Πλένετε τα πιάτα στο χέρι; Ποτέ ξανά!
Πρόσφατη αμερικανική μελέτη που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Washington Post, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι είναι καλύτερο να αποφεύγουμε να πλένουμε τα πιάτα μας στο νεροχύτη και δείτε γιατί!
To πλύσιμο στο χέρι ΔΕΝ τα κάνει πιο καθαρά
Πιθανόν να χρησιμοποιείτε κρύο ή χλιαρό νερό για να πλύνετε τα πιάτα και τα ποτήρια σας. Αυτή είναι και η κλασική ρουτίνα άλλωστε… Κι όμως, ακόμη και το χλιαρό νερό δεν πλησιάζει καν τη θερμοκρασία που είναι απαραίτητη για να σκοτώσει πραγματικά τα βακτηρίδια. Κι αυτό, γιατί τα χέρια μας δεν αντέχουν σε θερμοκρασίες γύρω στους 65-70° C, εκτός κι αν πάθουμε εγκαύματα!
Επιπλέον, όπως επισημαίνει η μελέτη, τα σφουγγαράκια με τα οποία πλένουμε τα πιάτα έχει αποδειχτεί ότι είναι από τα αντικείμενα του σπιτιού που μαζεύουν πιο πολύ μικρόβια, όσο κι αν προσέχουμε ή τα καθαρίζουμε.
Ξεπλύνετε ελαφρά τα πιάτα, τα ποτήρια και τα μαχαιροπίρουνά σας και βάλτε τα στο πλυντήριο των πιάτων και ξενοιάστε! Άλλωστε, τα νέας τεχνολογίας πλυντήρια πιάτων είναι τόσο εξελιγμένα, ώστε καθαρίζουν απόλυτα από βακτήρια και μικρόβια και κάνουν τα πιάτα σας αστραφτερά. Είναι αλήθεια ότι μπορούν να κάνουν πολύ περισσότερα από τα ανθρώπινα χέρια!
Το πλύσιμο στο χέρι κάνει κακό στο περιβάλλον
Είναι προ καιρού αποδεδειγμένο και επιβεβαιώνεται ότι όταν πλένουμε στον νεροχύτη μας καταναλώνουμε πολύ περισσότερο νερό, από όσο θα καταναλώσει ένα γεμάτο πλυντήριο πιάτων για την ίδια ποσότητα αντικειμένων.
Όπως έχει υπολογίσει η μελέτη ένα νοικοκυριό μπορεί να σπαταλήσει έως και 30.000 λίτρα νερό τον χρόνο! Επιπλέον για την προστασία του περιβάλλοντος θα πρέπει να γεμίζουμε το πλυντήριο και να χρησιμοποιούμε ως επί το πλείστον τα οικονομικά του προγράμματα.
Και κάτι ακόμη: Αν συνηθίζετε να ξεπλένετε τα πιάτα πριν τα βάλετε στο πλυντήριο, όπως και ο περισσότερος κόσμος, καλύτερα να τα σκουπίζετε πολύ καλά με χαρτοπετσέτα και να τα τοποθετείτε κατευθείαν στις θέσεις του πλυντηρίου.
Κι αν δεν έχουμε πλυντήριο πιάτων;
Υπάρχει κι εδώ μία λύση για οικολογική συμπεριφορά. Γεμίζουμε τον νεροχύτη μέχρι τη μέση με χλιαρό νερό και βυθίζουμε τα πιάτα, ώστε να πλυθούν πιο γρήγορα και με λιγότερη κατανάλωση νερού. Επίσης, μπορούμε να χρησιμοποιούμε και οικολογικά απορρυπαντικά πιάτων.