Κίτρινο: Τι σηματοδοτεί στην ψυχολογία και πώς χρησιμοποιείται

Κίτρινο: Τι σηματοδοτεί στην ψυχολογία και πώς χρησιμοποιείται

Υπάρχει κάποια λογική που είναι κίτρινο το εικονίδιο με το στρογγυλό χαμογελαστό προσωπάκι. Σαν χρώμα του ήλιου, το κίτρινο κυριολεκτικά αναζωογονεί τις ζωές μας. Ψυχολογικά είναι το πιο χαρούμενο χρώμα του φάσματος, μεταβιβάζοντας συναισθήματα αισιοδοξίας, χαράς και αυθορμητισμού.

Από τη Μαρία Καλοπούλου

Ο συσχετισμός του με τον ήλιο, δίνει στο κίτρινο μια φωτεινή αύρα που δηλώνει σοφία, διάνοια και φαντασία. Αυτή η αίσθηση υποστηρίζεται από την επιστήμη που μας λέει ότι το κίτρινο καταγράφεται ταχύτατα στον εγκέφαλο διεγείροντας το νευρικό σύστημα και το μυαλό.

«Πόσο θαυμάσιο είναι το κίτρινο, είναι ο ήλιος». – Ο Βίνσεντ Βαν Γκογκ

Το κίτρινο είναι ένα χρώμα που δεν μπορείτε να αγνοήσετε!

Οι κίτρινες συσκευασίες

Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε σε κάποιο σούπερ μάρκετ κοιτάξτε σε κάποιο ράφι, όπου μεταξύ των άλλων έχει και προϊόντα σε κίτρινες συσκευασίες. Θα προσέξετε ότι τα «κίτρινα» αυτά προϊόντα δίνουν την εντύπωση πως προβάλλονται μπροστά από τα άλλα.

Οι κίτρινοι τηλεφωνικοί κατάλογοι

Η υψηλή ορατότητα του κίτρινου παροτρύνει σε γρήγορη, καθαρή σκέψη, κατά τον θεωρητικό των χρωμάτων Faber Birren που εστιάστηκε στις λειτουργικές χρήσεις των χρωμάτων στην καθημερινότητά μας.

Αυτός ήταν ο υπεύθυνος για τη δημιουργία των κίτρινων τηλεφωνικών καταλόγων (Yellow Pages) κατά τη δεκαετία των ’50 για να ανακουφίζεται η εργασιακή μονοτονία των τηλεφωνητριών.

Πινακίδες και ταξί

Έρευνες που έγιναν μετέπειτα από την Pantone επιβεβαίωσαν τη θεωρία του Birren, αποδεικνύοντας πως σε έντυπο υλικό, μαύρο τύπωμα πάνω σε κίτρινο φόντο κάνει τον πιο ευανάγνωστο συνδυασμό και τον πιο αποτελεσματικό για απομνημόνευση.

Οπότε δεν είναι άξιο απορίας το γιατί ο συνδυασμός αυτός χρησιμοποιείται σε πινακίδες της τροχαίας που εφιστούν την προσοχή καθώς και σε νομικές σημειώσεις.

Και φυσικά, δεν μπορεί να διαφύγει από την προσοχή σας ένα κίτρινο ταξί μέσα στην πυκνή κυκλοφορία οχημάτων!

Παρεμπιπτόντως λέγεται πως ήταν το αγαπημένο χρώμα του μεγάλου Κινέζου φιλόσοφου, του Κομφούκιου

Το κίτρινο αποστέλλει επίσης και άλλα ανάμικτα μηνύματα

Σαν ένδειξη δειλίας ξεκίνησε στη Γαλλία του 10ου αιώνα, όπου έβαφαν κίτρινες τις πόρτες των προδοτών. Ο αρνητικός αυτός συσχετισμός (προδοσίας, δειλίας) αντικαταστάθηκε σε πιο κοντινές μας εποχές από τον υπερπατριωτισμό, καθώς οι Αμερικανοί δένουν κίτρινες κορδέλες στους κορμούς των δέντρων σαν υποστήριξη των μαχόμενων στρατευμάτων τους.

Σε πολλές χώρες το κίτρινο υπαινίσσεται επιτυχία, ευημερία και δύναμη. Στην Ιαπωνία σημαίνει χάρη και αρχοντιά, κάτι που σχετίζεται με τους αρχαίους πολεμιστές που συνήθιζαν να φορούν κίτρινα χρυσάνθεμα κατά τη μάχη σαν εχέγγυο θάρρους.

 Η «ψυχή» του κίτρινου

Το κίτρινο ψυχολογικά είναι το πιο χαρούμενο χρώμα του φάσματος, σχετιζόμενο με τη ζεστασιά, την αισιοδοξία και τη χαρά. Το κίτρινο διεγείρει καθαρές σκέψεις και προσθέτει ζωντάνια στα άλλα χρώματα.

Το κίτρινο συνδυαζόμενο με άλλα χρώματα, τους προσθέτει ζωντάνια κάνοντας τις θερμές χροιές να φαίνονται φωτεινότερες και ζωντανεύοντας τα ψυχρά χρώματα.

Δείτε Επίσης
Ποιο είναι το χρώμα των ευτυχισμένων ανθρώπων;

Είναι λοιπόν ένα από τα προσφιλή χρώματα κάθε σπιτιού, γεμίζοντας κάθε δωμάτιο με ζεστασιά, καλή διάθεση και φωτεινότητα. Πιο προσφιλές στις κουζίνες και στις τραπεζαρίες, όπου το κίτρινο παρέχει ένα «ορεκτικό» σκηνικό για την ώρα του φαγητού.

Η μεγάλη έκθεση σε φωτεινά κίτρινα, όμως μπορεί να αποβεί ενοχλητική. Απαλότερες χροιές του είναι καλύτερες για επικοινωνία, ενώ οι χρυσαφένιες αποχρώσεις του εκφράζουν πλούτο.

Εν τούτοις, αν σε μικρές δόσεις ενθαρρύνει τις «ζωντανές» συζητήσεις και παρέχει ευχάριστες στιγμές, η παρατεταμένη έκθεση σε έντονους τόνους κίτρινου επιφέρει μεγάλη νοητική διέγερση και δημιουργεί ανησυχία.

Έχει αναφερθεί ότι ζευγάρια έχουν περισσότερες φιλονικίες μέσα σε κίτρινες κουζίνες και πως η παραμονή μέσα σ’ αυτό το χρώμα μπορεί να κάνει τα μωρά να κλαίνε.

Το κίτρινο είναι ενεργητικό

Το κίτρινο μας κάνει να νιώθουμε χαρά και ενθουσιασμό, είναι ένα λαμπερό ηλιόλουστο χρώμα που θυμίζει καλοκαίρι, και μας ενεργοποιεί.

Το κίτρινο μπορεί να είναι επιθετικό

Αν και μπορεί να είναι ένα ενεργητικό χρώμα, αυτή η ένταση μπορεί επίσης να έχει ένα μειονέκτημα. Μερικές φορές το κίτρινο μπορεί να βγει ως πολύ επιθετικό και μάλιστα αντιφατικό. Σε μεγάλες ποσότητες, οι άνθρωποι μπορεί να νιώσουν ερεθισμένοι ή ακόμα και θυμωμένοι.

Το κίτρινο είναι πολύπλοκο

Φυσικά, οι επιδράσεις του κίτρινου μπορεί να είναι πολύ ποικίλες και πολύπλοκες. Κάποιοι μπορεί να το συνδέουν με μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα, ενώ σε άλλους μπορεί να θυμίζει κακές αναμνήσεις.

Το κίτρινο είναι χαρούμενο

Για πολλούς ανθρώπους, το κίτρινο θεωρείται ένα λαμπερό και χαρούμενο χρώμα. Οι διαφημιστές μπορούν να το χρησιμοποιήσουν όχι μόνο για να επιστήσουν την προσοχή, αλλά και για να προκαλέσουν μια αίσθηση ευτυχίας. Το κίτρινο χρώμα αποπνέει φωτεινότητα, φως, ζωντάνια, ενέργεια, αισιοδοξία, προθυμία.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.