Dismaland: Η… τρομακτική πλευρά της διασκέδασης

Εγκατάσταση που θυμίζει τα «Πουλιά» του Χίτσκοκ
Εγκατάσταση που θυμίζει τα «Πουλιά» του Χίτσκοκ
To «ατύχημα» της Σταχτοπούτας και ο ρόλος των παπαράτσι
Η παραμορφωμένη Μικρή Γοργόνα μπροστά από το κάστρο της Σταχτοπούτας
Ένα εικαστικό σχόλιο πάνω στις συνθήκες, κάτω από τις οποίες κρατούνται και εκτελούν τα show τους τα ζώα στο αμερικανικό SeaWorld +1
Προβολή Φωτογραφιών
Εγκατάσταση που θυμίζει τα «Πουλιά» του Χίτσκοκ

Στη μεγαλύτερη μέχρι στιγμής έκθεσή του, ο Banksy παρουσιάζει – μαζί με μια πλειάδα καλλιτεχνών-συνεργατών – ένα δυστοπικό θεματικό πάρκο, όπου  η κατάθλιψη και η αμηχανία έχουν τον πρώτο λόγο.

Από τη Βάνα Αντωνοπούλου

Καλωσήρθατε στη Dismaland, ένα πάρκο διασκέδασης-εικαστική εγκατάσταση με την υπογραφή του περίφημου Banksy, το οποίο υπόσχεται να… στοιχειώσει τα όνειρά σας. Εδώ, η Σταχτοπούτα είχε θανατηφόρο ατύχημα με την άμαξα, η Μικρή Γοργόνα πάσχει από παραμόρφωση και τα Πουλιά του Χίτσκοκ επιτίθενται σε μια ανύποπτη περαστική…

Στο Weston-Super-Mare στο βρετανικό Σόμερσετ, ο Banksy, ο ανατρεπτικός street artist  που κατάφερε να κάνει το γκράφιτι υψηλή Τέχνη, δίνει τη δική του, σκοτεινή και καταθλιπτική εκδοχή τής Disneyland, μόνο που την ονομάζει Dismaland και αντί για λαμπερά κάστρα και εντυπωσιακά τρενάκια, τη γεμίζει με ετοιμόρροπα κτίσματα, δυσαρεστημένους, σκυθρωπούς υπαλλήλους και κατεστραμμένες εικόνες της παιδικής μας ηλικίας, που στόχο έχουν να προκαλέσουν έντονα αρνητικά συναισθήματα, καθώς και σκέψεις σχετικά με τη λειτουργία της σύγχρονης κουλτούρας, τον ρόλο των ΜΜΕ κ.λπ.

Κάτω από συνθήκες απόλυτης μυστικότητας –οι κάτοικοι της περιοχής είχαν την εντύπωση ότι γυριζόταν χολιγουντιανό θρίλερ– ο ανατρεπτικός καλλιτέχνης που κανείς δεν γνωρίζει το πρόσωπό του, κατάφερε να δημιουργήσει στον χώρο μίας εγκαταλειμμένης παραθαλάσσιας πισίνας τη μεγαλύτερη έως τώρα εικαστική του εγκατάσταση.

Ένα μεγαλόπνοο σχέδιο που ο ίδιος ο Banksy περιγράφει ως «οικογενειακό θεματικό πάρκο ακατάλληλο για παιδιά». Με έμπνευση το «πιο χαρούμενο μέρος στη Γη», την Disneyland, αποφάσισε να δημιουργήσει έναν εκ διαμέτρου αντίθετο χώρο με τη βοήθεια 58 καλλιτεχνών (μεταξύ τους ο Damien Hirst, ο Jimmy Cauty, ο Ben Long και ο Mike Ross) και έναν κοινό παρονομαστή: να διαφοροποιήσει τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τα πράγματα, να θυμίσει ότι τα παραμύθια έχουν πίσω τους μια διαφορετική και όχι πάντα γλυκανάλατη πραγματικότητα, και, εντέλει, να προκαλέσει αντιδράσεις, να σοκάρει.

Ο Banksy δημιούργησε 10 νέα έργα ειδικά για τον χώρο και χρηματοδότησε την Dismaland ο ίδιος, ενώ το όλο project θα διαρκέσει μόλις 36 ημέρες με 4.000 εισιτήρια διαθέσιμα στο κοινό κάθε μέρα. Παράλληλα, εκτός από τα έργα –εναλλακτικής– τέχνης, μια σειρά από συγκροτήματα και καλλιτέχνες δίνουν το παρών κάθε Παρασκευή για περιορισμένες παραστάσεις, μεταξύ των οποίων οι Run the Jewels, Pussy Riot και Massive Attack. Τέλος, κάθε βράδυ, καίγονται σε πυρά βιβλία του βρετανού συγγραφέα, τέως πολιτικού και Βαρώνου του Weston-super-Mare, Jeffrey Archer (γνωστός για τα «Κάιν και Άβελ», «Η Τέταρτη Εξουσία», «Η Πένα και το Ξίφος», «Η Ενδέκατη Εντολή» κ.λπ.) για αδιευκρίνιστους ακόμη λόγους.

Δείτε Επίσης
Το πρώτο Θεματικό Πάρκο «Εργοστάσιο Παγωτού» στην Ελλάδα!

Η αντίδραση του κόσμου στο θεματικό πάρκο-καλλιτεχνικό event ήταν εντυπωσιακή, αφού η προσέλευση εξακολουθεί να είναι αθρόα –τουλάχιστον μέχρι την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου που η Dismaland θα κλείσει τις πόρτες της. Παρόλα αυτά, ο Banksy σε συνέντευξή του δήλωσε ότι μπορεί μια εικαστική εγκατάσταση εν είδη θεματικού πάρκου να είναι πρωτοποριακό project, αποδεικνύεται ωστόσο ελαττωματικό.

«Την πρώτη ημέρα, καθώς περιδιάβαινα τον χώρο μαζί με τον κόσμο, απογοητεύτηκα. Νομίζω ότι το όλο concept είναι ελαττωματικό. Μεταμορφώνοντας μια έκθεση Τέχνης σε θεματικό πάρκο, αλλάζεις τις προσδοκίες του κοινού… Κάποια στιγμή κοίταζα το γλυπτό του Ben Long, ένα άλογο φτιαγμένο από σκαλωσιές, ένα κομμάτι που σε ένα μουσείο μαζί με άλλα έργα θα ήταν εντυπωσιακό, και μια κυρία δίπλα μου ρώτησε το σύζυγό της “Τι ακριβώς κάνει;”. Ξαφνικά κατάλαβα ότι όλα ήταν λάθος! Αντί για μια εξαιρετική έκθεση, η Dismaland έγινε τελικά ένα κάτω του μετρίου πάρκο διασκέδασης. Ποιος θα καθόταν ποτέ σε μια γκαλερί μπροστά σε ένα γλυπτό του Henry Moore ρωτώντας αν “κάνει κάτι”;»

Περισσότερες πληροφορίες: www.dismaland.co.uk

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.