Είναι καλό να πίνετε χαμομήλι πριν τον ύπνο;

Είναι καλό να πίνετε χαμομήλι πριν τον ύπνο;

Όλοι έχουμε κάποιες βραδιές που δεν μας παίρνει ο ύπνος για οποιονδήποτε λόγο. Και αν δεν έχετε την τάση να παίρνετε μελατονίνη ή πόσο μάλλον υπνωτικά, έχουμε ένα βότανο ιδανικό για εσάς! Το χαμομήλι χρησιμοποιείται ως υπνωτικό από πολλά πολλά χρόνια!

Από τη Νικολέτα Γιαννοπούλου

Οι γιατροί λένε ότι το χαμομήλι περιέχει σε αφθονία ένα φλαβονοειδές συστατικό, γνωστό ως απιγενίνη. Πρόκειται για ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που λειτουργεί στους υποδοχείς του εγκεφάλου που μειώνουν το άγχος και μας βοηθούν να κοιμηθούμε.

Για να λάβετε τα μέγιστα οφέλη που προσφέρει το χαμομήλι, καλό είναι να το αφήσετε στο ζεστό νερό για όχι περισσότερο από 10 λεπτά και στη συνέχεια να το πιείτε περίπου μισή ώρα πριν πάτε για ύπνο.

Το χαμομήλι δεν λειτουργεί σε όλους

Αν βέβαια, διαπιστώσετε ότι ένα χαμομηλάκι δεν σας πιάνει, μην εκπλαγείτε. Ενώ οι ερευνητές λένε ότι έχουν πολλά στοιχεία ότι το χαμομήλι λειτουργεί, δεν υπάρχει αρκετή πραγματική έρευνα για να υποστηρίξει αυτό το εύρημα.

«Έχουμε στοιχεία και ιστορικά τεκμήρια που επιβεβαιώνουν ότι οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το χαμομήλι ως θεραπεία ύπνου για εκατοντάδες, αν όχι για χιλιάδες χρόνια», λέει ο Eric Zhou, μέλος ΔΕΠ στο Τμήμα Ιατρικής Ύπνου της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ. «Όμως, λίγες μελέτες έχουν αναλύσει την επίδραση του χαμομηλιού [στον ύπνο]. Για την αϋπνία, υπάρχουν μέτρια οφέλη».

Σε μια μελέτη οι συμμετέχοντες έπαιρναν κάψουλες που περιείχαν είτε εκχύλισμα χαμομηλιού είτε εικονικό φάρμακο (placebo) για 28 ημέρες, αλλά η έρευνα δεν βρήκε στέρεες ενδείξεις ότι όσοι έλαβαν χαμομήλι κοιμόντουσαν καλύτερα από εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Δείτε Επίσης
Τάρτα χαμομήλι-μασκαρπόνε με φρέσκες φράουλες

Όπως λέει η Suzanna Zick του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, η οποία συμμετείχε στην έρευνα, «Ακόμα κι αν οι άνθρωποι έπαιρναν κάψουλες χαμομηλιού, δεν κοιμόντουσαν σημαντικά καλύτερα από αυτούς που έπαιρναν κάψουλες εικονικού φαρμάκου».

Ωστόσο, άλλες μελέτες, που αφορούσαν νέες μητέρες και ηλικιωμένους ασθενείς, διαπίστωσαν ότι το χαμομήλι και τα εκχυλίσματα χαμομηλιού όχι μόνο βοηθούσαν τα άτομα να κοιμούνται καλύτερα, αλλά εμφάνιζαν λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης.

Και ενώ αυτές οι αντιφάσεις δεν βοηθούν την επιστήμη να αποδείξει οριστικά ότι το χαμομήλι λειτουργεί, δείχνει ένα πράγμα – ότι αν πιστεύεις ότι κάτι θα σε βοηθήσει να κοιμηθείς, απλώς μπορεί!

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.