Πώς να συμφιλιωθείτε με το παρελθόν σας

Πώς να συμφιλιωθείτε με το παρελθόν σας

Είναι γεγονός, όλοι έχουμε ένα παρελθόν. Και σίγουρα όχι τέλειο. Και όσο κι αν το να θυμόμαστε μας βοηθάει να μην επαναλαμβάνουμε τα ίδια λάθη, το να μην μπορούμε να το ξεπεράσουμε μπορεί να έχει αρνητικά αποτελέσματα.  Γιατί λοιπόν είναι τόσο σημαντικό να συμφιλιωνόμαστε με το παρελθόν μας; Διαβάστε παρακάτω τους 5 λόγους!

Από τη Σοφία Κροκιδά

1. Χάνετε τις όμορφες στιγμές

Το να βγάζετε αρνητικά γενικά συμπεράσματα από ένα και μόνο γεγονός μπορεί να σας οδηγήσει να χάνετε σημαντικές ευκαιρίες στη ζωή.

Εάν χρησιμοποιείτε «μεγάλες κουβέντες» όπως «ποτέ» ή «πάντα» όταν μιλάτε με κάποιον, είναι σημάδι της τάσης σας να γενικεύετε.

Κοιτάξτε γύρω σας. Μήπως οι φίλοι και οι γνωστοί σας έχουν πιο θετικές εντυπώσεις από κάτι που εσείς έχετε αποκλείσει από τη ζωή σας;

2. Στρεσάρετε το σώμα και το μυαλό σας

Ακριβώς όπως το παρελθόν μπορεί να μας θυμίζει κάποια δυσάρεστη εμπειρία, το ίδιο μπορεί και το νευρικό μας σύστημα. Το σώμα μας μπορεί να αντιδράσει με τον ίδιο τρόπο είτε σκεφτεί κάτι αρνητικό είτε το βιώσει.

Αν κάποιο γεγονός του παρελθόντος σας προκαλεί τύψεις, θυμό ή ντροπή, υποβάλλετε τον εαυτό σας σε μεγάλο στρες και μόνο καλό δεν του κάνετε.

3. Επηρεάζετε αρνητικά το μέλλον σας

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι εμπειρίες του παρελθόντος μπορούν να επηρεάσουν το μέλλον μας με πολλούς τρόπους.

Παρ’ όλα αυτά, αν κατανοήσετε εις βάθος τις εμπειρίες αυτές θα σας επηρεάζουν πολύ λιγότερο και είναι πιο πιθανό και να μην επαναληφθούν.

4. Επηρεάζει τους γύρω σας

Το να κρατάτε στη μνήμη σας άσχημες προηγούμενες εμπειρίες μπορεί να επηρεάσει όχι μόνο εσάς αλλά και τους κοντινούς σας ανθρώπους.

Όλοι έχουμε ένα παρελθόν, αν όμως προβάλλετε την αρνητική σας ενέργεια και στον τωρινό σας σύντροφο, τους φίλους ή τους συναδέλφους σας, μπορεί να «χαλάσετε» τη σχέση σας μαζί τους και να μην εξελιχθεί σε κάτι πιο όμορφο.

5. Το παρελθόν μπορεί να σας διδάξει πολύτιμα μαθήματα

Οι άσχημες εμπειρίες του παρελθόντος συχνά μπορούν να μας φανούν χρήσιμες. Οι στιγμές που δεν πήραμε την αγάπη που θέλαμε, μία απώλεια ή μία αποτυχία μπορούν να γίνουν ο καλύτερος δάσκαλός μας.

Μπορούν να μας κάνουν πιο δυνατούς και να μας βοηθήσουν να κάνουμε τις σωστές επιλογές για τη ζωή μας. Ο πόνος μας μαθαίνει να ξεπερνάμε καταστάσεις και αυτό μπορεί να είναι μία πολύτιμη βοήθεια και για τους γύρω μας.

Δείτε Επίσης
7 συνήθειες που κάνουν τους ανθρώπους να σε αντιπαθούν σε λίγα δευτερόλεπτα

Πώς θα καταφέρετε λοιπόν να κάνετε «ανακωχή» με το παρελθόν σας;

Αναγνωρίστε το πρόβλημα: Κάποιες εμπειρίες ξεχνιούνται ενώ άλλες δυσκολευόμαστε πολύ να τις ξεπεράσουμε. Αυτές ίσως είναι εμπειρίες που επαναλαμβάνονται με παρόμοιο τρόπο πολλές φορές και σας κάνουν να σκέφτεστε «γιατί μου συμβαίνει αυτό συνέχεια;»

Θυμηθείτε το: Μπορεί να μοιάζει παράλογο, αλλά ίσως είναι ο μόνος τρόπος για να το ξεπεράσετε. Ακούγεται κλισέ, αλλά κάποιες φορές δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τις άσχημες στιγμές που έχουμε βιώσει και να ξεφύγουμε από αυτές. Ο καλύτερος τρόπος για να τις ξεπεράσουμε λοιπόν είναι να τις αντιμετωπίσουμε.

Εκφράστε τα συναισθήματά σας: Το να θυμηθείτε κάτι άσχημο από το παρελθόν είναι μια δυσάρεστη εμπειρία γι’ αυτό είναι σημαντικό να νιώθετε ασφάλεια και υποστήριξη σ’ αυτή τη διαδικασία. Μιλήστε με το άτομο που εμπλέκεται στην άσχημη κατάσταση που βιώσατε, σε κάποιον φίλο ή σε κάποιον ειδικό για να επαναλάβετε στο μυαλό σας τη δυσάρεστη εμπειρία.

Επαναπροσδιορίστε την κατάσταση: Ένα ακόμη χρήσιμο εργαλείο μπορεί να αποδειχθεί το να καταγράψετε τις σκέψεις και τις αναμνήσεις σας σε ένα ημερολόγιο.

Ο σκοπός είναι να κατανοήσετε καλύτερα την κατάσταση και να την βάλετε σε ένα νέο, πιο θετικό πλαίσιο. Κατανοώντας μια εμπειρία εις βάθος μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε συγχώρεση και ασφάλεια, σημαντικά εφόδια για να ξεκολλήσετε από μια κατάσταση.

Θυμηθείτε, το παρελθόν δεν ταυτίζεται με το μέλλον.  Το παρελθόν απλά μας βοηθάει να μαθαίνουμε και να χτίζουμε το μέλλον μας πιο σοφά. Και στο χέρι σας είναι να κάνετε την αλλαγή.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.