Μαχαίρια: Διατηρήστε τα σε άψογη κατάσταση

Μαχαίρια: Διατηρήστε τα σε άψογη κατάσταση

Τα καλά μαχαίρια της κουζίνας σας θέλουν καλή και σωστή μεταχείριση για να μην φθαρούν πριν την ώρα τους. Άλλωστε, το γνωρίζετε ότι ένα καλό μαχαίρι είναι πολύτιμο εργαλείο στην κουζίνα μας. Ποιες είναι οι καθημερινές κινήσεις που καταστρέφουν τα μαχαίρια μας και πώς θα τις αποφύγουμε;

Από τη Νικολέτα Γιαννοπούλου

Ένα καλό μαχαίρι είναι πολύτιμο εργαλείο για την κουζίνα και για όσους μαγειρεύουν καθημερινά. Αν μάλιστα έχετε επενδύσει σε ένα σετ από καλά μαχαίρια, έχετε επιπλέον λόγο να τα προστατέψετε και να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής τους.

Κακές συνήθειες που καταστρέφουν τα μαχαίρια σας

Η πτώση! Όταν χρησιμοποιείτε το μαχαίρι, καλό είναι να είστε προσεκτικοί! Το πρώτο πράγμα που καταστρέφει τα μαχαίρια, είναι οι αλλεπάλληλες πτώσεις. Όταν τα μαχαίρια πέφτουν στραβώνουν και είναι δύσκολο να τα επαναφέρετε στο αρχικό τους σχήμα. Επιπρόσθετα είναι και επικίνδυνο για να τραυματιστείτε.

Τα μουλιάζετε στο νερό. Μπορεί τα μαχαίρια να είναι ανοξείδωτα, αλλά αν τα αφήνετε μέσα στο νερό για ώρες, τότε είναι πιθανό να δημιουργηθούν λεκέδες και σε κάποιες περιπτώσεις και σκουριά, ειδικά αν έχετε προσθέσει απορρυπαντικό πιάτων στο νερό. Είναι καλύτερο να πλένετε τα μαχαίρια σας, αμέσως μετά τη χρήση τους.

Τα βάζετε στο πλυντήριο πιάτων. Σας προτείνουμε να μην τα βάζετε στο πλυντήριο πιάτων γιατί τα απορρυπαντικά πλυντηρίου είναι ιδιαίτερα καυστικά και συχνά αφήνουν λεκέδες στις λεπίδες.

Επίσης, μέσα στο πλυντήριο έχουν την τάση να χτυπάνε το ένα πάνω στο άλλο. Και κάτι που ίσως δεν θα σκεφτόσασταν: οι βίδες που υπάρχουν στα χερούλια των μαχαιριών είναι συνήθως από αλουμίνιο. Το αλουμίνιο καταστρέφεται από τα απορρυπαντικά και με τον καιρό χαλάνε τα χερούλια τους.

Δείτε Επίσης
Δίπλωμα Ρούχων: Έχει κι αυτό… την τέχνη του!

Τα πετάτε στο συρτάρι μαζί με άλλα εργαλεία της κουζίνας. Δεν είναι καλή ιδέα, αφ’ ενός γιατί μπορεί να γίνει επικίνδυνο και αφ’ ετέρου γιατί δεν πρέπει να χτυπάνε τα μαχαίρια σας με άλλα μεταλλικά αντικείμενα, όπως είναι πολλά από τα εργαλεία της κουζίνας ή τα καθημερινά σας μαχαιροπίρουνα. Προτιμήστε να τα τοποθετείτε σε έναν μαγνήτη στον τοίχο ή σε μία ξύλινη ειδική θήκη για μαχαίρια.

Τακτικό ακόνισμα. Όσο περισσότερο χρόνο αφήνετε χωρίς να ακονίσετε το μαχαίρι σας, τόσο λιγότερο θα διαρκέσει. Τα μαχαίρια χρειάζονται ακόνισμα μία φορά κάθε 1-2 χρόνια. Αν ωστόσο το κάνετε κάθε εβδομάδα, τότε το μαχαίρι σας θα κρατήσει πολύ περισσότερο, γιατί θα χρειάζεται ελάχιστο ακόνισμα κάθε φορά.

© 2013-2021 womanidol.com. All Rights Reserved.