Θεσσαλονίκη, η πόλη του σινεμά





Θεσσαλονίκη, η πόλη του σινεμά
Με αφορμή το φεστιβάλ κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, ο δημοσιογράφος Δημήτρης Μαχαιρίδης έγραψε ένα υπέροχο άρθρο στη γαλλική έκδοση της Huffington Post, αποσπάσματα εκ του οποίου δημοσιεύουμε στο womanidol.
Tα κινηματογραφικά φεστιβάλ απαιτούν πάντοτε πόλεις με χαρακτήρα. Στην Ελλάδα, το διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου είναι συνώνυμο με τη Θεσσαλονίκη, μία πόλη που βρίσκεται μόνιμα σε ανταγωνισμό με την Αθήνα.
Διοργανώνεται κάθε φθινόπωρο από το 1959 και σήμερα θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά φεστιβάλ ανεξάρτητου σινεμά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Άλλωστε πολλοί παραγωγοί και σκηνοθέτες Ιρανοί, Αργεντίνοι, Μεξικανοί, Ιάπωνες, Ισραηλινοί θεωρούν το εν λόγω φεστιβάλ ως πρόκριμμα για να εισέλθουν στην κινηματογραφική αγορά της Ευρώπης. Για παράδειγμα η διεθνής καριέρα του Ιρανού σκηνοθέτη Ambas Kiarostami ξεκίνησε ακριβώς από εδώ.
Το φετινό 55ο φεστιβάλ έχει ανοίξει τις πύλες του από τις 31 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει έως τις 9 Νοεμβρίου και οι προβολές λαμβάνουν χώρα στο υπέροχο κτίριο «Ολύμπιον» στην πλατεία Αριστοτέλους και στις παλιές αποθήκες στο λιμάνι, οι οποίες έχουν μετατραπεί σε σούπερ μοντέρνες αίθουσες προβολών. Άλλωστε η απόσταση ανάμεσα στα δύο σημεία είναι μόλις 10 λεπτά με τα πόδια. Το φετινό πρόγραμμα είναι πολύ πλούσιο με νέες παραγωγές και πολλούς ξένους σκηνοθέτες. Τιμώμενο πρόσωπο, η ηθοποιός Χάνα Σιγκούλα, ο Σουηδός σκηνοθέτης Roy Andersson, ενώ αφιερώματα γίνονται στον Αμερικανό ιρανό Ramin Bahrani, του Ούγγρο Κornél Mundruczó και τον Σέρβο Zelimir Zilnik, όπως και για τα 100 χρόνια του ελληνικού κινηματογράφου.
Mία πόλη με γαστρονομικές ανησυχίες
Οι Θεσσαλονικείς εκτιμούν την ηρεμία και τη χαλαρότητα, και τους αρέσει να απολαμβάνουν τον χρόνο τους στις ταβέρνες της πόλης. Σε ό,τι αφορά τη γαστρονομία η Θεσσαλονίκη είναι για την Ελλάδα, ό,τι η Λυών για τη Γαλλία. Με τον ίδιο τρόπο συναντούν τους φίλους τους στα καφέ της πόλης, όπως κατά μήκος της παραλιακής με θέα τη θάλασσα του Θερμαϊκού. Τους αρέσει να βγαίνουν αργά τη νύχτα για διασκέδαση στα μπαρ και τα κλαμπ της πόλης, που άλλωστε είναι και πολλά. «Χαλαρά», λοιπόν, είναι η αγαπημένη τους έκφραση.
Τα Λαδάδικα, η παλιά εμπορική συνοικία στην είσοδο του λιμανιού, έχει ενταχθεί πλέον στην αρχιτεκτονική κληρονομιά της Θεσσαλονίκης (χάρη στην αείμνηστη υπουργό πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη) και είναι μία από τις περιοχές με φημισμένες ταβέρνες. Μία από αυτές τα «Μπακαλιαράκια» (ή για την ακρίβεια, δύο η μία δίπλα στην άλλη) σερβίρει ψαράκι και πατάτες τηγανητές. Ο Νίκος, ο ιδιοκτήτης τους σερβίρει μπακαλιαράκι τηγανητό με πατάτες τηγανητές και πικάντικη σάλτσα πάνω σε λαδόκολλα και φυσικά με τη συνοδεία ρετσίνας. (Κουντουριώτου 15 και Φασιανού 1, τηλ.: 2310 510210).
Μία ακόμη παλιά και φημισμένη ταβέρνα, ή καλύτερα ένα από τα πιο φημισμένα πατσατζίδικα της πόλης, ο «Τσαρούχας» ειδικεύεται φυσικά σε τι άλλο, στον πατσά. Προσφέρεται από το πρωί έως το βράδυ με μπόλικο μπούκοβο και σκορδοστούμπι. (Ολύμπου 78, τηλ.: 2310 271621). Το « Life » είναι ένα ακόμη χαρακτηριστικό εστιατόριο που ανοίγει ήδη από το μεσημέρι. Καθημερινά σερβίρει μία πλούσια ποικιλία πιάτων με κουζίνα που δέχεται επιρροές από τις διάφορες κοινότητες που έχουν αφήσει τα χνάρια τους στην ιστορία της πόλης. Εδώ μπορεί κανείς να απολαύσει ίσως τις καλύτερες σαρδέλες, μυδοπίλαφο ή φασολάκια πιάζ, ένα από τα παραδοσιακά πιάτα της εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης. (Συγγρού και Φιλίππου 1, τηλ.: 2312 313132).
Για περισσότερες πληροφορίες για το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου: www.filmfestival.gr
Αν θέλετε να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο: http://www.huffingtonpost.fr/dimitri-machairidis/post_8454_b_5976668.html