Κλαίω από χαρά: Γιατί συμβαίνει;

Κλαίω από χαρά: Γιατί συμβαίνει;

Το κλάμα συνδέεται συχνά με συναισθήματα όπως θυμό, απογοήτευση ή λύπη. Όταν σκέφτεστε την ευτυχία, σχεδόν σίγουρα δεν σκέφτεστε τα δάκρυα. Κι όμως, σίγουρα κάποια στιγμή έχετε κλάψει από χαρά. Το κλάμα από χαρά είναι ένα σύνηθες φαινόμενο και είναι απολύτως φυσιολογικό. Εάν είστε περίεργοι για το γιατί ακριβώς συμβαίνει, διαβάστε παρακάτω.

Από τη Μαρία Καλοπούλου

Πολλοί άνθρωποι κλαίνε όταν είναι χαρούμενοι, ευτυχισμένοι ή ενθουσιασμένοι—όλα θετικά συναισθήματα. Έτσι, εάν κλαίτε από χαρά όταν λαμβάνετε καλά νέα, θα πρέπει να ξέρετε ότι δεν είστε μόνοι. Σε μια μελέτη του 2018, το 68% των συμμετεχόντων ανέφερε ότι ένα χαρούμενο ή θετικό γεγονός τους έκανε να δακρύσουν.

Ευτυχισμένες καταστάσεις που μπορεί να σας κάνουν να κλάψετε

Οι ειδικοί λένε ότι υπάρχουν τέσσερις κύριοι λόγοι που κλαίμε όταν είμαστε χαρούμενοι:

Δάκρυα ομορφιάς: Όταν μας αγγίζει η ομορφιά, όπως η φύση, η τέχνη ή η μουσική

Δάκρυα στοργής: Ως έκφραση ευγνωμοσύνης όταν βιώνουμε αγάπη ή καλοσύνη

Δάκρυα επιτυχίας: Όταν εμείς ή κάποιος που αγαπάμε πετυχαίνει κάτι μεγάλο.

Δάκρυα διασκέδασης: Όταν κάτι είναι ιδιαίτερα αστείο ή διασκεδαστικό

Η επιστήμη πίσω από τα δάκρυα χαράς

Οι επιστήμονες και οι ερευνητές προσπαθούσαν εδώ και καιρό να καταλάβουν γιατί οι άνθρωποι κλαίνε όταν βιώνουν χαρά ή ευτυχία. Το κλάμα, το οποίο συνήθως συνδέεται με συναισθήματα απογοήτευσης, θυμού ή λύπης, μπορεί να προκαλέσει σύγχυση σε μια χαρούμενη περίσταση, αλλά συμβαίνει συχνά.

Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών, επιστήμονες και ερευνητές έχουν επινοήσει θεωρίες για να εξηγήσουν γιατί συμβαίνει να κλαίμε από χαρά.

Έχετε καταπιεσμένα συναισθήματα

Μια πρώιμη θεωρία έδειξε ότι αυτό συμβαίνει ως αποτέλεσμα καταπιεσμένων συναισθημάτων. Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι που έκλαιγαν όταν βίωναν κάτι χαρούμενο είχαν υποκείμενα συναισθήματα λύπης που δεν είχαν αντιμετωπίσει.

Πολλοί ερευνητές έχουν αντικρούσει αυτές τις θεωρίες όλα αυτά τα χρόνια, αλλά φαίνεται να είναι μια από τις πρώτες προσπάθειες να καταλάβουμε γιατί κλαίμε όταν είμαστε χαρούμενοι.

Το κλάμα μπορεί να ρυθμίζει το σώμα σας 

Τα δάκρυα περιέχουν ένζυμα, λιπίδια, ηλεκτρολύτες και μεταβολίτες. Αλλά τα συναισθηματικά δάκρυα μπορεί επίσης να περιλαμβάνουν άλλες πρωτεΐνες και ορμόνες. Υποτίθεται ότι η απελευθέρωση ορμονών του στρες, όπως η προλακτίνη και η λευκοεγκεφαλίνη, βοηθά στην τακτική σωματική και συναισθηματική ομοιόσταση του σώματος. Οι ορμόνες του στρες μπορεί να σας ηρεμήσουν και να ρυθμίσουν τη διάθεσή σας.

Ενισχύει την ευαλωτότητα και την κοινωνική σύνδεση

Το κλάμα σε οποιοδήποτε σενάριο θα μπορούσε επίσης να είναι ο τρόπος μας να δείξουμε ευάλωτοι ως ανθρώπινα όντα. Όταν κλαίμε, δίνουμε σήμα στους άλλους να μας συμπονέσουν. Αυτό συμβαίνει όταν κλαίμε εξαιτίας ενός χαρούμενου ή λυπηρού γεγονότος. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το κλάμα είναι ένας τρόπος δημιουργίας κοινωνικής σχέσης με άλλους ανθρώπους.

Νιώθετε ανίσχυροι απέναντι στα συναισθήματά σας

Ακόμη μια άλλη θεωρία που προτάθηκε από τους επιστήμονες Miceli και Castelfranchi προτείνει ότι όλα τα είδη κλάματος προέρχονται από αντιληπτά συναισθήματα απογοήτευσης, ανικανότητας και παράδοσης.

Σας βοηθά να διαχειριστείτε έντονα συναισθήματα

Το κλάμα είναι σχεδόν αναπόφευκτο όταν βιώνετε ένα δυνατό συναίσθημα, είτε αυτό είναι χαρά, είτε απογοήτευση ή θυμός. Ενώ μπορεί να μην αφήνετε πάντα τα δάκρυά σας να κυλούν ελεύθερα, συχνά τα νιώθετε να έρχονται.

Κάποιες έρευνες δείχνουν ότι αυτό συμβαίνει επειδή το κλάμα μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε δυνατά συναισθήματα. Όταν κλαις, νιώθεις σαν να διώχνεις κάποια από αυτά τα συναισθήματα.

Δείτε Επίσης
6 ζωδιακά ζευγάρια που δεν ταιριάζουν, αλλά είναι μαζί!

Ως εκ τούτου, ενώ μπορεί να βιώνετε μια χαρούμενη περίσταση, μπορεί να βρείτε το συναίσθημα συντριπτικό. Το κλάμα σας βοηθά να απελευθερώσετε μέρος αυτού του συναισθήματος.

Οφέλη από το κλάμα

Το κλάμα για οποιονδήποτε λόγο έχει πολλά οφέλη τόσο για την ψυχική όσο και για τη σωματική σας ευεξία. Μερικά από τα πιο κοινά οφέλη του κλάματος:

Ανακουφίζει από το άγχος: Η έρευνα δείχνει ότι το κλάμα θα μπορούσε ενδεχομένως να ανακουφίσει το άγχος.

Διατηρεί τα μάτια σας καθαρά: Το κλάμα είναι σαν να πλένετε καλά τα μάτια σας από μέσα από καιρό σε καιρό. Κάποιες έρευνες δείχνουν ότι τα δάκρυα περιέχουν λυσοζύμη, μια χημική ουσία που έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες.

Ενισχύει τη διάθεσή σας: Είτε κλαίτε από χαρά είτε από πόνο, το κλάμα έχει αποδειχθεί ότι τονώνει τη διάθεση.

Μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα: Κάποιες έρευνες δείχνουν ότι το κλάμα ενδεχομένως βοηθά στον ύπνο σας. Σε μια μελέτη του 2016, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα μωρά που έκλαιγαν πριν κοιμηθούν, κοιμόντουσαν καλύτερα.

Λίγες λέξεις ακόμη

Είναι αποδεδειγμένο ότι το κλάμα από χαρά είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό. Όχι μόνο είναι κοινό, αλλά έχει επίσης μια σειρά από οφέλη για τη σωματική και συναισθηματική μας ευεξία.

Έτσι, την επόμενη φορά που θα νιώσετε τα δάκρυα να τρέχουν αφού λάβετε κάποια καλά νέα, μην συγκρατηθείτε, αφήστε τα να κυλήσουν.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.