Μικρές οάσεις (μέρος Α’)

Μικρές οάσεις (μέρος Α')

Για τους ανθρώπους που ζουν στις πόλεις, η μόνη περίπτωση να απολαύσουν λίγες εικόνες πράσινου, μια μικρή όαση στο… δάσος του μπετόν είναι ένα όμορφο μπαλκόνι, μια ωραία βεράντα και στην καλύτερη περίπτωση ένα ρουφ-γκάρντεν.

Της Μαρίας Καλοπούλου

Eπειδή ο διαθέσιμος χώρος ενός μπαλκονιού ή μιας βεράντας, είναι πάντοτε πιο περιορισμένος από έναν κήπο, καλό θα ήταν να έχετε στο μυαλό σας ότι πρέπει να τον διατηρήσετε ανάλαφρο και καλύτερα είναι να αποφύγετε τα πολύ βαριά αντικείμενα και έπιπλα.

Σε ένα μπαλκόνι είναι ωραίο να βάλετε διαχωριστικά για να διατηρείτε όσο γίνεται την ιδιωτικότητα του χώρου. Στη μία ή και στις δύο πλευρές δίνουν στιλ, σκιά και φυσικά σας προφυλάσσουν από τα αδιάκριτα βλέμματα. Σε αυτά τα διαχωριστικά μπορείτε να βάλετε αναρριχώμενα φυτά που δίνουν πράσινο, χρώμα και ζωντάνια, ενώ έτσι αφήνουν όλο τον υπόλοιπο χώρο ελεύθερο για να τοποθετήσετε το καθιστικό σας.

Τα υλικά και τα χρώματα διατίθενται σε μια μεγάλη γκάμα, άρα σας συμβουλεύουμε να κάνετε μια καλή έρευνα αγοράς πριν καταλήξετε. Αν το διαχωριστικό είναι από ξύλο, φροντίστε να είναι ανθεκτικό και κατάλληλο για εξωτερικούς χώρους, γιατί αλλιώς θα σαπίσει και θα καταστραφεί πολύ γρήγορα, από τον ήλιο και τη βροχή.

Επιπλέον, θα πρέπει να περαστεί με λάδι και προστατευτικό είτε στο χρώμα του ξύλου αλλά και αν θελήσετε να το βάψετε με κάποιο χρώμα, επίσης πρέπει να είναι κατάλληλο για εξωτερικούς χώρους. Μπορείτε όμως να δημιουργήσετε ένα διαχωριστικό και με πλαστικό, σίδερο ή μεταλλικό πλέγμα.

Υλικά για το δάπεδο

Υπάρχει και εδώ πολύ μεγάλη ποικιλία. Η επιλογή εξαρτάται από τις προτιμήσεις σας αλλά και από το γενικό στυλ του σπιτιού σας. Σίγουρα, πρέπει το υλικό να είναι ανθεκτικό και κατάλληλο για εξωτερικούς χώρους. Γενικότερα, τα υλικά πρέπει να ταιριάζουν με το φυσικό περιβάλλον, αλλά και με το αρχιτεκτονικό ύφος του κτιρίου.

Μπορεί να είναι πέτρα κομμένη σε λεπτές πλάκες, πλακάκια, μωσαϊκά, λεπτά τούβλα αλλά και ξύλο. Σε ό,τι αφορά τα δάπεδα γενικά, θα πρέπει να θυμάστε ότι επειδή έχουν άμεση σχέση με το εσωτερικό, για να έχετε ένα ωραίο αποτέλεσμα θα πρέπει να ταιριάζουν με ό,τι αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε στο μπαλκόνι ή το ρουφ γκάρντεν σας.

Δείτε Επίσης
Πώς να επιλέξετε την ομπρέλα σας!

Σκιάσεις

Μπορούν να είναι πολύ απλές χρησιμοποιώντας απλώς τις γνωστές μας τέντες είτε πολύ πιο εξεζητημένες και ακριβές. Ανάλογα με το πώς είναι το μπαλκόνι, η βεράντα ή το ρουφ γκάρντεν μπορείτε να φτιάξετε κατασκευή πέρκγκολας, όπου η βάση μπορεί να είναι από σίδερο ή από ξύλο και από πάνω να σκιάζετε με καραβόπανο, σταθερό ή με μηχανισμό που απλώνεται και μαζεύεται.

Και εδώ φυσικά, φροντίστε ώστε το χρώμα και το ντεσέν να ταιριάζει με τα υπόλοιπα χρώματα και το ύφος που έχετε επιλέξει για τον εξωτερικό σας χώρο. Το σημαντικότερο που πρέπει να προσέξετε στις πέργκολες είναι η σωστή τους στήριξη. Καλό επίσης, είναι να ξέρετε ότι στις τέντες που μπαίνουν οριζόντια, δεν επιτρέπουν στον αέρα να κυκλοφορεί και αυτό… δεν το επιθυμείτε τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού.

Μια ακόμη λύση που έχει γίνει πολύ δημοφιλής τα τελευταία χρόνια είναι οι ομπρέλες. Μικρού μεγέθους που σκιάζουν μόνο ένα τραπεζάκι ή τόσο μεγάλες που να χαρίζουν τον ίσκιο τους σε ολόκληρη ταράτσα. Θα πρέπει να προσέξετε κυρίως την ανθεκτικότητά τους, γιατί κατά κανόνα στα ψηλά σημεία, υπάρχει πάντοτε πιο πολύς αέρας, οπότε μπορεί εύκολα να σπάσει.

*Επειδή το θέμα είναι πολύ μεγάλο και για να σας δώσουμε όλες τις κατάλληλες πληροφορίες, θα έχει και συνέχειες, όπου θα δούμε τα χρώματα, τα λουλούδια, τις γλάστρες, τον φωτισμό, τα έπιπλα κήπου…

© 2013-2021 womanidol.com. All Rights Reserved.