Ζηλεύω τη φίλη μου

Ζηλεύω τη φίλη μου

Είστε χρόνια φίλες. Αγαπάτε την κολλητή σας όσο τίποτα άλλο στον κόσμο και θέλετε να την βλέπετε κάθε μέρα χαρούμενη. Κάποιες φορές όμως πιάνετε τον εαυτό σας να νιώθει ένα τσίμπημα όταν αυτή πετυχαίνει κάτι. Χωρίς να το θέλετε συγκρίνετε τη δική σας ζωή με τη δική της και χάνετε το παιχνίδι. Πώς να αντιμετωπίσετε τη ζήλεια σε μια φιλική σχέση και να αδράξετε την ευκαιρία για να γίνεται ο καλύτερος εαυτός σας;

από τη Σοφία Κροκιδά

Η ζήλεια σε μια φιλία μπορεί να πάρει διαφορετικές μορφές. Μπορεί να τη νιώσουμε γιατί η φίλη μας πήρε προαγωγή, γιατί έχει πιο ελαστικό ωράριο από εμάς, γιατί γνώρισε κάποιον πολύ ενδιαφέροντα άντρα ή γιατί έκανε κάποια πράγματα πριν από εμάς. Η λίστα είναι ατελείωτη. Μήπως όμως υπάρχει τρόπος να μετατρέψουμε τα αρνητικά αυτά συναισθήματα σε κάτι όμορφο και δημιουργικό;

Βρείτε τη δική σας ταυτότητα

Όσο πιο κοντά είστε στο να ανακαλύψετε το δικό σας νόημα στη ζωή, τόσο λιγότερο χώρο για ζήλεια θα έχετε στις φιλίες σας. Η ελευθερία που μεταδίδετε όταν αγκαλιάζετε τον εαυτό σας και αφοσιώνεστε στους στόχους σας είναι μεταδοτική.

Όσο πλησιάζετε σε αυτό που θέλετε να κάνετε, ώστε να γίνετε ευτυχισμένη, αφήνετε πίσω σας τη ζήλεια, την περηφάνια, την υπεροψία και τις συγκρίσεις.

Γιορτάστε το ταξίδι της

Όταν επιτρέπουμε στη ζήλεια και τον αρνητισμό να μπουν ανάμεσα στις σχέσεις μας, τότε αναπόφευκτα δημιουργούμε μια τοξική ενέργεια. Το να αναγνωρίζουμε ότι η πορεία ενός φίλου μας είναι μοναδική και δεν έχει σχέση με τη δική μας, μας υπενθυμίζει ότι χρειάζεται την υποστήριξή μας όπως κι εμείς τη δική του.

Η επιτυχία κάποιου δεν πρέπει να μας υπενθυμίζει τις δικές μας ελλείψεις. Αντίθετα, θα πρέπει να μας εμπνέει και να μας ωθεί να χαράξουμε τη δική μας πορεία. Το να χαιρόμαστε με τους φίλους μας και να μοιραζόμαστε τη χαρά τους είναι το τέλειο αντίδοτο σε κάθε τοξική ενέργεια που δηλητηριάζει τη σχέση μας μαζί τους αλλά και τη ζωή μας.

Θυμηθείτε τι είναι σημαντικό

Υπενθυμίστε στον εαυτό σας τι σας έκανε να προσεγγίσετε τον άνθρωπο αυτό και να γίνεται φίλοι. Συνήθως επιλέγουμε ανθρώπους που έχουν κάποια χαρακτηριστικά που δεν έχουμε εμείς ή που έχουν κάτι διαφορετικό να μας δώσουν. Όπως κι εμείς κάνουμε το ίδιο για αυτούς. Και αυτή είναι η τέλεια φιλία.

Για παράδειγμα, αν μια φίλη σας ξεχωρίζει στη δουλειά της για τη δυναμική της και το πάθος της, θυμηθείτε ότι αυτά είναι τα στοιχεία που ξεχωρίσατε και αγαπήσατε κι εσείς σε αυτήν. Και ίσως είναι αυτά που σας βοήθησαν σε κάποιο σημείο της ζωής σας, όπως ακριβώς κι εσείς με την προσωπικότητά σας κάνατε το ίδιο για κάποιον άλλο.

Κάντε στον εαυτό σας μερικές δύσκολες ερωτήσεις

Είναι σημαντικό πάντα να είστε ειλικρινής με τον εαυτό σας σχετικά με το τι θέλετε και τι χρειάζεστε στη ζωή, ώστε να είστε σίγουρη ότι όλα αυτά αντανακλούν το ποια πραγματικά είστε και ποια θέλετε να γίνετε.

Δείτε Επίσης
Ζήλια μου, ζήλια μου...

Την επόμενη φορά που θα πιάσετε τον εαυτό σας να ζηλεύει, αναρωτηθείτε: “γιατί θέλω αυτά που έχει η φίλη μου; Ποια είναι η προσδοκία που δημιούργησα άθελά μου για τη ζωή μου; Θα την υιοθετήσω ή θα την απορρίψω; Και αν είχα αυτό που έχει και η φίλη μου, τι θα άλλαζε στη ζωή μου; Γιατί οι στόχοι μου δεν μου φαίνονται αρκετοί και θέλω να τους αλλάξω;”

Είναι πολλές και σημαντικές ερωτήσεις. Και οι απαντήσεις ίσως να μην είναι τόσο απλές. Αλλά προσπαθώντας να τις απαντήσετε θα οδηγηθείτε σε νέα, συναρπαστικά μονοπάτια που θα σας απελευθερώσουν.

Συζητήστε το

Μπορεί να σας φαίνεται δύσκολο, αλλά κάποιες φορές χρειάζεται να κάνετε στην άκρη τον εγωισμό σας προκειμένου να διώξετε από τη ζωή σας τη ζήλεια και την περηφάνια.

Όταν δημιουργούμε τις συνθήκες για ειλικρίνεια και δεκτικότητα, μπορούμε να δούμε κάποιον όχι για αυτά που έχει καταφέρει αλλά για το τι φίλος είναι. Θυμηθείτε να είστε ευγενική, ώστε να βοηθήσετε την κουβέντα να κυλήσει, να κάνετε ερωτήσεις και να είστε ανοιχτή και καλοπροαίρετη απέναντι στις απαντήσεις της φίλης σας.

Η ιστορία σας, τα χαρίσματά σας και η προσωπικότητά σας είναι αρκετά. Και εσείς είστε αρκετή! Δεν υπάρχει λόγος να ζηλεύετε τη ζωή κανενός, γιατί πολύ απλά έχετε το δικό σας “ταξίδι” να οργανώσετε.

© 2013-2021 womanidol.com. All Rights Reserved.