Καθαρισμός απορροφητήρα: Για καλό εξαερισμό και ασφάλεια

Καθαρισμός απορροφητήρα: Για καλό εξαερισμό και ασφάλεια

Ο καθαρισμός του απορροφητήρα είναι πολύ σημαντική υπόθεση, ώστε να δουλεύει σωστά, να απορροφά τους ατμούς και τις μυρωδιές, όταν μαγειρεύετε αλλά είναι και θέμα ασφάλειας. Οι βασικοί κανόνες βήμα βήμα για τέλειο αποτέλεσμα.

Από τη Νικολέτα Γιαννοπούλου

Με τον καιρό, τα φίλτρα του απορροφητήρα συσσωρεύουν λίπη και βρωμιά. Έτσι, χάνει την αποτελεσματικότητά του, ενώ σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να πιάσει ακόμη και φωτιά. Γι’ αυτό καλό είναι περιοδικά να καθαρίζετε σωστά και καλά τα φίλτρα του.

Για τον εξωτερικό καθαρισμό

Εξωτερικά καλό είναι να τον καθαρίζετε με ένα βρεγμένο πανάκι και λίγο απορρυπαντικό πιάτων

Εξωτερικά καλό είναι να τον καθαρίζετε με ένα βρεγμένο πανάκι και λίγο απορρυπαντικό πιάτων ή ένα απορρυπαντικό ενάντια στα λίπη τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, ειδικά αν μαγειρεύετε συχνά.

Αν η εξωτερική επιφάνεια του απορροφητήρα σας είναι γυάλινη χρησιμοποιήστε ένα προϊόν για γυάλινες επιφάνειες ή φτιάξτε ένα δικό σας μείγμα: Αναμείξτε σε ένα μπουκαλάκι 2 φλ. νερό, 2 κ.σ. ξίδι και 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμονιού. Ψεκάστε πάνω σε ένα πανάκι και καθαρίστε με αυτό την γυάλινη επιφάνεια.

Προσέχετε να μην τρίβετε με μανία στο σημείο που βρίσκονται οι διακόπτες και τα κουμπιά χρήσης του απορροφητήρα.

Ο καθαρισμός των φίλτρων

Αρχικά θα πρέπει να δείτε τι είδους φίλτρα έχετε για να τα καθαρίσετε ανάλογα.

Μεταλλικά φίλτρα

Μεταλλικά φίλτρα

Τα μεταλλικά φίλτρα καθαρίζονται με ζεστό νερό και μαγειρική σόδα.

Τρόπος νο1: Ζεσταίνετε σε κατσαρόλα νερό και λίγο πριν πάρει βράση ρίχνετε  2 κ.σ. μαγειρική σόδα. (Ρίξτε πρώτα τη μία κουταλιά και μετά από λίγο τη δεύτερη, γιατί δημιουργείται αφρός.

Βάλτε τα φίλτρα μέσα στην κατσαρόλα για λίγα λεπτά και στη συνέχεια γυρίστε τα και από την άλλη μεριά. Στη συνέχεια βγάλτε τα φίλτρα από την κατσαρόλα κρατώντας τα με μια πετσέτα και τρίψτε τα εναπομείναντα λίπη με ένα σφουγγαράκι στον νεροχύτη. Τα λίπη θα εξαφανιστούν πανεύκολα χωρίς πολύ τρίψιμο.

Δείτε Επίσης
Εναλλακτικές χρήσεις της κέτσαπ!

Τρόπος νο2: Βάζετε τα φίλτρα στο πλυντήριο πιάτων. Μόλις ολοκληρωθεί η πλύση τους, αφήστε τα να στεγνώσουν πάνω σε καθαρές πετσέτες και τοποθετήστε τα και πάλι στη θέση τους.

Τρόπος νο 3: Μπορείτε επίσης να γεμίσετε τον νεροχύτη με ζεστό νερό, 1/4 φλ. μαγειρική σόδα και λίγο υγρό πιάτων. Βάλτε μέσα τα φίλτρα σας, αφήστε τα για λίγα λεπτά και στη συνέχεια τρίψτε με ένα σφουγγαράκι.

Φίλτρα υαλοβάμβακα και άνθρακα

Αυτά τα δύο είδη φίλτρων δεν πλένονται αλλά αλλάζονται κάθε 2-4 μήνες. Τα φίλτρα άνθρακα υπάρχουν σε καταστήματα ηλεκτρικών ειδών, ενώ τα φίλτρα υαλοβάμβακα μπορείτε να τα βρείτε ακόμα και σε σούπερ μάρκετ.

Για το εσωτερικό του απορροφητήρα

Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να αποσυνδέσετε τον απορροφητήρα ή να κλείσετε τον γενικό διακόπτη για ασφάλεια. Σε ένα πανάκι βάζετε λίγο οινόπνευμα και περάστε το εσωτερικό μέρος  του απορροφητήρα. Αποφύγετε βαριά απορρυπαντικά που μπορεί να κάνουν περισσότερο κακό (παρά καλό) στον απορροφητήρα σας.

Προσοχή! Οι οδηγίες καθαρισμού είναι κατάλληλες για τους περισσότερους απορροφητήρες. Αλλά συμβουλευτείτε και τις οδηγίες χρήσεις της συσκευής ώστε να είστε σίγουροι πως δεν θα προξενήσετε κάποια ζημιά.

© 2013-2021 womanidol.com. All Rights Reserved.