Η αγάπη αντίδοτο στο μίσος

Η αγάπη αντίδοτο στο μίσος

Με ποιόν τρόπο μπορεί η αγάπη να φανεί πολύτιμη κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας ανθρωπιστικής κρίσης που βιώνουμε στην εποχή μας;

Από τη Μαρία Αγγελακοπούλου

Είτε γράφονται σε χαρτιά ή οθόνες, είτε ακούγονται από το ίδιο μας το στόμα, ορισμένες λέξεις έχουν το προνόμιο και ταυτόχρονα την κατάρα, να χτίζουν και αντίστοιχα να καταστρέφουν. Μία από τις ισχυρότερες είναι η λέξη «μισώ». Στην καθημερινή μας ομιλία, χρησιμοποιούμε πολλές φορές αυτό το ρήμα, ανεξαρτήτως της έντασης του μίσους ή του αντικειμένου στο οποίο απευθυνόμαστε. Κι έτσι, ενδεικτικά, έχει ειπωθεί το «μισώ τους ομοφυλόφιλους» ή αντίστοιχα «μισώ τους ρατσιστές» με την ίδια ακριβώς λέξη που έχει ειπωθεί το «μισώ το μπρόκολο» ή το «μισώ αυτό το κόκκινο μπλουζάκι». Η διαφορά είναι προφανής και φυσικά μεγάλη. Παρόλα αυτά, όσο συχνά κι αν χρησιμοποιείται αυτή η λέξη, πάντα έχει δύναμη, πάντα στέλνει κάτι ενεργειακό στον κόσμο, το οποίο δεν μπορεί να επιστραφεί.

Με τον ίδιο τρόπο που οι λέξεις έχουν τη μοναδική ικανότητα να μας κάνουν να γελάσουμε, να μάθουμε και να εμπνευστούμε, έτσι ακριβώς μπορούν να μας θυματοποιήσουν. Με το πέρασμα του χρόνου οι άνθρωποι έχουν βρει πολλές λέξεις γεμάτες μίσος για να χαρακτηρίζουν και να μειώνουν τους άλλους. Πέραν όμως από τις λέξεις, ακόμα και αφανές, το μίσος ελλοχεύει επιπλέον, σε εικόνες και πράξεις. Εικόνες και πράξεις εκφοβιστών στο σχολείο ή στο διαδίκτυο που θηρεύουν κάθε τι διαφορετικό, αντιεξουσιαστών που πετούν μολότοφ στους αστυνομικούς και αυτοί ανταπαντούν με δακρυγόνα και ξύλο, λιμενικούς που βυθίζουν τις προσφυγικές λέμβους και νεκρά προσφυγόπουλα να ξεβράζονται από το κύμα.

Δείτε Επίσης
Κώστας Χατζής και Ελπίδα στο Άλσος

Η λέξη αγάπη ξετρυπώνει από τα χείλη σαν μουσική νότα. Είναι η ελευθερία του καθενός από εμάς να αποκτήσει μια αδιαμφισβήτητα παραγωγική σχέση με τον έμψυχο ή άψυχο κόσμο γύρω του ανεξαρτήτως των κοινωνικο-οικονομικών συνθηκών. Αντί να μισείτε λοιπόν μια βροχερή μέρα, αγαπήστε μια ηλιόλουστη. Αντί να αναλώνεστε στο μίσος κατά ενός συγκεκριμένου προσώπου, ξοδέψτε την ενέργειά σας να αγαπήσετε περισσότερο ένα άλλο. Βρείτε στο διαφορετικό ένα κοινό σημείο –ένα χαμόγελο, την αγάπη, την ελπίδα, τη συμπόνια, τη συγχώρεση.

Κι όσον αφορά την αδικία, τις αποτρόπαιες πράξεις και τα απάνθρωπα και ανήθικα υποκείμενα που υπερβαίνουν τον ρόλο τους στην ανθρωπότητα, μην τους επιτρέψετε να πετύχουν τον στόχο τους σπέρνοντας το μίσος και τον φόβο. Βάλτε το δικό σας λιθαράκι σε αυτόν τον κόσμο και κάνετε το μόνο πράγμα που κανείς δεν μπορεί να σας στερήσει. Αγαπήστε έμπρακτα. Αγαπήστε αληθινά.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.