Πορτοφόλι από vegan δέρμα: Είναι τελικά οικολογική επιλογή;

Πορτοφόλι από vegan δέρμα: Είναι τελικά οικολογική επιλογή;

Ένα πορτοφόλι είναι ένα καθημερινό βασικό στοιχείο της γκαρνταρόμπας που μπορεί να πει πολλά για το άτομο που το μεταφέρει. Αν το δικό σας λέει στον κόσμο ότι έχετε ένα κλασικό στιλ αλλά και ενδιαφέρεστε για τη διαβίωση των ζώων, πιθανώς τα vegan δερμάτινα πορτοφόλια είναι πιθανώς στο… ραντάρ σας. Εδώ είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα αυτού του υλικού.

Από τη Μαρία Καλοπούλου

Το vegan δέρμα δεν είναι φτιαγμένο από ζώα – μια νίκη για τους vegans και όσους ανησυχούν για τη σκληρότητα απέναντι στα ζώα στη βιομηχανία της μόδας. Αποφεύγει επίσης ορισμένες από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που σχετίζονται με την εκτροφή ζώων.

Και ενώ το συμβατικό δέρμα χρειάζεται συχνά επεξεργασία με επικίνδυνες χημικές ουσίες όπως η φορμαλδεΰδη, το vegan δέρμα δεν απαιτεί τέτοιο συντηρητικό.

Αντίθετα, το vegan δέρμα μιμείται ορισμένες από τις θετικές ιδιότητες του δέρματος – αντοχή, διαπνοή, ευελιξία, ανθεκτικότητα στα σκασίματα – χρησιμοποιώντας άλλα υλικά εκτός από δέρμα ζώων. Λοιπόν, τι είναι αυτά; Τι σημαίνει το «Ρ» στο περιβόητο pleather;

Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των vegan δερμάτινων πορτοφολιών

Τις περισσότερες φορές, το vegan δέρμα είναι κατασκευασμένο από πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC) ή πολυουρεθάνη (PU). «Με άλλα λόγια», λέει η Preeti Gopinath, σχεδιάστρια υφασμάτων και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Parsons’ School of Fashion, «είναι πλαστικό».

Και όπως όλοι γνωρίζουμε τώρα, τα πλαστικά που προέρχονται από ορυκτά καύσιμα συνοδεύονται από μια σειρά περιβαλλοντικών ανησυχιών. Είναι ενεργοβόρα στην παραγωγή τους, είναι δύσκολο να απορριφθούν υπεύθυνα και τείνουν να παραμένουν στο περιβάλλον για μεγάλο χρονικό διάστημα. Από αυτή την άποψη, το vegan δέρμα δεν είναι το πιο βιώσιμο υλικό.

Μέρος αυτού που καθιστά τόσο δύσκολη τη δημιουργία ενός πραγματικά βιώσιμου βίγκαν δέρματος – χωρίς πετρέλαιο και βιοδιασπώμενο – είναι ότι χρειάζονται χημικά για να επιτευχθούν πολλές από τις εντυπωσιακές ιδιότητες του δέρματος.

Όπως επισημαίνει η Gopinath, τα βιοδιασπώμενα υφάσματα συχνά επηρεάζονται εύκολα στον ήλιο, στον αέρα και στο νερό, ωστόσο θέλουμε τα δερμάτινα εναλλακτικά προϊόντα μας να αντέχουν όλα αυτά τα στοιχεία όταν τα χρησιμοποιούμε.

«Ζητάμε από το υλικό να κάνει πάρα πολλά πράγματα», λέει. «Ζητάμε να είναι βιοδιασπώμενο και να αντιστέκεται στο νερό και στον ήλιο. Εάν πρέπει να αντισταθεί σε όλα αυτά, προφανώς δεν θα είναι βιοδιασπώμενο».

Στο τέλος της ημέρας, η αειφόρος στιλίστρια Cassandra Dittmer συμφωνεί ότι η σύγκριση του vegan δέρματος με το δέρμα των ζώων μοιάζει λίγο με τη σύγκριση των μήλων με τα πορτοκάλια. Είναι διαφορετικά και το ένα δεν είναι εγγενώς καλύτερο από το άλλο από περιβαλλοντική άποψη.

Ποιο από αυτά θα επιλέξετε θα απαιτήσει από εσάς να σταθμίσετε τα υπέρ και τα κατά και στη συνέχεια να αποφασίσετε ποιες ιδιότητες εκτιμάτε περισσότερο.

Πλεονεκτήματα:

Χωρίς σκληρότητα
Μακράς διαρκείας
Μπορεί να είναι προσιτό

Μειονεκτήματα:

Συχνά καθυστερεί να απορροφηθεί στο περιβάλλον
Συχνά με χημική επεξεργασία κατά την παραγωγή
Συχνά περιέχει πλαστικό

Πράγματα που πρέπει να αναζητήσετε

Τα δερμάτινα πορτοφόλια έχουν μεγάλη διάρκεια. Αυτό είναι αρνητικό αν βρίσκονται σε χώρο υγειονομικής ταφής αλλά θετικό αν βρίσκονται στην ντουλάπα σας.

Δείτε Επίσης
4 εύκολοι τρόποι για να διδάξετε στα παιδιά την εξοικονόμηση ενέργειας

Έτσι, αν πρόκειται να αγοράσετε ένα βέγκαν πορτοφόλι κατασκευασμένο από πλαστικό υλικό, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να βρείτε αυτό που θα θέλετε να το έχετε για μια ζωή.

«Θα είμαι η πρώτη που θα πει: Χρησιμοποιήστε νάιλον, χρησιμοποιήστε πολυεστέρα, χρησιμοποιήστε αυτά τα συνθετικά – αλλά μόνο εάν δεν πρόκειται να τα πετάξετε», λέει η Gopinath.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ορισμένα vegan δέρματα κατασκευασμένα από PVC και PU ενσωματώνουν ανακυκλωμένα υλικά, όπως πλαστικά μπουκάλια νερού. Ακόμα καλύτερα, υπάρχει επίσης μια σειρά από ανερχόμενα vegan δερμάτινα υλικά που είναι κατασκευασμένα από φυτά και όχι από πλαστικά.

Πορτοφόλι από vegan δέρμα: Είναι τελικά οικολογική επιλογή;

Το Piñatex είναι ένα συνηθισμένο προϊόν από ίνες φύλλων ανανά που έχει φτάσει σε αρκετές σημαντικές μάρκες, και το δέρμα που κατασκευάζεται από δέρματα μυκηλίου και επικάλυψη φυκιών βρίσκεται επίσης σε εξέλιξη.

Η Gopinath είναι ενθουσιασμένη που βλέπει μερικούς από τους μαθητές της να εργάζονται πάνω σε αυτά τα βιολογικά δέρματα, χωρίς πλαστικό, αν και σημειώνει ότι θα χρειαστούν χρόνο και χρήμα για να γίνουν τόσο προσιτά, προσβάσιμα και άμεσα διαθέσιμα όσο τα δέρματα ζώων. Εν τω μεταξύ, τείνουν να είναι πιο δύσκολο να βρεθούν και κοστίζουν πολύ πιο ακριβά.

Πώς να καθαρίσετε το vegan δερμάτινο πορτοφόλι σας

  • Αδειάστε το και αφαιρέστε όλα τα σκουπίδια.
  • Αναμείξτε λίγο ήπιο σαπούνι ή απορρυπαντικό με ζεστό νερό και, στη συνέχεια, σκουπίστε την επιφάνεια με ένα καθαρό, απαλό λευκό πανί βουτηγμένο στο διάλυμα. (Η χρήση ενός λευκού πανιού μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή μεταφοράς χρώματος).
  • Τελειώστε με ένα στεγνό πανάκι για να αφαιρέσετε οποιοδήποτε υπόλειμμα από το διάλυμα.
  • Αφήστε το πορτοφόλι σας να στεγνώσει στον αέρα αλλά αν το βγάλετε σε εξωτερικό σημείο, φροντίστε να μην πέφτει ο ήλιος επάνω του.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.