφτό να διαρκέσουν για πάντα και να έχουν φυσική ημερομηνία λήξης. Αν νιώθετε ότι έχετε έναν ισχυρό δεσμό ψυχής με κάποιον, αλλά δεν θέλει ερωτική σχέση,  επιχειρηματική συνεργασία μαζί σας κ.λπ., τιμήστε τη δική του ελεύθερη βούληση.

Πώς να σπάσετε έναν δεσμό ψυχής

Εάν το έχετε φτάσει μέχρι εδώ και είστε αρκετά σίγουροι ότι έχετε έναν δεσμό ψυχής που πρέπει να σπάσετε, τι κάνετε; Πρώτον, οι ψυχολόγοι τονίζουν τη σημασία του να γνωρίζεις ότι είσαι ολόκληρος και ολοκληρωμένος μόνος σου.

Ακόμη και στη χριστιανική παράδοση, υπάρχει η ιδέα ότι όταν οι άνθρωποι παντρεύονται, γίνονται ένα. Ακόμα κι αν έχετε αυτήν την πεποίθηση, σκεφτείτε το σαν 1 + 1 = 1, όχι ½ + ½ = 1 .

Άλλωστε, το να χάσεις μια σχέση με κάποιον ποτέ δεν είναι εύκολο, είτε πρόκειται για έναν δεσμό ψυχής είτε για κάποια σημαντική σχέση. Γι΄ αυτό καλό είναι να λάβετε οποιαδήποτε βοήθεια χρειάζεστε για να προχωρήσετε, είτε από αγαπημένα πρόσωπα είτε από επαγγελματίες ψυχικής υγείας.

Και να θυμάστε, έχετε πολλές επιλογές σε αυτή τη ζωή. Εάν αισθάνεστε ότι έχετε έναν δεσμό ψυχής με έναν φίλο, αλλά έχετε ξεπεράσει και οι δύο αυτή τη φιλία, μην αισθάνεστε ότι δεν θα βρείτε ποτέ άλλον ιδιαίτερο φίλο.

Το συμπέρασμα

Οι δεσμοί ψυχής είναι ένα από τα πολλά είδη σχέσεων που μπορούμε να έχουμε κατά τη διάρκεια της ζωής μας και δεν είναι κάτι ασυνήθιστο. Επίσης, δεν είναι πάντα κακό, αν και συχνά χαρακτηρίζονται από ανθυγιεινή προσκόλληση.

Είναι απολύτως δυνατό για δύο άτομα να έχουν δεσμό ψυχής και να έχουν μια δυνατή, υγιή σχέση. Αλλά αν πλησιάζει την τοξικότητα, τότε καλύτερα να φύγετε. Θυμηθείτε ότι μερικές φορές πρέπει να αφήσετε το παλιό να φύγει για να δείξετε στο σύμπαν ότι υπάρχει χώρος για το νέο.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.