Λεκέδες: Για να μην τα βρείτε… σκούρα με τα σκουρόχρωμα ρούχα!

Λεκέδες: Για να μην τα βρείτε… σκούρα με τα σκουρόχρωμα ρούχα!

Μπορεί να πρόκειται για ρούχα με σκούρα χρώματα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν παρουσιάζονται λεκέδες. Ας δούμε πώς θα απαλλαγούμε με ευκολία και οικολογικό πνεύμα!

Από τη Νικολέτα Γιαννοπούλου

Αν είχατε την ατυχία να λερωθούν ρούχα σε μαύρο, σκούρο καφέ ή μπλε με λεκέδες από φαγητό μην τα βάφετε… μαύρα! Πρώτα από όλα να έχετε στον νου σας ότι όσο πιο γρήγορα αναλάβετε δράση, τόσο πιο εύκολη θα είναι η αφαίρεση του λεκέ.

Επίμονος λεκές

Οι λεκέδες από φαγητό ή γενικά οποιοσδήποτε επίμονος λεκές μπορεί να αφαιρεθεί με τον εξής τρόπο: Βάζετε σε μία λεκανίτσα ένα μείγμα από1/4 φλ. του τσαγιού κρύο νερό και 1/4 φλ. του τσαγιού λευκό ξίδι. Μουλιάζετε το ρούχο με τον λεκέ για 30 λεπτά

Στη συνέχεια, ξεπλένετε το ρούχο καλά με ζεστό νερό και, τέλος, πλύνετέ το σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στην ετικέτα.

Λεκές από λάδι

Αν πάλι, ο λεκές έχει προκληθεί από λάδι, τότε, ταμπονάρετε αμέσως το σημείο με ένα καθαρό πανί όσο πιο καλά μπορείτε να απορροφήσει όση περισσότερη ποσότητα γίνεται.

Δείτε Επίσης
Δυσοσμία στον νεροχύτη: Επτά τρόποι για να απαλλαγείτε

Στη συνέχεια, βάζετε μία μικρή ποσότητα μαγειρική σόδα, λίγο οξυζενέ και λίγο απορρυπαντικό πιάτων και τρίβετε το σημείο με μία παλιά οδοντόβουρτσα. Το αφήνετε για 30 λεπτά να δράσει το μείγμα. Στη συνέχεια, το πλένετε με τον συνήθη τρόπο και όπως αναγράφεται στην ετικέτα.

  • Στην περίπτωση που το σημάδι στα σκουρόχρωμα ρούχα σας το έχει αφήσει η τριβή σε γρασίδι, τότε δεν έχετε παρά να απλώσετε λίγη βαζελίνη στο λερωμένο σημείο και να αφήσετε να δράσει για 5-10 λεπτά προτού τα βάλετε στο πλυντήριο.

Λευκοί λεκέδες

Λευκοί λεκέδες; Οι λευκοί λεκέδες στα σκουρόχρωμα ρούχα μπορεί να προκληθούν από απορρυπαντικό που δεν διαλύθηκε καλά κατά την πλύση, από υπερβολική ποσότητα απορρυπαντικού ή μαλακτικού, από υπερφορτωμένο πλυντήριο ή βρώμικο κάδο στο πλυντήριο.

Τι κάνουμε σε αυτή την περίπτωση: Η μόνη λύση είναι να ξαναπλύνετε τα ρούχα στην πιο υψηλή θερμοκρασία που επιτρέπεται (δείτε προσεκτικά τις οδηγίες πλύσης στις ετικέτες), αλλά αυτή τη φορά χωρίς καθόλου απορρυπαντικό ούτε μαλακτικό ρούχων. Προσθέστε μόνο για μία ακόμη φορά 1 φλ. του τσαγιού λευκό ξίδι.

© 2013-2021 womanidol.com. All Rights Reserved.