Οικολογική σήμανση και στα είδη ρουχισμού!

Οικολογική σήμανση και στα είδη ρουχισμού!

Τα τελευταία χρόνια έχουμε εκπαιδευτεί στο να ψωνίζουμε πιο υπεύθυνα. Ελέγχουμε τα συστατικά των τροφών, την ανακύκλωση των συσκευασιών, την εξοικονόμηση νερού και ενέργειας. Αυτή η νέα πραγματικότητα φαίνεται πως ευαισθητοποίησε και τον χώρο της μόδας, ώστε διάσημες φίρμες να αναγράφουν ήδη, οικολογικές επισημάνσεις στα προϊόντα τους. Τι συμβαίνει;

Από την Άντζελα Μολφέτα

Η κλιματική αλλαγή αφορά την παγκόσμια κοινότητα και τα αποτελέσματά της θέτουν σε κίνδυνο την επιβίωση της ανθρωπότητας. Πιθανότατα δεν έχουμε συνειδητοποιήσει μέχρι σήμερα, όμως, πως η βιομηχανία της μόδας συνεισφέρει δραστικά σε αυτόν τον ανεπιθύμητο κύκλο!

Κι όμως! Η βιομηχανία της μόδας αποβάλλει γύρω στα 2,1 δισεκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα κάθε χρόνο!

Το ποσοστό αυτό ισούται με τη ρύπανση που εκπέμπουν 456.707.817 αυτοκίνητα στο ίδιο χρονικό διάστημα! Πώς συμβαίνει κάτι τέτοιο; Χρησιμοποιώντας ορυκτά καύσιμα (​άνθρακα, πετρέλαιο, φυσικό αέριο), από τα εργοστάσια παραγωγής ως και τη μεταφορά των εμπορευμάτων και συνθετικά υλικά, τα οποία αποτελούν παράγωγα πλαστικών και κατά επέκταση παράγωγα πετρελαίου, οι αριθμοί επαληθεύονται.

Προβληματισμοί και λύσεις

Το ενδιαφέρον για την προστασία του περιβάλλοντος, για τις εταιρείες που ασχολούνται σε παγκόσμια κλίμακα με την ένδυση και την υπόδηση, ξεκίνησε από την προηγούμενη χρονιά.

Θέλοντας να ικανοποιήσουν τον προβληματισμό μας για τη διάσωση του πλανήτη, δημιούργησαν ως διαπιστευτήρια στα υποδήματα αρχικά, αναφορές στις ετικέτες γύρω από το αποτύπωμα του άνθρακα, από το στάδιο των πρώτων υλών ως και την πλήρη παραγωγή τους.

Χαρακτηριστική κίνηση μάρκετινγκ ή όχι, το αποτέλεσμα είναι αυτό που μας ενδιαφέρει, καθώς μας δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε τις πληροφορίες, ώστε να παίρνουμε καλύτερες αποφάσεις στις αγορές μας, συλλογικά.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν, που οι ετικέτες των ρούχων μπορούν πλέον να αναγράφουν πως χρησιμοποιούν ανακυκλώσιμα υλικά, φιλικά προς το περιβάλλον, οργανικές υφές και ειδικές επεξεργασίες προς εξοικονόμηση νερού και ενέργειας!

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η εταιρεία Allbirds. Ξεκινώντας από την Νέα Ζηλανδία κατάφερε πολύ γρήγορα να κατακτήσει τις αγορές του κόσμου! Κατασκευάζοντας αρχικά, αθλητικά παπούτσια από φυσικά υλικά όπως μαλλί μερινός και ευκάλυπτο, και στη συνέχεια μια πλήρη σειρά ρούχων και αξεσουάρ για γυναίκες και άνδρες, πρόσφατα ανακοίνωσε και τη συνεργασία της με την Adidas.

Η συνεργασία των δύο experts υπόσχεται να δημιουργήσει ένα αθλητικό παπούτσι για τρέξιμο, με το χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα μέχρι σήμερα!

Αξίζει να αναφέρουμε πως για τη δημιουργία ενός αθλητικού παπουτσιού, το αποτύπωμα άνθρακα στην ατμόσφαιρα ως την τελική παραγωγή του φθάνει γύρω στα 10-15 κιλά CO2E. Η Allbirds έχει καταφέρει να μειώσει το ποσοστό σε 7 κιλά CO2E, ανά ζευγάρι. Η συνεργασία τους με την Adidas στοχεύει σε 2 κιλά CO2E ή ακόμα λιγότερο!

Ισχύς εν τη ενώσει!

Η ένδειξη του αποτυπώματος άνθρακα στα προϊόντα της Allbirds και στη συνέχεια, στην Adidas έχουν στόχο τον υπολογισμό και την ανάδειξη των ενδείξεων από όλο και περισσότερες φίρμες στην ετικέτα των προϊόντων τους, ώστε να έχουμε την ευκαιρία σύγκρισης και τη δυνατότητα επιλογής.

Σε αυτήν την προσπάθεια, όμως, το σημαντικό είναι πως όλο και περισσότερες διάσημες εταιρείες θα θελήσουν να προβούν σε παρόμοιες επισημάνσεις.

Δείτε Επίσης
Ποια «αθώα» συσκευή καίει πολύ ρεύμα;

Και οπωσδήποτε, ακριβώς όπως και οι εταιρείες τροφίμων, οι οποίες αναγκάστηκαν να προσαρμόσουν κατάλληλα τα προϊόντα τους για να έχουν την ανάλογη ένδειξη, το ίδιο θα συμβεί και με τον κόσμο της μόδας.

Ήδη από το 2015, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Lab 2030, στοχεύει στην αειφόρο αλλαγή ως το 2030!

Με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη στη βιομηχανία της μόδας και την προώθηση μιας υγιούς συνεργασίας σε κάθε επίπεδο, η δημιουργία μιας παρόμοιας ετικέτας με αυτής των τροφίμων μπορεί να γίνει πραγματικότητα.

Και όπως υποστηρίζει η Jodi Muter-Hamilton, ιδρύτρια και Διευθύνων Σύμβουλος του οργανισμού «Μια τυποποιημένη ετικέτα, όπως αυτή των τροφίμων, αποτελεί τον καλύτερο τρόπο, ώστε να αντιλαμβανόμαστε διεθνώς, τι είναι αυτό που αγοράζουμε»!

Και προσθέτει επίσης, «Θα πρέπει να αναφέρονται υλικά, κατασκευή, αποτύπωμα και αντίκτυπος», μια καινοτομία που αντιμετωπίζεται θετικά ώστε να μοιραζόμαστε τα στοιχεία σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η πρόκληση για τον Lab 2030 είναι η δημιουργία ενός τυποποιημένου συστήματος που θα λειτουργεί σε ολόκληρη τη βιομηχανία. «Το τμήμα τυποποίησης αποτελεί ένα δύσκολο βήμα, καθώς οι εταιρείες θα πρέπει να επιτρέψουν πρόσβαση σε δεδομένα και πληροφορίες, σχετικά με τις αλυσίδες εφοδιασμού τους , οι οποίες δεν είναι απλές».

Ακόμα,  αρκετές εταιρείες δεν θα είναι τόσο πρόθυμες, ώστε να αποκαλύψουν το περιβαλλοντικό τους αντίκτυπο. «Πώς, όμως, θα ξέρουμε τι είναι πραγματικά, αυτό που αγοράζουμε;», αναρωτιέται η Jodi Muter-Hamilton και εμείς, επίσης! Ίδωμεν…

© 2013-2021 womanidol.com. All Rights Reserved.