Μοχίτο: Από την Κούβα με αγάπη

Μοχίτο: Από την Κούβα με αγάπη

Ακόμη κι ένα ποτό μπορεί να μας ταξιδέψει… Και το αγαπημένο ποτό του διάσημου συγγραφέα Έρνεστ Χέμινγουεϊ είναι σίγουρα ένα από τα αυτά. Το μοχίτο από το μακρινό νησί της Καραϊβικής μοιάζει σαν να φέρνει μαζί του τα χρώματα και τις μουσικές της Κούβας στο ποτήρι μας…

Από τη Μαρία Καλοπούλου

Οι ιστορίες για την προέλευσή του δεν είναι λίγες. Λέγεται μάλιστα, ότι το μοχίτο έχει τις ρίζες του στη Γαλλία καθώς τα συστατικά του παραπέμπουν σε ένα γαλλικό κοκτέιλ του 19ου αιώνα με το όνομα «El Draque».

Το ίδιο πολλές είναι και οι εκδοχές για την καταγωγή της ονομασίας του, με επικρατέστερη ότι προέρχεται από τη λέξη mojo που στα κουβανέζικα περιγράφει ένα μείγμα καυτερών μπαχαρικών, άλλοι λένε ότι σημαίνει «λίγο υγρό» από την αντίστοιχη ισπανική λέξη mojadito…

Αργότερα, φαίνεται ότι «ξαναγεννήθηκε» την περίοδο της ποτοαπαγόρευσης -όπως άλλωστε και πολλά άλλα κοκτέιλ- γιατί έτσι μπορούσαν να «καμουφλάρουν» το αλκοόλ!

Δείτε Επίσης
Tips αμέσου δράσεως... για όταν ανοίγει η όρεξη!

Εμείς, πάλι δεν πρόκειται να κάνουμε εδώ γλωσσολογία… αλλά να το απολαύσουμε, όπως το έκανε καθημερινά ο Έρνεστ Χεμινγουέι [ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ] στο μπαρ “El Floridita” ή στο “Bodeguita del Medio” της Αβάνας, ή ο Σόνι Κρόκετ, κατά κόσμο Κόλιν Φάρελ, στην ταινία του 2006 «Οι Σκληροί του Μαϊάμι». Δυόσμος, ρούμι, ζάχαρη, λάιμ και σόδα, παραδοσιακά!

Θα χρειαστείτε

1 λάιμ, 6 γρ. ζάχαρη (κατά προτίμηση μαύρη ή από ζαχαροκάλαμο), 60 ml ρούμι, 6 φυλλαράκια δυόσμο, 60 ml σόδα

Τρόπος παρασκευής

  • Χτυπάμε με ξύλινο γουδάκι τα φύλλα του δυόσμου και τη ζάχαρη με λίγες σταγόνες ρούμι στον πάτο ενός ψηλού ποτηριού.
  • Προσθέτουμε αρκετό πάγο, το ρούμι και τον χυμό του λάιμ. Αναδεύουμε με κουτάλι απαλά. Συμπληρώνουμε με σόδα και γαρνίρουμε με μερικά φυλλαράκια δυόσμου.
Σημειώσεις:
  • Στην παραδοσιακή κουβανέζικη συνταγή του μοχίτο  χρησιμοποιείται το λευκό ρούμι. Αν το προτιμάτε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μισό λευκό μισό μαύρο.
  • Αν βρείτε ή έχετε γλαστρούλα με μέντα, ακόμη καλύτερα!

© 2013-2021 womanidol.com. All Rights Reserved.