Οδηγός επιβίωσης για τις γιορτές… με την οικογένεια!

Οδηγός επιβίωσης για τις γιορτές... με την οικογένεια!

Αν υπάρχει ένα σκοτεινό σημείο στις οικογενειακές γιορτές, αυτό είναι το στρες που μπορεί να προκαλέσει η συνύπαρξη με ανθρώπους που μας ξέρουν τόσο καλά κι έχουν τότε τη μοναδική ευκαιρία να μας θυμίσουν λάθη, παραλείψεις και στραβοτιμονιές. Ποιοι είναι οι τρόποι για να μην χάσουμε την ψυχραιμία μας;

Από την Δέσποινα Σάμψων 

Η επιστροφή στο σπίτι των δικών μας για μερικές ημέρες απόλυτης χαλάρωσης και περιποίησης δεν είναι πάντα πασπαλισμένες από την άχνη του σπιτικού κουραμπιέ. Πίσω από τις αγκαλιές και τη ζεστασιά του γιορτινού σπιτιού κρύβονται αμείλικτα ερωτήματα: «πώς άφησες έτσι τον εαυτό σου;», «έστειλες βιογραφικό στην εταιρεία που σου σύστησε ο πατέρας σου;», «γιατί δεν ολοκληρώνεις αυτό το μεταπτυχιακό;»… Πώς μπορούμε, λοιπόν, να αποφύγουμε να μας χαλάσει η διάθεση; Πώς κρατάμε αποστάσεις όταν χρειάζεται και κυρίως με ποιο τρόπο βάζουμε όρια στην πιθανή συναισθηματική μας φθορά; Ιδού 6 πρακτικές συμβουλές που μας βοηθούν να βγούμε αλώβητες από τη σκληρή κριτική της μαμάς και του μπαμπά χωρίς να χάσουμε ούτε ένα λεπτό οικογενειακής απόλαυσης.

1. Συνεχίζουμε τη γυμναστική μας

Ειδικά, αν είμαστε ο τύπος της γυναίκας που ασκείται τακτικά για να καταπολεμήσει το καθημερινό στρες, συνεχίζουμε ακάθεκτες και στις διακοπές με τους δικούς μας. Μπορεί το οικογενειακό εξοχικό στο βουνό να μην διαθέτει σε κοντινή απόσταση γυμναστήριο με εγκαταστάσεις TRX αλλά σίγουρα υπάρχει τρόπος να ακολουθήσουμε τη ρουτίνα μας με ζωηρό περπάτημα, ασκήσεις στο σπίτι ή τρέξιμο στον καθαρό αέρα. Αν μάλιστα η άσκηση μας βοηθά να εκτονώσουμε τα περισσεύματα ενέργειας, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να αποκαταστήσουμε ισορροπίες με την ένταση που θα συσσωρεύεται ανά διαστήματα στο σπίτι. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι ενδορφίνες θα μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε με θετικό πνεύμα τις μικροδιαμάχες….

2. Βρίσκουμε στιγμές μόνο για εμάς

Κάνουμε σαφές από την πρώτη στιγμή ότι δεν θα είμαστε ολημερίς και ολονυχτίς αυτοκόλλητες με τη μαμά, τον μπαμπά και τους υπόλοιπους που έχουν συγκεντρωθεί σπίτι για τις γιορτές. Προστατεύουμε τον εαυτό μας βάζοντας όρια στις ομαδικές δραστηριότητες και τη συμμετοχή  μας. Μικρά διαλείμματα για μια ζεστή σοκολάτα με μια φίλη, επίσκεψη σε ένα μουσείο της πόλης ή απόλαυση μιας σειράς στο Netflix  ή ένα βιβλίο με κλειστή την πόρτα του δωματίου μας θα φορτίσουν τις μπαταρίες μας προκειμένου να ακολουθήσουμε με αληθινό χαμόγελο το ομαδικό πρόγραμμα με τους δικούς μας.

3. Λέμε και μερικά όχι

Η οικογένεια μπορεί να ζητάει συνεχώς για ένα χέρι βοήθειας… Να πεταχτούμε με το αυτοκίνητο στο κοντινό σούπερ μάρκετ για σιμιγδάλι, να δούμε τι έχει γίνει με το χαλασμένο τηλεκοντρόλ, να βοηθήσουμε στο τραπέζι, να βάλουμε πλυντήριο, να βγάλουμε τον σκύλο βόλτα, να κάνουμε σχεδόν τα πάντα… Αν είμαστε πραγματικά πολύ κουρασμένες και έχουμε φτάσει στο κατώφλι των δικών μας για να σωριαστούμε στον καναπέ και να ξεκουραστούμε πραγματικά, δεν είναι κακό να αρνηθούμε κάτι από όλα. Είναι πιο τίμιο να πούμε τη δική μας αλήθεια παρά να καταπιεστούμε με χιλιάδες θελήματα και εργασίες που τελικά θα γυρίσουν μπούμερανγκ στην ψυχική μας διάθεση.

Δείτε Επίσης
Εσείς μπήκατε σε... γιορτινή διάθεση; Υποσχόμαστε, θα σας κάνει καλό!

4. Αποφεύγουμε έξυπνα τις επικίνδυνες συζητήσεις

Δεν χρειάζεται πραγματικά να πέφτουμε στην παγίδα των κενών διαστημάτων που φαίνονται κατάλληλα για να ξεκινήσουν οι αιώνιες συζητήσεις για την ερωτική μας ζωή και τα εισοδήματά μας που δεν φαίνεται να οδηγούν πουθενά και επιπλέον μας εκνευρίζουν. Αυτή τη φορά μπορούμε να είμαστε προετοιμασμένες και να γεμίσουμε τον χρόνο μετά το φαγητό ή πριν τον ύπνο προτείνοντας παιχνίδια, ταινίες, σινεμά, εξόδους – οτιδήποτε θα καλύψει κενά και θα αποτρέψει τους συνήθεις ύποπτους από το να ξεκινήσουν να μας βομβαρδίζουν με ερωτήσεις. Στο κάτω κάτω αν δεν στηθούν τότε μαραθώνιοι μπιρίμπα, πότε άλλοτε θα βρεθεί χρόνος;

5. Κάνουμε συχνά χαλαρωτικά ντους

Είναι το πιο απλό. Σε ένα σπίτι γεμάτο συγγενείς, το μπάνιο ίσως είναι ο μόνος χώρος που μπορούμε να απομονωθούμε. Αφήνουμε το καυτό νερό να τρέχει στο σώμα μας και στιγμιαία θα ανακαλύψουμε πόσο ανακουφιστικό είναι ανάμεσα σε στιγμές έντασης ή αμηχανίας.

6. Αφιερώνουμε χρόνο 1 προς 1 κάθε φορά

Η καλύτερη άμυνα ορίζει να μην αντιμετωπίζουμε όλους τους αντιπάλους μαζί. Το πιο έξυπνο είναι να κάνουμε έχουμε να κάνουμε με ένα μόνο αγαπημένο μας πρόσωπο κάθε φορά. Τη μία ημέρα θα είναι ο μπαμπάς που θα τον βγάλουμε για καφέ, την επομένη η μικρή μας ξαδέρφη με την οποία θα πάμε για ένα ποτό, μια άλλη η μαμά μας για ψώνια… Απομονώνοντας κάθε μέλος της οικογένειας που έχει συγκεντρωθεί στο σπίτι και αφιερώνοντας ξεχωριστό χρόνο στον καθένα που έχουμε προσχεδιάσει, μειώνουμε την ένταση που προκαλεί ένα σαλόνι γεμάτο ανθρώπους που συνομιλούν όλοι μαζί σκεπάζοντας ο ένας με τις φωνές του τον άλλον. Έτσι μόνο δημιουργούμε πιο ουσιαστικό δέσιμο εκείνες τις ημέρες. Άλλωστε αυτό μας (αλλά και τους) αξίζει.

© 2013-2021 womanidol.com. All Rights Reserved.