Εσείς ξέρετε πώς να «γεννάτε» ιδέες;

Εσείς ξέρετε πώς να «γεννάτε» ιδέες;

Πόσες φορές σας έχει τύχει να έχετε μια τέλεια ιδέα ακριβώς τη στιγμή που ετοιμάζεστε να κοιμηθείτε; Μάλλον αρκετές! Είναι πολύ συνηθισμένο η απάντηση σε ένα πρόβλημα ή η έμπνευση να μας επισκέπτονται λίγο πριν κοιμηθούμε. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό και πώς μπορούμε να έχουμε τέλειες ιδέες χωρίς να πρέπει να πάμε για ύπνο;

Από τη Σοφία Κροκιδά

Η επιστήμη της τέλειας ιδέας

Όπως φαίνεται, οι ψυχολόγοι ανακάλυψαν μια μοναδική λειτουργία του εγκεφάλου. Ονομάζεται “pattern recognition” και συμβαίνει στο μυαλό μας μόνο όταν αυτό βρίσκεται σε ήρεμη και χαλαρή κατάσταση.

Κατά τη διάρκεια του “pattern recognition”, το μυαλό είναι αρκετά ήρεμο ώστε να κάνει νέες συνδέσεις και να επιτρέψει σε νέα νευρικά μονοπάτια να σχηματιστούν.
Αυτό μας βοηθάει να βρούμε δημιουργικές λύσεις για προβλήματα, τις οποίες διαφορετικά δεν θα είχαμε καν σκεφτεί.

Κάτι ακόμα που πρέπει να ξέρετε είναι ότι όταν κοιμόμαστε, ο εγκέφαλος αποσυνδέεται από τα μέσα που τον βοηθούν να κατανοήσει το περιβάλλον γύρω του και οδηγείται σε εγκεφαλικές καταστάσεις εντελώς διαφορετικές από τις συνηθισμένες.

Συγκεκριμένα, ψυχολόγοι του Πανεπιστημίου UC San Diego ανακάλυψαν ότι όταν κοιμόμαστε και ειδικά κατά την κατάσταση ύπνου REM, βρισκόμαστε στο υψηλότερο σημείο της δημιουργικότητάς μας.

Αυτό εξηγεί επίσης γιατί οι καλύτερες ιδέες μας έρχονται όταν κάνουμε μπάνιο, όταν περπατάμε ή το βράδυ όταν ξαπλώνουμε. Γιατί απλά, είναι η στιγμή που το μυαλό μας είναι πιο ήρεμο και δεν φιλτράρουμε τις σκέψεις μας όπως συνήθως.

Πώς μπορείτε λοιπόν να εκμεταλλευτείτε αυτή τη λειτουργία του εγκεφάλου για να «κατεβάζετε» τις καλύτερες ιδέες και να γίνετε πιο δημιουργική; Με 4 απλά βήματα!

1. Έμπνευση στο κρεβάτι

Αντικαταστήστε το κινητό σας με ένα ενδιαφέρον βιβλίο πριν κοιμηθείτε. Άλλωστε το κινητό σας δεν βοηθάει καθόλου στον ύπνο. Διαβάζοντας στο κρεβάτι ωθείτε το μυαλό σας να σκεφτεί πιο δημιουργικά και είναι αρκετά πιθανό να ξυπνήσετε με μια φρέσκια ιδέα που δεν είχατε σκεφτεί ποτέ πριν.

2. Κάντε ερωτήσεις στον εαυτό σας. Και μετά ξεχάστε τις.

Μπορεί να σας φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο να κάνετε στον εαυτό σας δύσκολες ερωτήσεις πριν πάτε για ύπνο, ώστε ο εγκέφαλός σας να τις επεξεργαστεί όσο εσείς κοιμάστε. Το μυστικό είναι να ξεχάσετε τις ερωτήσεις αμέσως μόλις τις κάνετε. Έτσι, θα βοηθήσετε το μυαλό σας να λειτουργήσει. Και είναι αρκετά πιθανό όταν ξυπνήσετε να έχετε τις απαντήσεις που ψάχνατε!

Δείτε Επίσης
Εσείς πώς κοιμάστε; Η στάση του ύπνου σας αποκαλύπτει πολλά!

3. Έχετε πάντα ένα σημειωματάριο δίπλα στο κρεβάτι

Αυτή είναι η ιδανική λύση για όλες εκείνες τις ιδέες που σας έρχονται σε ανύποπτο χρόνο.  Κάθε φορά που σκέφτεστε κάτι για πρώτη φορά, σημειώστε το σε ένα σημειωματάριο που θα έχετε πάντα δίπλα στο κρεβάτι σας. Δεν έχει σημασία αν η ιδέα που σας ήρθε είναι ολοκληρωμένη ή όχι, ούτε καν αν βγάζει νόημα. Σε κάθε περίπτωση, ο εγκέφαλός σας θα την επεξεργαστεί όσο εσείς κοιμάστε.

4. Εξασκηθείτε στο συνειδητό ονείρεμα

«Τι είναι αυτό;» Θα ρωτήσετε. Μην ανησυχείτε, ούτε εμείς ξέραμε. Συνειδητό ονείρεμα ή αλλιώς lucid dreaming είναι η κατάσταση κατά την οποία ονειρεύεσαι έχοντας πλήρη συνείδηση και έλεγχο των ονείρων σου.
Σύμφωνα με ειδικούς, μπορεί κανείς να παραμείνει στο όνειρο που βλέπει και να το χρησιμοποιήσει για να εξερευνήσει νέες πραγματικότητες.

Δεν ακούγεται φοβερό; Ναι, αλλά για να το πετύχετε αυτό θα πρέπει πρώτα να εξασκηθείτε και να εκπαιδεύσετε το μυαλό σας, ώστε να αναγνωρίζει ό,τι ονειρεύεται.

Πώς μπορείτε να το κάνετε αυτό; Με το να ρωτάτε τον εαυτό σας μέσα στη μέρα εάν ονειρεύεται, ώστε υποσυνείδητα να το κάνετε και όταν κοιμάστε ή με το να ξυπνάτε τη νύχτα και να θυμάστε τα όνειρα που είδατε πηγαίνοντας μετά πάλι για ύπνο.

Τι θα κερδίσετε όμως με αυτό;
Ελευθερία! Γιατί μέσα στη ζωή μας περιοριζόμαστε όχι από τους νόμους της φυσικής και της κοινωνίας αλλά από τα όρια του μυαλού μας. Δεν χάνετε τίποτα να το δοκιμάσετε.

© 2013-2021 womanidol.com. All Rights Reserved.