Δυσοσμία στον νεροχύτη: Επτά τρόποι για να απαλλαγείτε

Δυσοσμία στον νεροχύτη: Επτά τρόποι για να απαλλαγείτε

Κάποιες φορές ενδέχεται η μυρωδιά στον χώρο της κουζίνας μας να είναι πολύ άσχημη. Και δεν ευθύνονται τα απορρίμματα ή η έλλειψη γενικής καθαριότητας. Το πρόβλημα «αναβλύζει» από το σύστημα αποχέτευσης στον νεροχύτη μας. Οπότε μερικές έξυπνες λύσεις είναι απαραίτητες για να ξεχειλίζει πλέον, ο χώρος φρεσκάδα και τη γαργαλιστική μυρωδιά από τις λαχταριστές μας σπεσιαλιτέ!

Από την Άντζελα Μολφέτα

Μπορεί να καθαρίζουμε καθημερινά και με ευλάβεια τον νεροχύτη μας, αλλά συνήθως παραλείπουμε να φροντίζουμε για την καθαριότητα και τους σωλήνες αποχέτευσης.

Καθώς διάφορα είδη λίπους, ακαθαρσίες, υπολείμματα τροφών και ποικιλία υγρών πέφτουν μέσα σε αυτόν άθελά μας, συσσωρεύονται στα τοιχώματα των σωλήνων ή και στις μονάδες αποστράγγισης με αποτέλεσμα να δημιουργείται στον χώρο μια αποπνικτική ατμόσφαιρα. Τι κάνουμε για να απαλλαγούμε γρήγορα και εύκολα;

1. Βραστό νερό

Γεμίζουμε μια κατσαρόλα με νερό και το αφήνουμε να βράσει, αλλά όχι και να κοχλάσει, καθώς το καυτό νερό ενδέχεται να βλάψει τους σωλήνες εάν είναι από πλαστικό.

Χύνουμε στοχευμένα και με συνεχόμενη ροή το ζεστό νερό στον σωλήνα αποχέτευσης, ώστε να απομακρυνθούν οι ουσίες που έχουν προσκολληθεί. Εάν θεωρούμε πως το βραστό νερό δεν είναι αρκετό από μόνο του, τότε προσθέτουμε λίγο υγρό καθαριστικό πιάτων, προηγουμένως.

2. Μαγειρική σόδα, βραστό νερό και ξίδι

Μια πολύ αποτελεσματική μέθοδος καθαρισμού είναι η μαγειρική σόδα. Ρίχνουμε λοιπόν, ένα φλιτζάνι του τσαγιού μαγειρική σόδα στον νεροχύτη και αμέσως μετά, δύο φλιτζάνια του τσαγιού ξίδι, ώστε να αντιδράσουν μεταξύ τους.

Τα αφήνουμε λίγα λεπτά να δράσουν και στη συνέχεια, ρίχνουμε λίγο βραστό νερό, ώστε να απαλλαγούμε από τις δυσάρεστες μυρωδιές.

3. Μαγειρική σόδα, βραστό νερό και χυμός λεμονιού

Μια μικρή διαφορά μεταξύ αυτού και του προηγούμενου τρόπου απαλλαγής από τις δυσάρεστες μυρωδιές, έχει να κάνει με τον καταλύτη, όπου σε αυτήν την περίπτωση αντί για το ξίδι είναι το λεμόνι.

Μπορεί να είναι λίγο πιο δαπανηρή μέθοδος, αλλά χαρίζει μια έντονη αίσθηση φρεσκάδας! Επίσης, ο συνδυασμός αυτών των συστατικών απομακρύνει και τυχόν σκουριές από τον νεροχύτη μας και όχι μόνο.

4. Μαγειρική σόδα, αιθέρια έλαια και βραστό νερό

Εδώ έχουμε ένα μικρό τέχνασμα, όχι μόνο για να απομακρύνουμε τη δυσοσμία αλλά και για να πετύχουμε μια πιο έντονη ευχάριστη μυρωδιά, που μπορεί να θυμίζει και χώρους spa!

Δείτε Επίσης
Μαύρισε η πλάκα του σίδερου; Πώς θα την καθαρίσουμε;

Ρίχνουμε λοιπόν, τη μαγειρική σόδα και προσθέτουμε λίγο από το εκχύλισμα αιθέριου ελαίου, για παράδειγμα μέντας ή ευκαλύπτου. Αφήνουμε το μείγμα να δράσει για λίγες ώρες και στη συνέχεια, ρίχνουμε λίγο βραστό νερό. Τίποτα, δεν μπορεί να μυρίσει ωραιότερα, πιστέψτε μας!

5. Ζεστό ξίδι

Μπορεί το ξίδι να αποτελεί ένα καλό μέσο για να απομακρύνουμε τα προσκολλημένα σωματίδια και τις άσχημες οσμές, αλλά ακόμα και ζεστό ίσως, δεν μας απαλλάξει εντελώς από αυτήν τη δυσάρεστη αίσθηση. Οπότε, χρησιμοποιούμε σε συνδυασμό και λίγη μαγειρική σόδα, ώστε να έχουμε το αναμενόμενο και επιθυμητό αποτέλεσμα.

6. Αποσταγμένο λευκό ξίδι

Σε συνδυασμό ή χωρίς με τη μαγειρική σόδα, το αποσταγμένο λευκό ξίδι διαθέτει μια διαβρωτική δύναμη. Ωστόσο, η μυρωδιά που δημιουργείται στον χώρο από το ξίδι δεν είναι και τόσο ευχάριστη, όσο κάποιες άλλες μέθοδοι που ήδη αναφέραμε. Η επιλογή είναι δική μας!

7. Αλάτι και βραστό νερό

Γνωστή και απλή λύση που συνδυάζει τη δύναμη του αλατιού με το βραστό νερό. Είναι άλλωστε γνωστό, πως το νάτριο θεωρείται αρκετά διαβρωτικό και αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση της βρομιάς και του λίπους.

Βράζουμε νερό και το αδειάζουμε σε μια λεκάνη. Προσθέτουμε ένα φλιτζάνι του τσαγιού ή λίγο περισσότερο, αλάτι. Ανακατεύουμε για να διαλυθεί και ρίχνουμε το μείγμα στη σωλήνα αποχέτευσης.

Υποσημειώσεις!
  • Οι παραπάνω μέθοδοι αφορούν τον καθαρισμό των σωλήνων και κάτω από τον νεροχύτη της κουζίνας, καθώς οι έντονες μυρωδιές και η «λάσπη» που συσσωρεύεται στους σωλήνες αποτελούν μέρος του ίδιου προβλήματος.
  • Εάν ακολουθήσουμε αυτές τις μεθόδους και το πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει, το πιθανότερο είναι πως η δυσάρεστη οσμή προέρχεται από τα αέρια των υπονόμων. Δοκιμάζοντας για ακόμα μια φορά τη μαγειρική σόδα, με το ξίδι και το βραστό νερό είναι πιθανόν να απαλλαγούμε. Εάν όχι, τότε το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να καλέσουμε έναν υδραυλικό ώστε να ελεγχθούν πιθανές διαρροές.
  • Για να είμαστε βέβαιες πως το πρόβλημα δεν θα επανεμφανιστεί σύντομα, θα πρέπει να αποφεύγουμε τη ρίψη λιπαρών υγρών και στοιχείων από τις τροφές. Επίσης, καλό είναι μία με δύο φορές τον μήνα να εφαρμόζουμε τη μέθοδο καθαρισμού με αλάτι ή ξίδι.

© 2013-2021 womanidol.com. All Rights Reserved.