Δείξε μου το κινητό σου να σου πω ποια είσαι!

Δείξε μου το κινητό σου να σου πω ποια είσαι!

Η επιλογή του smartphone σας «μιλά» για την προσωπικότητά σας και μπορεί να επηρεάσει τι σκέφτονται οι άλλοι άνθρωποι για σας!

Επιμέλεια: Νικολέτα Γιαννοπούλου

Σε μια μελέτη που παρουσιάστηκε πριν λίγο καιρό στο ετήσιο συνέδριο της Βρετανικής Ψυχολογικής Εταιρείας από το Τμήμα Κοινωνικής Ψυχολογίας, οι ερευνητές κατέληξαν ότι οι χρήστες Android έχουν υψηλότερα επίπεδα ειλικρίνειας, ταπεινότητας, τερπνότητας, και ότι είναι πιο ανοιχτές προσωπικότητες από ό,τι οι  χρήστες iPhone.

Όταν οι ερευνητές διεξήγαγαν την αξιολόγηση της προσωπικότητας, τόσο για τους χρήστες Android όσο και iPhone, δεν θεώρησαν τις περισσότερες από αυτές τις αντιλήψεις ότι ισχύουν.

Οι χρήστες Android ωστόσο, κατατάσσονται σε υψηλότερη θέση στην ειλικρίνεια και την ταπεινότητα.

Η επικεφαλής της μελέτης Heather Shaw, διδακτορική φοιτήτρια στην Ψυχολογία του Πανεπιστημίου Λίνκολν στο Ηνωμένο Βασίλειο σημείωσε: «Παρά το γεγονός ότι οι χρήστες Android και iPhone αντιπροσωπεύουν πάνω από το 95% του συνόλου των smartphones που πωλούνται σε όλο τον κόσμο, οι ατομικές διαφορές μεταξύ των δύο τύπων των καταναλωτών δεν έχουν μελετηθεί ποτέ με αυτόν τον τρόπο. «Είναι εκπληκτικό», συμπληρώνει, «όταν έχουν γίνει τόσες άλλες έρευνες για το πώς άλλες αποφάσεις αγοράς μπορεί να προβλέψουν τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας ενός ατόμου».

Εκτός από τις διαφορές στην ειλικρίνεια και την ταπεινότητα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες είχαν διπλάσιες πιθανότητες από τους άνδρες να επιλέξουν ένα iPhone από ένα Android! Οι άνθρωποι που νοιάζονται πολύ για την «αποφυγή της ομοιότητας» -που σημαίνει ότι δεν τους αρέσει να έχουν τα ίδια προϊόντα με τους άλλους, είχαν περισσότερες πιθανότητες να αγοράσουν ένα Android, ενώ όσοι πίστευαν ότι ήταν πιο σημαντικό να έχουν ένα τηλέφωνο υψηλής ποιότητας ήταν πιθανότερο να επιλέξουν τα iPhones.

Εκείνη και οι συνάδελφοί της διενήργησαν δύο πειράματα, πρώτα ζητώντας από τους 240 συμμετέχοντες να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με τα χαρακτηριστικά που σχετίζονται με τους χρήστες του κάθε τύπου smartphone και στη συνέχεια, ανέλυσαν ερωτηματολόγια προσωπικότητας από 530 χρήστες Android και iPhone για να διαπιστώσουν, αν αυτά τα στερεότυπα τελικά ισχύουν.

Δείτε Επίσης
O Marc Newson υπογράφει με την Apple

Η Shaw λέει: «Δεν ήταν έκπληξη ότι βρήκαμε τέτοιες διαφορές μεταξύ των δύο ομάδων. Τα iPhone και τα Android έχουν διαφορετικές εφαρμογές, τεχνικές προδιαγραφές και λειτουργίες, οι οποίες απευθύνονται αντίστοιχα στους χρήστες του κάθε τύπου smartphone λόγω της προσωπικότητάς τους. Λέει επίσης, ότι είναι πιθανό, οι άνθρωποι να αρχίζουν να ενσωματώνουν τη σημασιολογία και τα χαρακτηριστικά των τεχνολογιών που κατέχουν. «Έτσι, αν έχετε αγοράσει ένα iPhone, με την πάροδο του χρόνου μπορεί να αρχίσετε να αντιδράτε, όπως ένας χαρακτηριστικός τύπος χρήστη iPhone».

Η επιλογή της μάρκας είναι το πιο βασικό σημείο της εξατομίκευσης. Και η ερευνήτρια δηλώνει: «Η μελέτη δείχνει ότι ακόμη και αυτό μπορεί να καταδείξει στοιχεία της προσωπικότητας του χρήστη. Υπάρχουν επίσης πολλοί άλλοι τρόποι με τους οποίους οι χρήστες προσαρμόζουν τα smartphones τους -με τους χρώματα, τις θήκες, τις φωτογραφίες ή τη μουσική». Και τονίζει: «Δεν είναι τυχαίο ότι σε πολλούς από εμάς δεν αρέσει να χρησιμοποιούν άλλοι άνθρωποι τα τηλέφωνά μας, γιατί ακριβώς μπορούν να αποκαλύψουν τόσα πολλά για μας».

Περαιτέρω έρευνες θα μπορούσαν να διερευνήσουν άλλους τρόπους που τα smartphones θα μπορούσαν να καταδείξουν σημαντικές λεπτομέρειες σχετικά με τους χρήστες-όπως, για παράδειγμα, μελετώντας ποιες συγκεκριμένες εφαρμογές κατεβάζουν οι χρήστες τους. «Γίνεται όλο και πιο φανερό ότι τα smartphones έχουν γίνει ένα μίνι ψηφιακή έκδοση του χρήστη», λέει, «γεγονός που θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στους τομείς της ψυχολογίας, του μάρκετινγκ, της ιδιωτικής ζωής των χρηστών, και πολλά άλλα».

Η Shaw προσθέτει, ωστόσο, ότι δεν είναι σωστό να βγάζουμε συμπεράσματα για ένα πρόσωπο με βάση αποκλειστικά και μόνο την επιλογή του smartphone του. «Οι άνθρωποι είναι πολύ περίπλοκοι, και δεν μπορείτε ποτέ να καταλάβετε πραγματικά τι αρέσει σε ένα άτομο μόνο από ένα αποσπασματικό κομμάτι πληροφοριών», λέει.

© 2013-2021 womanidol.com. All Rights Reserved.