Mαύρο είναι το χρώμα!

Mαύρο είναι το χρώμα!
Mαύρο είναι το χρώμα!
Μικρό μαύρο φόρεμα από τη δεκαετία του ’30, Chanel // Το πρώτο σκίτσο της Coco Chanel για το μαύρο φόρεμα από ζέρσεϊ το 1926 (στη μέση) και φορεμένο από τις πρώτες «τολμηρές» της εποχής (δεξιά)
Η Coco έκανε το μαύρο σύμβολο μοναδικής κομψότητας, δηλώνοντας: «Κι όμως, το μαύρο μπορεί να κάνει μία γυναίκα να ακτινοβολεί»
Ο Christian Dior το 1954 είπε: «Μπορεί μία γυναίκα να φορά μαύρο κάθε στιγμή. Σε οποιαδήποτε ηλικία. Και σε κάθε περίσταση» +5
Προβολή Φωτογραφιών
Mαύρο είναι το χρώμα!

Πένθος, υψηλή μόδα, ροκ και επαναστατική διάθεση ή απλά μία… έξοδος; Κάθε κατηγορία από αυτές μπορεί να περιλαμβάνει μία total black εμφάνιση. Το μαύρο εκπέμπει αυτοπεποίθηση, εξυπνάδα, μυστήριο και σεξ απίλ!

από τη Μαρία Καλοπούλου

Η ειδικός χρωμάτων Leatrice Eiseman υποστηρίζει πως τα τελευταία 100 χρόνια, το εκκεντρικό και κάποτε πολύ δύσκολο χρώμα χρώμα, έχει «βιώσει» μία σημαντική μετάβαση.

Το μαύρο, από το χρώμα του πένθους και της νοσηρότητας έχει εξελιχθεί σε moda statement που εμπνέει κάτι σοφιστικέ και φινετσάτο.

«Η ιστορία του μαύρου χρώματος, που παλιότερα συμβόλιζε και φοριόταν μόνο στις κηδείες και στις περιόδους πένθους και θρήνου, σήμερα έχει αποκτήσει μία εντυπωσιακή δύναμη και υπεροχή», αναφέρει η Eiseman.

Σήμερα, οι άνθρωποι επιλέγουν το μαύρο είτε για να δείξουν το ακριβό τους γούστο, είτε για να φαίνονται πιο αδύνατοι, είτε για να αποπνέουν κύρος, εμπιστοσύνη ή αυτοπεποίθηση στους γύρω τους.

Παρόλα αυτά, η σύνδεση του χρώματος με το σκότος και τη μελαγχολική διάθεση υπάρχει ακόμη σε διάφορες κουλτούρες. Για παράδειγμα, το συναντάμε σε αμερικανικές και ευρωπαϊκές στιγμές πένθους καθώς και σε διάφορες απεικονίσεις του κακού – όπως το καπέλο μιας κακιάς μάγισσας ή η κάπα του Χάρου.

«Το μαύρο είναι το χρώμα της νύχτας. Το χρώμα του σκότους. Το χρώμα που εξαφανίζει όλα τα άλλα»

Ο Yohji Yamamoto έχει πει: «Το μαύρο είναι ταπεινό και ταυτόχρονα δυναμικό. Είναι καθημερινό και άνετο αλλά παράλληλα μυστηριώδες».

Παράλληλα, η Rei Kawakubo, ο Gareth Pugh, η Ann Demeulemeester είναι από τους σχεδιαστές που το έχουν αποθεώσει. Η τελευταία μάλιστα έχει πει: «Το μαύρο είναι ποιητικό. Πώς θα μπορούσε κανείς να φανταστεί έναν ποιητή; Ντυμένο με λαμπερό κίτρινο σακάκι; Μάλλον όχι!».

Εκείνη όμως που το έβγαλε από το «πένθος» για να φορεθεί στην καθημερινότητα ήταν η ανυπέρβλητη Coco Chanel.

Το ταξίδι του μαύρου χρώματος ξεκινά το 1926! Μέχρι τότε ήταν χρώμα κατάλληλο αποκλειστικά για τις υπηρέτριες και τις πενθούσες. Η Coco το πήρε και το έκανε σύμβολο μοναδικής κομψότητας, δηλώνοντας:«Κι όμως, το μαύρο μπορεί να κάνει μία γυναίκα να ακτινοβολεί».

Δείτε Επίσης
Η γοητευτική ιστορία για τα παπούτσια-μπαλαρίνες

Έτσι δημιούργησε αφ’ ενός το πρώτο μικρό μαύρο φόρεμα και μάλιστα από το ταπεινό ύφασμα της εποχής, ένα απλό ζέρσεϊ και το πρώτο μαύρο κοντό σακάκι για όλες τις ώρες της ζωής μίας γυναίκας…

Ο αείμνηστος Christian Dior στη συνέχεια, το 1954 είχε πει: «Μπορεί μία γυναίκα να φορά μαύρο κάθε στιγμή. Σε οποιαδήποτε ηλικία. Και σε κάθε περίσταση». Από τότε μέχρι σήμερα είναι ένα από τα βασικά κομμάτια στην γκαρνταρόμπα κάθε καλοντυμένης γυναίκας.

Τι σημαίνει όμως για την εμφάνισή μας το μαύρο χρώμα;

Νέα έρευνα εξηγεί τις μοναδικές του ιδιότητες. Ρωτώντας χιλιάδες ανθρώπους ποιο είναι το χρώμα που συνδέεται περισσότερο με διαφορετικά χαρακτηριστικά προσωπικότητας, το μαύρο ξεπέρασε όλα τα υπόλοιπα χρώματα συγκεντρώνοντας ένα ποσοστό 56%.

Πιο συγκεκριμένα ήρθε πρώτο ή δεύτερο σε όλα τα καλά χαρακτηριστικά (για παράδειγμα, αυτοπεποίθηση, εξυπνάδα και σεξ απίλ), ενώ σχεδόν δεν εμφανίστηκε καθόλου στα κακά χαρακτηριστικά (υπεροψία).

Αν αναρωτιέστε λοιπόν, τι πρέπει να φορέσετε σε μία συνέντευξη για δουλειά, ή σε ένα ερωτικό ραντεβού, τότε μόλις πήρατε την απάντηση! Καθώς το μαύρο θεωρείται από τους περισσότερους σέξι και χρώμα της αυτοπεποίθησης, με τα υπόλοιπα χρώματα να μένουν αρκετά πίσω, τι άλλο σας μένει; Φορέστε μαύρα!

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.