Το ταπεινό… χαμομήλι και οι εκπληκτικές του ιδιότητες!

Το ταπεινό… χαμομήλι και οι εκπληκτικές του ιδιότητες!

Αρκετά χαμηλό φυτό και με άρωμα μήλου, ονομάστηκε δίκαια χαμομήλι! Από τα πιο ωφέλιμα βότανα και με σημαντική δράση εκτιμήθηκε ιδιαίτερα από τους αρχαίους ημών προγόνους, οι οποίοι και εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο τις πολλές και πολύτιμες ιδιότητές του!  Μήπως πρέπει να κάνουμε κι εμείς το ίδιο; Πρόσφατες και συνεχείς έρευνες αποκαλύπτουν τα θετικά στοιχεία αυτού του ταπεινού βοτάνου. Ας δούμε τι προκύπτει, τελικά…

Από την Άντζελα Μολφέτα

Το αφέψημα χαμομηλιού είναι ένα φυσικό βότανο που έχει γίνει γνωστό τόσο για τη φαρμακευτική του δράση, όσο και για τα πολλαπλά οφέλη του μέσω της λαϊκής βιβλιογραφίας.

Πρόκειται για ένα ποώδες, μονοετές φυτό, το οποίο ανήκει στην οικογένεια των Asteraceae, με πολλές ποικιλίες. Τα πιο συνηθισμένα είδη χαμομηλιού, για την παρασκευή του γνωστού μας αφεψήματος είναι το Matricaria Chamomilla και το Matricaria Nobilis.

Για να το απολαύσουμε δεν έχουμε παρά να βράσουμε λίγα αποξηραμένα άνθη χαμομηλιού! Το ελαφρύ άρωμα των λουλουδιών του και η ήπια γεύση του δημιουργούν μια ευχάριστη αίσθηση, που μας κάνει να θέλουμε να το απολαύσουμε ξανά και ξανά!

Για να ενημερωθούμε για τις ιδιότητές του, πρόσφατες και συνεχείς έρευνες αποκαλύπτουν τα θετικά στοιχεία αυτού του ταπεινού βοτάνου. Ας δούμε τι προκύπτει, τελικά…

Συστατικά και ιδιότητες

Το χαμομήλι διαθέτει θεραπευτικές ιδιότητες, αρκετές από τις οποίες προέρχονται από τις βιοδραστικές ενώσεις του. Συγκεκριμένα, περιέχει ουσίες όπως: Σεσκιτερπένια, Φλαβονοειδή, Κουμαρίνες και Πολυακετυλένια.

Μέσα από τη συγκέντρωση περίπου 120 χημικών συστατικών που περιέχει, το χαμομήλι προσφέρει πολλές και ποικίλες ιδιότητες για την προστασία της υγείας μας.

Δεν είναι διόλου τυχαίο λοιπόν, που το αφέψημα χαμομηλιού έχει αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές, αγχολυτικές και αντισπασμωδικές δράσεις!

Αν και δεν αντικαθιστά τη φαρμακευτική ρουτίνα της ιατρικής, έχει την ιδιότητα να ενισχύσει σημαντικά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων πλήθος ασθενειών! Η θετική του επίδραση μπορεί να αφορά:

1. Μείωση του πόνου της περιόδου

Προσφέρει αντισπασμωδική δράση, χάρη στις φαινολικές ενώσεις που περιέχει. Παράλληλα, ως μέσο χαλάρωσης μειώνει τα επίπεδα του άγχους και κατά συνέπεια, τον έντονο πόνο.

2. Προστατεύει το πεπτικό σύστημα

Για εκατοντάδες χρόνια το χαμομήλι χρησιμοποιείται για να κατευνάσει διάφορες γαστρεντερικές ενοχλήσεις, όπως δυσπεψία, διάρροια, μετεωρισμό, ναυτία και έμετο. Σύμφωνα με μελέτες αυτό οφείλεται στο αντιμικροβιακό, αντιφλεγμονώδες και χαλαρωτικό δυναμικό του.

3. Ενισχύει την καλύτερη ποιότητα ύπνου

Αν και δεν υπάρχει κάποιο φυσικό βότανο που απαλλάσσει αυτόνομα από τις διαταραχές του ύπνου, το χαμομήλι θεωρείται πως συμβάλλει σημαντικά στο να κοιμόμαστε καλύτερα!

Έρευνα σε γυναίκες μετά τον τοκετό αναφέρει πως μετά τη λήψη αφεψήματος χαμομηλιού για διάστημα δύο εβδομάδων διαπιστώθηκε καλύτερη ποιότητα ύπνου, ενώ παράλληλα μειώθηκαν και τα καταθλιπτικά συμπτώματα που σχετίζονται με τις διαταραχές του ύπνου.

Το χαμομήλι καταναλώνεται με συνεχόμενα αυξητικές τάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

4. Βοηθά στον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα

Οι διατροφικές μας συνήθειες συμβάλουν στη διατήρηση της γλυκόζης σε φυσιολογικά επίπεδα. Ωστόσο, σε περιστασιακές αυξήσεις των επιπέδων της είναι καλό να πίνουμε αφέψημα χαμομηλιού.

Μελέτες απέδειξαν πως τα εκχυλίσματα του φυτού βοηθούν στην τόνωση των λειτουργιών στο πάγκρεας, το οποίο και είναι υπεύθυνο για την παραγωγή ινσουλίνης, της ορμόνης που ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Πρόσφατη έρευνα σε ασθενείς με διαβήτη μάλιστα, επεσήμανε πως όσοι κατανάλωσαν αφέψημα χαμομηλιού με τα γεύματά τους παρουσίασαν βελτιώσεις στα επίπεδα ολικής χοληστερόλης, τριγλυκεριδίων και κακής χοληστερόλης.

5. Υποστηρίζει την υγεία της καρδιάς

Τα αντιοξειδωτικά στοιχεία και ιδιαίτερα τα φλαβονοειδή που περιέχει το χαμομήλι δρουν ευεργετικά στη λειτουργία της καρδιάς. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια, πως θα αντικαταστήσει την ιατρική θεραπεία στις καρδιακές παθήσεις, αλλά όταν το αφέψημα χαμομηλιού λαμβάνεται τακτικά, βοηθά στη μείωση του κινδύνου της ασθένειας.

* Μπορούμε να πίνουμε με ασφάλεια 2-3 φλιτζάνια την ημέρα, αλλά εάν ακολουθούμε συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή θα ήταν προτιμότερο να το συζητήσουμε και με τον γιατρό μας.

Για τους περισσότερους υγιείς ενήλικες, το αφέψημα χαμομηλιού είναι ασφαλές για κατανάλωση και δεν ενέχει κανέναν κίνδυνο.

Χαμομηλάκι, το θαυματουργό!

Δείτε Επίσης
Τι είναι τα βρύα της θάλασσας; Ένα superfood κατευθείαν από τη θάλασσα!

Πέρα από τα οφέλη που ήδη αναφέρθηκαν παραπάνω, το χαμομήλι καταναλώνεται με συνεχόμενα αυξητικές τάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι θετικές ιδιότητες που παρατηρούνται, όμως, καταγράφονται από ανέκδοτα δεδομένα, καθώς τα επίσημα επιστημονικά στοιχεία δεν έχουν ανακοινωθεί, μέχρι στιγμής.  Μερικά από τα θετικά οφέλη που έχουν παρατηρηθεί είναι:

Άγχος και κατάθλιψη: Οι ηρεμιστικές του ιδιότητες μειώνουν ψυχικές διαταραχές, όπως το άγχος και η κατάθλιψη. Αν και πολλοί επιλέγουν σε αυτές τις περιπτώσεις τη χρήση του μέσω αρωματοθεραπείας, ένα φλιτζάνι χαμομηλιού αποτελεί και πάλι, ιδανική πρόταση.

Υγεία του δέρματος: Η τοπική εφαρμογή από το αφέψημα χαμομηλιού σε διάφορες δερματικές ανωμαλίες, όπως ερεθισμό, ερυθρότητα ή ξεφλούδισμα έχει θετικά αποτελέσματα. Επίσης, έχει παρατηρηθεί πως αρκετοί το χρησιμοποιούν για να κατευνάσουν εγκαύματα ή σε δερματικές παθήσεις, όπως το έκζεμα.

Κρυολόγημα: Η εισπνοή των ατμών από ένα ζεστό αφέψημα χαμομηλιού δρα επικουρικά κατά της ρινικής συμφόρησης και των ερεθισμών που προκαλούνται από το κρυολόγημα.

Φροντίδα των οστών: Αν και τα στοιχεία, σχετικά με την κατανάλωση χαμομηλιού και την πρόληψη ασθενειών των οστών είναι ακόμα αδύναμα, ορισμένες υποθέσεις υποδηλώνουν ότι το συγκεκριμένο αφέψημα προσφέρει  αντι-οιστρογόνα, τα οποία βοηθούν στην πρόληψη της απώλειας της οστικής πυκνότητας.

Πότε πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση χαμομηλιού

Για τους περισσότερους υγιείς ενήλικες, το αφέψημα χαμομηλιού είναι ασφαλές για κατανάλωση και δεν ενέχει κανέναν κίνδυνο. Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχουν αναφορές για επικίνδυνες, θανατηφόρες ή τοξικές ανεπιθύμητες ενέργειες από την κατάποση αυτού του ροφήματος.

Ωστόσο, δεν συνιστάται στις ακόλουθες περιπτώσεις:

  • Ιστορικό αλλεργίας στο χαμομήλι ή σε φυτά της οικογένειας των μαργαριτών.
  • Προηγούμενα προσωπικά αρχεία αλλεργίας στη γύρη.
  • Σε άτομα με χρόνια νεφρική ή ηπατική νόσο, τα οποία πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό τους.

Το χαμομήλι, είτε σε αφέψημα είτε σε άλλες μορφές, χρησιμεύει ως συμπλήρωμα για τη βελτίωση των συμπτωμάτων ορισμένων παθήσεων. Ωστόσο, δεν πρέπει να αντικαθιστά την ιατρική θεραπεία.

Συμβουλή-συνταγή: Για να κατευνάσουμε τα νεύρα μας έπειτα από μια έντονη ημέρα, να εξασφαλίσουμε ήρεμο ύπνο, να προφυλάξουμε την υγεία του δέρματός μας αλλά και τη λειτουργία της καρδιάς, μπορούμε να απολαύσουμε ένα καταπληκτικό μείγμα!

Σε ένα μεγάλο μπρίκι βράζουμε φλούδα μανταρινιού, ρίζα βαλεριάνας και χαμομήλι (όλα βιολογικής προέλευσης). Το υπέροχο άρωμα και η πλούσια γεύση του θα γίνει η νέα, ευχάριστη συνήθειά μας!

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.